Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ
Με μαζικές εκδηλώσεις τίμησαν την επέτειο

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ, Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Μεγάλες μαζικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις, στις οποίες πήραν μέρος χιλιάδες πολίτες, πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές και πόλεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς τιμή της 84ης επετείου της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Ολες οι προσπάθειες του καθεστώτος να σβήσει από τη μνήμη του λαού τον Μεγάλο Οκτώβρη και τα 70 χρόνια σοβιετικής εξουσίας απέτυχαν για άλλη μια φορά, διότι οι ιδέες του Οκτώβρη είναι αθάνατες και ακατανίκητες.

Στη Μόσχα έγιναν δυο εκδηλώσεις των αριστερών και κομμουνιστικών δυνάμεων.

Στην πρώτη, με κάλεσμα του ΚΚΡΟ, άλλων κομμουνιστικών κομμάτων και πατριωτικών δυνάμεων: «Εργαζόμενη Ρωσία», Λαϊκοπατριωτική Ενωση Ρωσίας, Κίνημα για τη Στήριξη του Στρατού, Ενωση Σοβιετικών Αξιωματικών. 15.000 πολίτες όλων των κατηγοριών - εργαζόμενοι, βετεράνοι, νέοι και νέες, με κόκκινες σημαίες και πλακάτ, πορεύτηκαν από το μνημείο του Β.Ι. Λένιν ως το μνημείο του Καρλ Μαρξ στο κέντρο της Μόσχας, όπου έγινε η συγκέντρωση.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο γραμματέας της Οργάνωσης Μόσχας του ΚΚΡΟ Αλεξάντρ Κουβάγεφ. Μίλησαν επίσης ο διακεκριμένος συγγραφέας Γιεγκόρ Ισάγεφ, ο βετεράνος των μαχών με τους φασίστες κοντά στη Μόσχα το 1941 στρατηγός Μιχαήλ Τιτόφ, ο εκπρόσωπος της «Πρωτοπορίας Κόκκινης Νεολαίας» Αλεξάντρ Σουμακόφ και ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Με τηλεφωνική παρέμβαση στη συγκέντρωση που μεταδόθηκε στην πλατεία από τα μεγάφωνα χαιρέτισαν Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας Πιότρ Σιμονένκο και ο κομμουνιστής κυβερνήτης της περιοχής Ιβάνοβο Βλαντίμιρ Τίχονοφ.

Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ τόνισε ότι η υπόθεση του Οκτώβρη είναι ζωντανή και οι ιδέες του είναι αθάνατες. Επισήμανε ότι σήμερα μπροστά στη Ρωσία υπάρχουν τρεις νέοι κίνδυνοι: το σύρσιμο της χώρας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, το μαζικό ξεπούλημα της γης και η καταστροφή των φυσικών μονοπωλίων που αποτελούν τη βάση της κρατικής ακεραιότητας της χώρας. Κάλεσε τους εργαζομένους να μην επιτρέψουν τη διάλυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Κατηγόρησε τον Πούτιν για το κλείσιμο της ρωσικής βάσης στην Κούβα με απαίτηση των ΗΠΑ. Προειδοποίησε το κυρίαρχο καθεστώς της Ρωσίας να μη συρθεί η χώρα, όπου κατοικούν 40.000.000 Μουσουλμάνοι, στον αμερικανικό πόλεμο με το Ισλάμ.

Η δεύτερη συγκέντρωση έγινε στην πλατεία της Επανάστασης, την οποία διοργάνωσαν η Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων-ΚΚΣΕ, το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας-Επαναστατικό Κόμμα Κομμουνιστών, του ΚΚ της Ενωσης Ρωσίας και Λευκορωσίας, το ΚΚ Ρωσίας-ΚΚΣΕ, το Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα Μπολσεβίκων, τα κινήματα «Για την Προστασία της Παιδικής Ηλικίας» και «Εργαζόμενη Πρωτεύουσα». Κυμάτιζαν οι κόκκινες σημαίες, αντηχούσαν παλιά επαναστατικά τραγούδια που είναι σήμερα επίκαιρα στον αγώνα για την εξουσία του εργαζόμενου λαού, για τη δίκαια υπόθεση της νίκης του σοσιαλισμού.

Επικεφαλής της φάλαγγας των διαδηλωτών ήταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ Ολέγκ Σένιν, ο συμπρόεδρος του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ Ανατόλι Κριουτσκόφ, ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ρωσίας-ΚΚΣΕ Αλεξέι Πριγκάριν, καθοδηγητές των Οργανώσεων Μόσχας αυτών των κομμάτων.

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, ο ηγέτης της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ Ολέγκ Σένιν ευχήθηκε η επόμενη επέτειος του Μεγάλου Οκτώβρη «να γιορταστεί πια επί Σοβιετικής εξουσίας» και πρόσθεσε: «Οσο κι αν προσπάθησαν οι αντικομμουνιστές, όσο κι αν προσπάθησαν οι αντισοβιετικοί, όποιον πληροφοριακό πόλεμο κι αν διεξάγουν, κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σβήσει τη μεγάλη σημασία του Μεγάλου Οκτώβρη για όλη την ανθρωπότητα. Για πρώτη φορά στην ιστορία στις 25 Οκτώβρη (7 Νοέμβρη) 1917 οι εργάτες και οι αγρότες πήραν την εξουσία στα χέρια τους και δημιούργησαν το λαϊκό κράτος. Υποστήκαμε τώρα προσωρινή ήττα. Καθήκον μας, καθήκον όλων των κομμουνιστικών οργανώσεων είναι η ανασύσταση του Ενιαίου Σοβιετικού κράτους - της Σοβιετικής Ενωσης - η συνένωση σε μια ενιαία οργάνωση των Δημοκρατιών και κατόπιν σε ενιαίο Ενωσιακό κράτος και μαζί με όλο τον λαό να αγωνιστούμε για την αποκατάσταση της Σοβιετικής εξουσίας και της Σοβιετικής Ενωσης, ώστε η χώρα μας να αναπτυχθεί στο σοσιαλιστικό δρόμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ