Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προετοιμασίες για το έκτακτο συνέδριο της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Στις 18 Μάρτη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα σύσκεψη εκπροσώπων των Κομμουνιστικών Κομμάτων ενόψει των προετοιμασιών του 32ου εκτάκτου Συνεδρίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ. Συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΚΕΚΡ, του Επαναστατικού Κόμματος Κομμουνιστών (έτσι μετονομάστηκε το Κόμμα των Κομμουνιστών της Ρωσίας, με ηγέτη τον Ανατόλι Κριουτσκόφ), της Ενωσης Κομμουνιστών της Λετονίας, του ΚΚ Λευκορωσίας, του ΚΚ Νότιας Οσετίας, του ΚΚ Λιθουανίας, του ΚΚ Εσθονίας, του ΚΚ της Μολδαβικής Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας - ΚΚΣΕ, του ΚΚ Τατζικιστάν και του ΚΚ Ουζμπεκιστάν. Σημειώνεται ότι τη σύγκληση του συνεδρίου έχουν ζητήσει 8 από τα 19 κόμματα της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ (σύμφωνα με το Καταστατικό τη σύγκληση συνεδρίου μπορεί να τη ζητήσει το 1/3 των κομμάτων) και η Επιτροπή Κομματικού Ελέγχου. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, Ολέγκ Σένιν, πρότεινε να συσταθεί η εν λόγω σύσκεψη σε Ομάδα Εργασίας για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή του 32ου έκτακτου Συνεδρίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, να καθοριστεί η ημερήσια διάταξη του συνεδρίου, η εκπροσώπηση των κομμάτων στο συνέδριο και ο κανονισμός των εργασιών.

Εισήγηση για τα τελευταία γεγονότα στην ΕΚΚ - ΚΚΣΕ παρουσίασε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ Ιγκορ Λοπάτιν, ο οποίος σημείωσε ότι στο κομμουνιστικό κίνημα στο έδαφος της Σοβιετικής Ενωσης συντελέστηκε πρακτικά ο διαχωρισμός δυο υπαρχόντων ιδεολογικών ρευμάτων. Ενα είναι το μαρξιστικολενινιστικό, επαναστατικό, που υιοθετεί ασυμβίβαστη στάση απέναντι στα αντιλαϊκά καθεστώτα στις Δημοκρατίες και το άλλο - το συμβιβαστικό, οπορτουνιστικό, κοντινό ως προς τις αντιλήψεις και τις μεθόδους του στη δυτική σοσιαλδημοκρατία και τον ευρωκομμουνισμό, που επέλεξε ως βασική κατεύθυνση την ενσωμάτωση στην εξουσία μέσω της αστικής κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και των πολιτικών συμβιβασμών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι μετέχοντες στη σύσκεψη ήταν πρακτικά ομόφωνοι στην εκτίμηση της δημιουργηθείσας κατάστασης, θεωρώντας την ως συνέχεια του νομοτελειακού διαχωρισμού μέσα στο κομμουνιστικό κίνημα. Αυτό οφείλεται σε σοβαρές ιδεολογικές διαφορές. Οι μετέχοντες στη σύσκεψη κάλεσαν όλους τους κομμουνιστές, οι οποίοι θέτουν ως σκοπό και βασικό καθήκον τους την αποκατάσταση της σοβιετικής εξουσίας, την αναβίωση της Ενωσης των αδελφών λαών και την αντικατάσταση του αστικού κοινωνικοπολιτικού συστήματος με το σοσιαλισμό, να συμμετάσχουν στις εργασίες του 32ου έκτακτου συνεδρίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, το οποίο καλείται να δυναμώσει το κομμουνιστικό κίνημα στην επικράτεια της ΕΣΣΔ και να το καθαρίσει από τον οπορτουνισμό και τους συμβιβαστές. Τέλος, ορίστηκε η σύνθεση της Ομάδας Εργασίας για την προετοιμασία του συνεδρίου αποτελούμενη από δυο εκπροσώπους από κάθε κόμμα. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 21 Ιούλη 2001, στη Μόσχα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόταση για «οργανωτική ενότητα» (2007-01-27 00:00:00.0)
Σύσκεψη ηγετών των κομμουνιστικών κομμάτων (2000-05-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-11-08 00:00:00.0)
Ενα βήμα προς την ενοποίηση των κομμουνιστών (1998-02-22 00:00:00.0)
Η υπόθεση του σοσιαλισμού θα θριαμβεύσει (1997-04-18 00:00:00.0)
Χαιρετίζουν το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1996-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ