Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Κορύφωση της πολιτικής κρίσης

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Η «ατμομηχανή» της Λατινικής Αμερικής ασθμαίνει βαρύτατα, με την οικονομία της να βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Την ίδια στιγμή η διαφθορά και οι εντάσεις στους κόλπους της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει συνεχόμενους ανασχηματισμούς. Η κορύφωση όμως της πολιτικής κρίσης, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, είναι η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της Αργεντινής που αντανακλά το αδιέξοδο, αλλά και τον προβληματισμό για το πώς θα αποφευχθεί η μεγάλη κοινωνική σύγκρουση που σοβεί...

Ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Φερνάρδο Ντε λα Ρούα, επιβεβαίωσε στη διάρκεια της χτεσινής νύχτας την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Ρικάρδο Λόπες Μούρφι και ανακοίνωσε την αντικατάστασή του από τον πρώην υπουργό του τέως Προέδρου Κάρλος Μένεμ και πολιτικό αντίπαλο του Ντε λα Ρούα, Ντομίνγκο Φελίπε Καβάγιο. Το πιο αξιοσημείωτο είναι όμως ότι ο Λόπες παραιτήθηκε μόλις δύο βδομάδες μετά την ανάληψη της θέσης στο υπουργείο Οικονομικών και μόλις τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων πολύ αυστηρής λιτότητας, έπειτα από την αναστάτωση που προκάλεσαν τα μέτρα λιτότητας που εκπόνησε, τόσο στους κόλπους της κυβερνητικής συμμαχίας, όσο και μεταξύ των ψηφοφόρων. Μέτρα όμως που η κυβέρνηση θεωρεί αναγκαία και ευελπιστεί ότι θα κατορθώσει να εξέλθει από την πολύ σοβαρή κρίση στην οποία βρίσκεται. Ο ντε λα Ρούα ανακοίνωσε επίσης ότι θα ακολουθήσει κατά γράμμα τη συμφωνία που συνήφθη με το ΔΝΤ για την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας, που περιλαμβάνει και την εκπλήρωση του στόχου να περιοριστεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2001 στα 6,5 δισ. δολάρια, με περικοπές των δημοσίων δαπανών για την επόμενη τριετία που θα ανέλθουν στα 8 δισ.

Ο Καβάγιο, το «άτι» - εξαιτίας του ονόματος που στα ισπανικά σημαίνει άλογο - του οικονομικού θαύματος επί προεδρίας Μένεμ, θα είναι έτσι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την οικονομία της χώρας και ως υπουργός και ως επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο Καβάγιο θα παρουσιάσει το δικό του πρόγραμμα λιτότητας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ