Σάββατο 11 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελπίδα από το Παρίσι

Μήνυμα αγώνα και ελπίδας, για τους εργαζόμενους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, φιλοδοξεί να στείλει η σημερινή συγκέντρωση κατά της ανεργίας, αλλά και κατά των βασικών επιλογών της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που οργανώνει η Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά (η ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συμμετέχουν και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ) στο Παρίσι. Είναι η πρώτη φορά, που εργαζόμενοι και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων από όλες τις χώρες - μέλη θα διαδηλώσουν από κοινού ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν τη μοίρα, που τους επιφυλάσσει το Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατ' επιταγήν των πολυεθνικών.

"Μια πολιτική, εναλλακτική στο νεοφιλελευθερισμό και στη φιλοσοφία του Μάαστριχτ", τονίζεται στη Διακήρυξη της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς, "θα πρέπει να επικεντρωθεί στον αγώνα ενάντια στην ανεργία, μέσω της γενικής μείωσης του χρόνου εργασίας, χωρίς απώλεια μισθού. Χρειάζεται να υπάρχουν άλλες προτεραιότητες στη διάθεση των οικονομικών πόρων, με σκοπό τη συγκέντρωσή τους, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ικανοποίηση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών, τη στήριξη και αναβάθμιση της παραγωγικής και αγροτικής βάσης". Και στο προσκλητήριο για τη σημερινή συγκέντρωση η Διακήρυξη τονίζει: "Για να προβάλουμε και να αρχίσουμε μαζί μια νέα πορεία, για μια Ευρώπη των λαών, βασισμένη στην απασχόληση, την κοινωνική πρόοδο, τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών και την ειρήνη".

Η σημερινή συγκέντρωση στο Παρίσι δεν είναι φυσικά η πρώτη εκδήλωση αντίστασης κατά της ανεργίας και των συνεπειών από την εφαρμογή της Συνθήκης. Εχουν προηγηθεί και θα επακολουθήσουν και άλλες μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις, όπως αυτές στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Ωστόσο, αυτή φέρνει μια νέα ποιότητα στο συντονισμό των εργατικών κινητοποιήσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στις συνθήκες που διαμορφώνονται, με τη διεθνοποίηση της οικονομίας το στοιχείο του συντονισμού στους αγώνες των εργαζομένων αποκτά ιδιαίτερη σημασία, για την αποτελεσματικότητά τους και προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει η σημερινή συγκέντρωση, χωρίς, βεβαίως, να αποτελεί και μοναδικό βήμα. Οι ανάλογες διεργασίες σε συνδικαλιστικό επίπεδο θα πρέπει να οδηγήσουν σε μονιμότερες και βαθύτερες μορφές συνεργασίας και δράσης.

Η σημερινή συγκέντρωση στο Παρίσι, πάντως, είναι μια καλή ευκαιρία για να γίνει γνωστό ότι, στις συνθήκες της ισοπέδωσης των πολιτικών και στο κλίμα της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας, που καλλιεργείται από τους κυρίαρχους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τους θιασώτες του "ρεαλιστικού συμβιβασμού", υπάρχει μια φωνή αντίστασης, η φωνή των ίδιων των εργαζομένων. Ειδικά, μάλιστα, στις σημερινές συνθήκες, που εξελίσσεται μια άνευ προηγουμένου επίθεση, όχι μόνο κατά του εισοδήματος και της απασχόλησης, αλλά και κατά των τελευταίων υπολειμμάτων του λεγόμενου κράτους πρόνοιας, η αντίσταση στην πολιτική του Μάαστριχτ και των διαγραφόμενων αποφάσεων της Διακυβερνητικής γίνεται επιτακτική ανάγκη για όλους τους εργαζόμενους. Μια ανάγκη, στην οποία καλούνται αντικειμενικά, πρώτοι και καλύτεροι, να απαντήσουν οι κομμουνιστές. Να στηρίξουν και να δώσουν γενικότερη και αποφασιστική ώθηση στη συσπείρωση και το συντονισμένο αγώνα των αριστερών και αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων πάνω στο δοκιμασμένο θεμέλιο της κομμουνιστικής ενότητας και κοινής πάλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ