Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»
Νέες αμερικανικές υποδείξεις και πιέσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αμερικανικών υποδείξεων συνέχεια... Σε αυτό το «κλίμα» ήταν οι προχτεσινές δηλώσεις του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τ. Νάιλς, που έγιναν στην τηλεοπτική εκπομπή «Φάκελοι» του Α. Παπαχελά, στο «ΜΕΓΚΑ». Οι υποδείξεις του δε διέφεραν από τις πιέσεις που ασκούνταν και πραγματοποιούνται και σήμερα από τους εκάστοτε πρέσβεις της υπερδύναμης. Μπορεί, βέβαια, η κυβέρνηση να κάνει λόγο για «αναφορές ανάξιες σχολιασμού» και να διαψεύδει ότι ο τωρινός πρεσβευτής των ΗΠΑ Τ. Μίλερ πιέζει για συλλήψεις, όμως το θράσος των υπερατλαντικών «προστατών» τροφοδοτείται από την κυβερνητική στάση. Αυτή είναι που επιτρέπει τις παρεμβάσεις. Διότι στις ΗΠΑ δεν αρκούν οι συμφωνίες αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας, ο τρομονόμος και η εξάρτηση των ελληνικών υπηρεσιών ασφάλειας από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ. Τα θέλουν όλα. Ηδη τους έχουν δοθεί πάρα πολλά.

Στις - κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρ. Πρωτόπαππα - «ανάξιες σχολιασμού» δηλώσεις του Τ. Νάιλς, ο τελευταίος ισχυρίστηκε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν δώσει στην ελληνική κυβέρνηση κατάλογο υπόπτων για συμμετοχή στη «17Ν», υποδεικνύοντας και ποιος γράφει τις προκηρύξεις της. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι η «17Ν» δεν έχει εξαρθρωθεί γιατί «υπάρχει κάποιο στοιχείο στο σύστημα που δε θέλει να γίνει αυτό και με τα χρόνια έχει καταφέρει να το εμποδίσει». Ανέφερε ότι η «17Ν» απαρτίζεται «από εξέχοντα μέλη της ελληνικής κοινωνίας και όχι από κάποιους τυχαίους. Τα άτομα που εκτελούν τις δολοφονίες προσλαμβάνονται στο εξωτερικό». Υποστήριξε, δε, ότι δεν προκύπτει κάποια σχέση της «17Ν» με τη σημερινή κυβέρνηση. Αφησε, όμως, να εννοηθεί ότι οι τρομοκράτες είχαν κάποιες σχέσεις με παλιότερες κυβερνήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τ. Νάιλς - είπε ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση να ασχολείται διαρκώς με πρώην στελέχη διαφόρων υπηρεσιών, οι οποίοι, κατά καιρούς, εμφανίζονται - για δικούς του λόγους ο καθένας - και προβαίνουν σε διάφορους αστήρικτους ισχυρισμούς ή ευφάνταστα σενάρια. Είναι ανάξιες σχολιασμού».

Επίσης δεν απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί οι δηλώσεις γίνονται αυτή την περίοδο. Αρκέστηκε να πει ότι «δεν μπορώ να το ξέρω». Οσον αφορά τις πιέσεις που ασκεί η πρεσβεία των ΗΠΑ για συλλήψεις, δήλωσε ότι «δεν είναι αλήθεια». Πρόσθεσε ότι «εάν κάποιος έχει στοιχεία, ευχαρίστως να μας τα δώσει. Ξέρετε ότι οι υπηρεσίες συνεργάζονται μεταξύ τους». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν η αμερικανική κυβέρνηση είναι ενοχλημένη από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της τρομοκρατίας, είπε ότι «δεν έχουμε τέτοια ένδειξη. Αλλωστε, η Ελλάδα συμμετέχει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και έχει ψηφίσει όλες τις αποφάσεις τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Συμμετέχει ενεργά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Παρά, όμως, την κυβερνητική υπακοή και τη συμπαράταξη με τις ΗΠΑ, η φόρα των υπερατλαντικών «συμμάχων» έχει παρασύρει ακόμα και τα λίγα φύλλα συκής που είχαν απομείνει στην κυβέρνηση. Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση - με το στόμα του Χρ. Πρωτόπαππα - δήλωσε χτες ότι «όταν τους δίνεις παραπάνω σημασία από εκείνη που τους πρέπει, δεν τους κόβεις τη φόρα. Για να σταματήσουν αυτές οι ιστορίες από διάφορα πρώην στελέχη να μην αναπτύσσουν τα σενάριά τους και να μη λένε τις ιστοριούλες και τα ψέματά τους, πρέπει να τους αποδίδουμε τη δέουσα σημασία».

Πάντως στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή ο υπαρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ, Ν. Βενές, δήλωσε: «Είμαι κατηγορηματικός. Από τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει ως τώρα, δεν προκύπτει καμιά σχέση της "17Ν" και της τωρινής κυβέρνησης».

Εξάλλου ο Ραμίρεζ Σάντσεζ ή Κάρλος, που έχει καταδικαστεί από γαλλικό δικαστήριο για τρομοκρατία, δήλωσε ότι «ο Κ. Καραμανλής γνώριζε πράγματι το πολιτικό περιβάλλον της οργάνωσης "17Ν". Ο Α. Παπανδρέου σίγουρα πρέπει να γνώριζε».

Ο Φ. Πετσάλνικος

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικου, ο οποίος σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, χαρακτήρισε αστήρικτες τις δηλώσεις του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ Τόμας Νάιλς σχετικά με την οργάνωση «17 Νοέμβρη».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «δε χρήζουν σχολιασμού οι δηλώσεις του κ. Νάιλς», χαρακτηρίζοντάς τες «αστήρικτες». Σχετικά με το αν παραδόθηκε από τις ΗΠΑ λίστα υπόπτων, ο Φ. Πετσάλνικος δήλωσε ότι στο διάστημα που αυτός είχε χρηματίσει υπουργός Δημόσιας Τάξης «δεν είχε δοθεί καμία λίστα ονομάτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Λαλιώτης με ...«ζιβάγκο»!(2003-03-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2002-07-27 00:00:00.0)
«Ισες αποστάσεις» από κυβέρνηση - Αμερικανούς(2001-11-08 00:00:00.0)
Τρομοκρατική επιχείρηση(2001-11-08 00:00:00.0)
Προβάλλει τον κίνδυνο "κοινωνικού εμφύλιου"(1997-01-31 00:00:00.0)
Αξιοσημείωτο γεγονός(1996-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ