Σάββατο 11 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΕ
Χαιρετίζουν το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Το επικείμενο 15ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στους κομμουνιστές των Δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ. Η Γραμματεία του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ αποφάσισε να στείλει αντιπροσωπεία στο συνέδριο του αδελφού κομμουνιστικού κόμματος. Επικοινωνήσαμε εκ μέρους του "Ριζοσπάστη" με τα δυο μέλη της αντιπροσωπείας. Πώς εκτιμούν την κατάσταση των αμοιβαίων σχέσεων ανάμεσα στα κόμματα της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ και το επικείμενο γεγονός στην Αθήνα; Ποιες ελπίδες εναποθέτουν σ' αυτό το Συνέδριο;

Ολέγκ Σένιν, πρόεδρος της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ

Είμαι ικανοποιημένος από τις αμοιβαίες σχέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, τις θεωρώ καλές και πραγματικά συντροφικές. Ευγνωμονώ τους Ελληνες κομμουνιστές, οι οποίοι στην πιο δύσκολη για μας εποχή, όταν καταστράφηκε βίαια η Σοβιετική Ενωση, δε μας εγκατέλειψαν στη δυστυχία μας. Πάντα νιώθαμε την αδελφική τους αλληλεγγύη και υποστήριξη. Είμαι πεπεισμένος ότι τα ίδια αισθήματα δοκιμάζουν και όλοι οι κομμουνιστές στο έδαφος της ΕΣΣΔ, που αριθμούν σήμερα 1.300.000 μέλη. Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη κατά την ίδρυση της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ. Οι Ελληνες κομμουνιστές μας υποστήριξαν ενεργά σ' αυτή την υπόθεση και πάντα θεωρούσαν ότι είναι αναγκαία μια τέτοια οργάνωση.

Οι κομμουνιστές της Ελλάδας έκαναν πολλά για την υποστήριξη των συντρόφων μας Αλφρεντ Ρούμπιξ, Μίκολας Μπουροκιαβίτσιους, Ιοάζας Γερμολάβιτσιους, που τα αντιλαϊκά καθεστώτα της Λετονίας και της Λιθουανίας τούς έχουν ρίξει στα μπουντρούμια. Οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο αποτελούν σημαντική συνεισφορά στην υπόθεση του κοινού μας αγώνα για την απελευθέρωση των συντρόφων μας.

Εκτιμούμε ιδιαίτερα την αλληλοενημέρωση για τη δράση των κομμάτων μας. Η βαθιά ανάλυση των αιτιών διάλυσης της ΕΣΣΔ και του ΚΚΣΕ και της προσωρινής ήττας του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που έκανε το ΚΚΕ, μας βοηθάει να κατανοήσουμε τα όσα συνέβησαν και να βγάλουμε τα αναγκαία διδάγματα.

Νιώθουμε πάντα την αλληλεγγύη των κομμουνιστών και προσπαθούμε να κάνουμε το παν, ώστε η υποστήριξη από τους Ελληνες κομμουνιστές του αγώνα μας για τα φωτεινά κομμουνιστικά ιδανικά να φέρει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τους καρπούς του.

Το επικείμενο Συνέδριο του ΚΚΕ είναι ένα σημαντικό γεγονός. Αντιλαμβανόμαστε ότι το Συνέδριο αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι θα υιοθετηθούν το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του Κόμματος. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε συναντήσεις με τους αντιπροσώπους του Συνεδρίου και συντροφική ανταλλαγή γνωμών πάνω στα πιο επίκαιρα προβλήματα του παγκόσμιου κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος. Με ευχαρίστηση δεχτήκαμε την πρόσκληση να μετάσχουμε στις εργασίες του Συνεδρίου. Ευχόμαστε στους κομμουνιστές της Ελλάδας επιτυχή και γόνιμη δουλιά στο επικείμενο Συνέδριό τους.

Λέμπιτ Ανους, πρώτος γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Εσθονίας

Με ανυπομονησία περιμένω αυτό το ταξίδι, διότι πάρα πολλά άκουσα και γνωρίζω για τους αγώνες των Ελλήνων κομμουνιστών, για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Οι τύχες των κομμάτων μας έχουν πολλά κοινά και μπορώ να κάνω μια αναλογία με το πώς αγωνίζονταν για τα δίκαιά τους οι κομμουνιστές της Ελλάδας στα μεταπολεμικά χρόνια και μ' αυτό που κάνουμε εμείς τώρα. Και, φυσικά, θέλω με την ευκαιρία του Συνεδρίου να συναντηθώ με τους Ελληνες συντρόφους, να αποκαταστήσουμε στενότατες σχέσεις και πρακτική συνεργασία ανάμεσα στα κόμματά μας. Νομίζω ότι η κοινή μας υπόθεση θα έχει απ' αυτό μόνο όφελος.

- Σε ποιες συνθήκες ζουν και δρουν σήμερα οι Εσθονοί κομμουνιστές και το ΚΚ Εσθονίας;

Το κόμμα μας είναι απαγορευμένο από το 1991, αλλά οι κομμουνιστές διατήρησαν το μαχητικό τους πνεύμα. Κομματικές οργανώσεις υπάρχουν στο Τάλιν, στη Νάρβα, στο Κόχτλα - Γιάρβε και σε άλλα μέρη. Αναγκαζόμαστε να δρούμε σε πολύ δύσκολες και περίπλοκες συνθήκες, διότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας μας, οι μη πολίτες της Δημοκρατίας δεν μπορούν να έχουν τις οργανώσεις τους και να πει κανείς ότι είναι κομμουνιστής είναι σαν να κρεμάσει μια πέτρα στο λαιμό και να πηδήσει από τη γέφυρα στο ποτάμι. Το αρνητικό πεδίο που δημιουργείται γύρω από τους ανθρώπους μας και γύρω από κείνους που τολμούν να εκφράζονται ελεύθερα, ασκεί, φυσικά, πολύ ισχυρή ψυχολογική επίδραση στους ανθρώπους. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη. Και όμως, οι σύντροφοί μας διατηρούν τη γενναιότητά τους. Κομμουνιστές υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν στην Εσθονία. Σε ό,τι αφορά εμένα, κομμουνιστής ήμουν και κομμουνιστής παραμένω. Πάντα το έλεγα και το λέω αυτό στην Εσθονία. Ημουν και είμαι ο πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού μας Κόμματος. Είμαι ανταποκριτής της "Πράβντα" στην Εσθονία, είμαι βουλευτής του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης Τάλιν. Εχω την υποστήριξη, αν κρίνω από το εξής γεγονός: Ανάμεσα στους 64 βουλευτές, κατέχω τη δεύτερη θέση ως προς τους ψήφους. Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να σκέπτονται και πολλά καταλαβαίνουν. Γι' αυτό και η στήριξή τους είναι αναμφισβήτητη.

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδικασίες ενοποίησης στο κομμουνιστικό κίνημα (2001-03-22 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για το έκτακτο συνέδριο της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ (2001-03-21 00:00:00.0)
Σύσκεψη ηγετών των κομμουνιστικών κομμάτων (2000-05-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-11-08 00:00:00.0)
Ενα βήμα προς την ενοποίηση των κομμουνιστών (1998-02-22 00:00:00.0)
Η επανάκτηση της ισχύος στην ενότητα (1996-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ