Σάββατο 27 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ
Πρόταση για «οργανωτική ενότητα»

Στις 20 Γενάρη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης (ΕΚΚ - ΚΚΣΕ).

Στην Ολομέλεια πήραν μέρος εκπρόσωποι 15 ΚΚ από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, ενώ τις βασικές εισηγήσεις έκαναν ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), καθώς και η Τ. Γκόλουμπεβα, Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Λευκορωσίας.

Οπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου, στη σύνοδο εξετάστηκαν τα αποτελέσματα του πολιτικού αγώνα το 2006 όπως και τα άμεσα καθήκοντα των ΚΚ της πρώην ΕΣΣΔ στις σύγχρονες συνθήκες.

Στην απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ σημειώνεται πως το 2006 οι κομμουνιστές της πρώην ΕΣΣΔ έδρασαν σε «σύνθετες και πιεστικές συνθήκες. Οι αστικές εξουσίες όλων των κρατών, εκτός της Λευκορωσίας και της Μολδαβίας, συνεχίζουν την επίθεση σε βάρος των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για την εξαπάτηση των εργαζομένων, με τη βοήθεια της Δύσης, εμφανίζονται "πορτοκαλί", "ροζ" και άλλες ψευδο - επαναστάσεις, όταν η μία ομάδα της μεγαλοαστικής τάξης και της κρατικής γραφειοκρατίας αρπάζει την εξουσία από κάποια άλλη.

Υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα βαλτικά κράτη, στην Ουκρανία και στη Γεωργία οξύνονται οι αντισοβιετικές, εθνικιστικές διαθέσεις και η ρωσοφοβία. Σηκώνουν κεφάλι οι εγκληματίες του φασισμού. Ο επιθετικός εθνικισμός, υπό την πίεση της αστικής προπαγάνδας, διεισδύει στη μαζική συνείδηση των πολιτών.

Οι δομές εξουσίας της ολιγαρχίας και της κρατικής γραφειοκρατίας εξαπολύουν εμπορικούς «πολέμους» (φυσικού αερίου, κρασιού, κρέατος, ζάχαρης κ.ά.) κατά της Λευκορωσίας, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας. Σαν αποτέλεσμα γκρεμίζονται οι υπάρχουσες οικονομικές σχέσεις, υποφέρουν μάζες ανθρώπων, που πιο βαθιά συνειδητοποιούν το σε ποια δυστυχία τους σέρνουν τα αστικά καθεστώτα. Στην κοινωνία ενεργητικά αναπτύσσονται αριστερές διαθέσεις, δημιουργούνται σε διάφορες μορφές διάφορα πραγματικά κι ανύπαρκτα αντιπολιτευτικά κινήματα προς τη σημερινή εξουσία, αυξάνεται η επιρροή των κομμουνιστών, που τίθενται επικεφαλής των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας των εργαζομένων.

Σαν απάντηση στη λαϊκή διαμαρτυρία στη Γεωργία, στο Τουρκμενιστάν, στις χώρες της Βαλτικής οργανώνονται διώξεις κατά των κομμουνιστών και όλης της αντιπολίτευσης, της οποίας μια σειρά εκπρόσωποί της βρίσκονται στις φυλακές. Στη Ρωσία υπό το πρόσχημα του αγώνα με τον εξτρεμισμό περιορίζεται η ελευθερία κριτικής της δράσης της εξουσίας καθώς και των εκπροσώπων της στα εκτελεστικά και νομοθετικά όργανα».

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ τάσσεται υπέρ της «οργανωτικής ενότητας όλων των κομμουνιστικών δυνάμεων» και καλεί τα ΚΚ σε κάθε χώρα της πρώην ΕΣΣΔ να ενοποιηθούν.

Σημειώνει, επίσης, ότι «ο πολιτικός αγώνας των ΚΚ για την εξουσία μπορεί να είναι πραγματικά αποτελεσματικός μόνο όταν είναι στενά συνδεδεμένος με το εργατικό κίνημα, στη σύγχρονη έκφρασή του. Γι' αυτό το σκοπό, οι κομμουνιστές πρέπει ενεργητικά να δράσουν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και να τεθούν επικεφαλής στη δημιουργία νέων, αγωνιστικών συνδικάτων, που θα προσανατολίζονται στην υπεράσπιση των εργαζομένων και στην ενεργή αντιπαράθεση με την αυξανόμενη καπιταλιστική εκμετάλλευση».

Το Συμβούλιο της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ δηλώνει ότι στηρίζει την πολιτική γραμμή της ηγεσίας της Λευκορωσίας για τη συγκρότηση του ενωσιακού κράτους και δηλώνει ότι «η φιλία και αδελφότητα ανάμεσα στους λαούς της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τις σχέσεις της αγοράς, όπως επιθυμούν τα μονοπώλια της ενέργειας». Τέλος, καλεί τα ΚΚ στην πρώην ΕΣΣΔ να αναπτύξουν τη δράση τους «για την επιστροφή στον εργαζόμενο λαό ό,τι του έχει αφαιρέσει η ολιγαρχία και η κρατική γραφειοκρατία και συγκεκριμένα τη σοβιετική λαϊκή εξουσία, την ιδιοκτησία στα βασικά μέσα παραγωγής, το σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης, το ενωσιακό κράτος των αδελφών λαών, τα κοινωνικά δικαιώματα και τις εγγυήσεις».


Ι.Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επέτειος της Μεγάλης Νίκης (2002-05-10 00:00:00.0)
Με μαζικές εκδηλώσεις τίμησαν την επέτειο (2001-11-08 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για το έκτακτο συνέδριο της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ (2001-03-21 00:00:00.0)
Νέα ...«βροχή» πολιτικών κομμάτων στη Ρωσία (2000-07-30 00:00:00.0)
Οργανωτικά και ιδεολογικά καθήκοντα των κομμουνιστών (2000-02-13 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε (1998-08-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ