Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Απαγόρευση του γιορτασμού του Νεβρόζ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Οι τουρκικές αρχές απέρριψαν το αίτημα του μόνου νόμιμου κουρδικού κόμματος, του Χαντέπ, να επιτραπεί ο γιορτασμός της κουρδικής γιορτής Νεβρόζ («νέα μέρα»), στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσαν χτες στελέχη του κόμματος, όπως μεταδίδει το «Associated Press».

Η αστυνομία, κατά τον εκπρόσωπο του Χαντέπ,Χαλίλ Σαλίκ, επικαλέστηκε «λόγους ασφαλείας» για την απαγόρευση της γιορτής στην Κωνσταντινούπολη, καθώς επίσης και στη νοτιοανατολική τουρκική πόλη Μπιτλίς. Επισήμως, η αστυνομία δεν προέβη σε σχόλια.

Στο Ντιάρμπακιρ, πάντως, τη μεγαλύτερη πόλη και ανεπίσημη «πρωτεύουσα» της κουρδικής μειονότητας των 12 εκατομμυρίων -που το τουρκικό κράτος δεν αναγνώρισε ποτέ επισήμως ως τέτοια μετά το 1923 - χιλιάδες Κούρδοι αναμενόταν να συμμετάσχουν στον (εγκεκριμένο από τις αρχές, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα γινόταν εξέγερση...) γιορτασμό.

Η εφημερίδα «Γενί Γκιουντέμ» δημοσιεύει στο χτεσινό της φύλλο μήνυμα για το Νεβρόζ του έγκλειστου από το 1998 στο νησί -φυλακή Ιμραλι Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στο οποίο ο ηγέτης του ΡΚΚ καλεί τους Κούρδους να «ενδυναμώσουν τη διαδικασία της ειρήνης και της δημοκρατίας».

Μήνυμα για το Νεβρόζ εξέδωσε χτες και το κόμμα EMEP. Στη σχετική ανακοίνωσή του που έφθασε στο «Ρ» μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το κόμμα νοηματοδοτεί τη γιορτή των Κούρδων ως ημέρα «πάλης εναντίον τουιμπεριαλισμού και των συνεργατών του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ