Σάββατο 11 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ
Προσκλητήριο αγώνα τα οράματα και η θυσία του

Με εκδήλωση της ΠΕΔΥΕ στη μνήμη του, άνοιξε το 18ο Δεκαήμερο Ειρήνης

Με μια εκδήλωση που έγινε χτες βράδυ στο "Τιτάνια", αφιερωμένη στη μνήμη του νεολαίου αγωνιστή της ειρήνης, Νίκου Νικηφορίδη,με τησυμπλήρωση 45 χρόνων από την εκτέλεσή του, η Παναθηναϊκή Επιτροπή Ειρήνης άνοιξε στην Αθήνα τις εκδηλώσεις του 18ου Δεκαημέρου Ειρήνης,οι οποίες θα κορυφωθούν την άλλη Κυριακή 19 Μάη με τη Μαραθώνια πορεία ειρήνης.

"Θέλουμε - τόνισε η Ασπα Μανδηλαρά,αντιπρόεδρος της ΠΕΔΥΕ, η οποία ήταν η κεντρική ομιλήτρια - και με αυτόν τον τρόπο να αναδείξουμε στο λαό και τη νεολαία ότι ο αγώνας για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη ήταν αυτός που έδωσε έμπνευση, οράματα, αλλά και περιεχόμενο ζωής και σε άλλες πιο δύσκολες εποχές. Είναι ταυτόχρονα η απάντηση σε αυτούς που βαυκαλίζονται πως δεν υπάρχουν ιδέες, αξίες και ιδανικά να συσπειρώσουν, να ενεργοποιήσουν τη νεολαία και να κινήσουν σε ένα πατριωτικό - φιλειρηνικό εγερτήριο ολόκληρο το λαό".

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στον αγώνα και τη θυσία του Ν. Νικηφορίδη, που σε ηλικία 23 χρόνων εκτελέστηκε στις φυλακές του Επταπυργίου Θεσσαλονίκης, μετά από καταδίκη του σε θάνατο, επειδή διέπραττε το "έγκλημα" να συγκεντρώνει υπογραφές κάτω από το κείμενο της "Εκκλησης της Στοκχόλμης" ενάντια στα πυρηνικά όπλα. Η Α. Μανδηλαρά, κάνοντας αναφορά στη σημερινή κατάσταση, τόνισε: "Σε όλο αυτό το ζοφερό τοπίο επιμένουμε να ονειρευόμαστε, να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών. Σε καιρούς δίσεκτους αρνούμαστε να πάψουν τα όνειρά μας, δεν αποδεχόμαστε την ιδεολογία του ραγιαδισμού και του οχαδελφισμού, τη "σύνεση" της υποταγής και της μοιρολατρίας μπροστά στους κοτζαμπάσηδες της ΝΑΤΟικής νομιμοφροσύνης".

Και πρόσθεσε: "Εμείς οι φίλοι και οι μαχητές της ειρήνης χρειαζόμαστε μαζί μας, πλάι μας, αγωνιστές σαν τον Νίκο Νικηφορίδη. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι είναι και σήμερα και αύριο μαζί μας, στους ίδιους κοινούς αγώνες, για να φύγουν τα πυρηνικά όπλα από την αεροπορική βάση του Αράξου, για να απομακρυνθούν οι ΝΑΤΟικές βάσεις από τη χώρα μας, για να μην είναι η πατρίδα μας πυλώνας στη στρατηγική του ΝΑΤΟ, ορμητήριο σε βάρος άλλων λαών, ούτε να είναι αιχμάλωτη στην αμερικάνικη τανάλια".

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη",η Αννα Σεχίδου τόνισε ότι για όλους τους σημερινούς νέους, που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς πολέμους, για μια καλύτερη κοινωνία, τα οράματα του Νίκου Νικηφορίδη είναι ζωντανά. "Βαδίζουμε, είπε, στο δρόμο που περπάτησε, παλεύουμε για τα ίδια ιδανικά".

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απήγγειλε ποιήματα η ηθοποιός Αννα Φόνσου και το συγκρότημα Νέας Ιωνίας με τα τραγούδια του ξύπνησε τις αγωνιστικές μνήμες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ