Σάββατο 27 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ
Λαϊκές αντιδράσεις στην Τσεχία

Αντίθετη με την εγκατάσταση η Ρωσία

ΜΟΣΧΑ - ΠΡΑΓΑ.--

Καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για την εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Τσεχία και την Πολωνία, η Ρωσία άσκησε χτες δριμύτατη κριτική στις ΗΠΑ χαρακτηρίζοντας το όλο σχέδιο «σφάλμα» και μια προσπάθεια ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας των Αμερικανών στην περιοχή. Την ίδια στιγμή φιλειρηνιστές στην Τσεχία διοργανώνουν συγκέντρωση και πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ και στα κυβερνητικά γραφεία για την ερχόμενη Δευτέρα, παρ' όλη την απαγόρευση της πορείας από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μιχαήλ Καμίνι αναφέρεται ότι «τα σχέδια αυτά των ΗΠΑ στην Ευρώπη συνιστούν ένα εσφαλμένο διάβημα, με αρνητικές συνέπειες για τη διεθνή ασφάλεια» και πως η Ρωσία θα προσπαθήσει να αποτρέψει κάτι τέτοιο μέσω συζητήσεων, λέγοντας ότι «θα αποτελέσουν αντικείμενο ανάλυσης και πολύ σοβαρών συζητήσεων με τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους».

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα στην πλατεία Βάτσλαφ στην Πράγα η κοινωνική ομάδα «ΟΧΙ στις Βάσεις», στην οποία συμμετέχουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας, η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ), καθώς και δεκάδες άλλες τσέχικες και διεθνείς οργανώσεις που αντιτίθενται στην εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στη χώρα τους.

Οι διαδηλωτές αναμένεται να πορευτούν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πράγα και μετά στο κυβερνητικό κτίριο της χώρας, ωστόσο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης την έχει απαγορεύσει, απειλώντας με επιβολή προστίμου στους... παραβάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ