Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ
«Κατάσταση πολιορκίας»

Στα σκοτάδια παραμένουν οι θαμώνες του καφενείου

Associated Press

Στα σκοτάδια παραμένουν οι θαμώνες του καφενείου
ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ δύο ολόκληρους μήνες μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης στην Καλιφόρνια, εξαιτίας της πιθανής πτώχευσης των ηλεκτρικών εταιριών. Μέτρα πάρθηκαν, παρεμβάσεις ακόμη και από τον Πρόεδρο Τζορτζ Ουόκερ Μπους έγιναν, αλλά τελικά τα «μπακ άουτ» δεν κατορθώθηκε να αποφευχθούν.

Ετσι από τη Δευτέρα η «γενική συσκότιση» αποτελεί και πάλι μέρος της ζωής τουλάχιστον 1.200.000 νοικοκυριών από τη μία άκρη της Καλιφόρνιας έως την άλλη, από το Σαν Ντιέγκο στο Σακραμέντο, ενώ οι αξιωματούχοι εναποθέτουν για άλλη μία φορά τις «ελπίδες» τους στον καιρό, στην καλυτέρευσή τους, αλλά και την πιθανότητα να υπάρξει δυνατότητα επιπρόσθετων πηγών ενέργειας, αν και οι εταιρίες ανακοίνωσαν χτες ότι δεν έχουν διαθέσιμα κονδύλια για να αγοράσουν φυσικό αέριο για να λειτουργήσουν τις μονάδες παραγωγής μέχρι να πληρωθούν από τις «προβληματικές» γιγάντιες επιχειρήσεις «Pacific Gas & Electric» και «Southern California Edison» που έχουν προκαλέσει την απίστευτη κρίση.

Πάντως, ήταν ένα πραγματικό σοκ κυρίως για τη νότια Καλιφόρνια, που επλήγη δριμύτατα από τις μακρόχρονες διακοπές του ηλεκτρικού, εν αντιθέσει από τις διακοπές του μήνα Γενάρη, που «κυριότερο θύμα» ήταν η βόρεια Καλιφόρνια, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις, οι άμεσες. Τα αποθέματα φυσικού αερίου εκτιμώνται ως «σφικτά», το ίδιο και τα αποθέματα νερού, ενώ οι θερμοκρασίες έχουν σκαλώσει στο κόκκινο, αυξάνοντας τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να κατορθωθεί «κάποιο ανεκτό» επίπεδο διαβίωσης σε μέρες σχεδόν καύσωνα.

Το θέμα απασχόλησε και τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας, που μίλησε τη Δευτέρα για τα ενεργειακά ελλείμματα της ομοσπονδιακής οικονομίας, αλλά και το ρόλο του ΟΠΕΚ. Ο υπουργός Ενέργειας Σπένσερ Αμπρααμ τόνισε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σήμερα ενεργειακά ελλείμματα, που δεν ξαναγνώρισαν από τη δεκαετία του 1970 και μετά.

Ο Αμπρααμ, που θα κάνει προσεχώς τις εισηγήσεις του στον Πρόεδρο - αρνήθηκε να αποκαλύψει οτιδήποτε - υπογράμμισε ότι το ενεργειακό πρόβλημα της Καλιφόρνιας «ούτε προσωρινό, ούτε μεμονωμένο είναι». «Δεν αφορά μόνο το πορτοφόλι μας το ενεργειακό πρόβλημα, αφορά τελικά την ίδια τη ζωή μας», τόνισε επίσης ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η ηλεκτρική ενέργεια και η ενέργεια από το φυσικό αέριο είναι πλέον οι πιο περιζήτητες μορφές ενέργειας στις ΗΠΑ.

Εκτός αυτών, από στελέχη του υπουργείου Ενέργειας εκφράζονται φόβοι μήπως η τιμή της βενζίνης αυξηθεί φέτος το καλοκαίρι στις ΗΠΑ με τρόπο υπερβολικό, δεδομένου ότι τα αμερικανικά αποθέματα υπολείπονται κατά 7% σε σύγκριση με το επίπεδο που είχαν άλλοτε, την εποχή που διανύεται, ενώ οι ειδικοί φοβούνται φέτος το καλοκαίρι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στην Καλιφόρνια, αλλά και άνοδο τιμής όλων των καυσίμων στο ίδιο χρονικό διάστημα. Πάντως, ο Αμπρααμ δήλωσε πως «αποτελεί μύθο» το ότι πετρελαϊκές κι άλλες εταιρίες του ενεργειακού χώρου «συνωμοτούν πίσω από την πλάτη του Αμερικανού καταναλωτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ