Σάββατο 27 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι συνομιλίες «Χαμάς» - «Φατάχ»

ΡΑΜΑΛΑ-ΝΤΑΒΟΣ.--

Κλιμακώνεται η ένταση στα παλαιστινιακά εδάφη μετά τις δυσάρεστες και αντιφατικές εξελίξεις του περασμένου 24ώρου. Οι χτεσινές συγκρούσεις ανάμεσα σε ενόπλους της «Φατάχ» και της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 νεκρούς (ανάμεσά τους ένα 2χρονο αγοράκι), αδιευκρίνιστο αριθμό τραυματιών και την απαγωγή 19 υποστηριχτών της «Χαμάς» από ενόπλους της «Φατάχ». Επισκίασαν έτσι, με τον πλέον τραγικό τρόπο, την πρώτη επέτειο της «Χαμάς» στην παλαιστινιακή κυβέρνηση με συνέπεια τη ματαίωση κεντρικών εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων που είχαν προγραμματιστεί για χτες στην πόλη της Γάζας και σε πόλεις της Δυτικής Οχθης.

Αντιφατικές παρέμεναν, έως αργά το βράδυ χτες, οι πληροφορίες για το μέλλον των διαπραγματεύσεων «Χαμάς»-«Φατάχ» με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Απ' το Νταβός, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, σημείωνε ότι οι διαπραγματεύσεις δε θα έχουν διάρκεια «άνω των τριών βδομάδων» ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Στη Λωρίδα της Γάζας ο εκπρόσωπος του κόμματος του Αμπάς («Φατάχ»), Μάχερ Μέκνταντ, ανακοίνωνε την οριστική διακοπή των συνομιλιών με τη «Χαμάς» προβαίνοντας στην ακόλουθη δήλωση: «Η "Φατάχ" δε θα πάει σε διάλογο με τους φονιάδες»... Αντίθετα, στέλεχος της «Φατάχ», που συμμετέχει στις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τη «Χαμάς», δήλωσε πως δεν έχει ενημέρωση για διακοπή των συνομιλιών, προβλέποντας μάλιστα ότι θα ξαναρχίσουν αύριο, Κυριακή.

Μέσα σ' όλα αυτά, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, εμφανίστηκε ως ο μόνος αισιόδοξος για την πορεία των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Δήλωσε ότι η συνάντηση αξιωματούχων του λεγόμενου Κουαρτέτου για το Μεσανατολικό στις 2 του Φλεβάρη στην Ουάσιγκτον (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ) «θα οδηγήσει σε αναβίωση της διεθνούς ειρηνευτικής διαδικασίας για τερματισμό της σύρραξης»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ