Παρασκευή 18 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Η υπόθεση του σοσιαλισμού θα θριαμβεύσει

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων, αφιερωμένων στα 80χρονα της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, στις 15 και 16 Απρίλη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Αναμνηστικού Μουσείου "Β. Ι. Λένιν" στο Λένενισκιε Γκόρκι, κοντά στη Μόσχα, πραγματοποιήθηκε διεθνής διάσκεψη κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων. Στις εργασίες της, εκτός από τα 20 και πλέον ΚΚ των Δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ, συμμετείχαν: το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το Κόμμα Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας και Μοραβίας, το Κόμμα των Τσεχοσλοβάκων Κομμουνιστών, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας, το Κόμμα Εργασίας της Κορέας, το Λαϊκό Κόμμα Καμπότζης, το Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας, το Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα του Λάος, το Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Αιγύπτου και το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας.

Στην εναρκτήρια ομιλία ο πρόεδρος της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ(ΕΚΚ - ΚΚΣΕ) Ολέγκ Σένιν, τόνισε: "Το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα διέρχεται τώρα μια από τις δυσκολότερες περιόδους σε όλη την 150χρονη ιστορία του. Δεν υπέστη, όμως, ήττα το μοντέλο του επιστημονικού σοσιαλισμού, αλλά η μικροαστική γραφειοκρατική του διαστρέβλωση, των τελευταίων δεκαετιών, με όλες τις απορρέουσες απ' εδώ αρνητικές συνέπειες. Εχουν ουσιαστικά αναθεωρηθεί τα αποτελέσματα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Ξεφούσκωσε και ο μύθος του κοινού πανευρωπαϊκού σπιτιού...".

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος οι περισσότεροι εκπρόσωποι των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων. Στο τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης αναφέρεται: "Οι μετέχοντες στη συνάντηση εξέτασαν λεπτομερώς την κατάσταση, που διαμορφώθηκε στον κόσμο, στο κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα. Αναλύθηκαν τα διδάγματα της προσωρινής ήττας του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και σε σειρά ανατολικοευρωπαϊκών χωρών. Οι μετέχοντες στη συνάντηση κατέληξαν στο κύριο συμπέρασμα: δεν ηττήθηκε ο σοσιαλισμός, αλλά η παραβίαση των βασικών αρχών του, από τα οποία επωφελήθηκαν ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός και οι εσωτερικοί εχθροί του σοσιαλισμού. Οι μετέχοντες στη συνάντηση είναι βαθιά πεπεισμένοι ότι η υπόθεση του σοσιαλισμού και της αναγέννησης της Σοβιετικής Ενωσης θα θριαμβεύσει, διότι ο σοσιαλισμός είναι νομοτελειακό στάδιο στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα ζητήματα του δυναμώματος του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, της ενίσχυσης της συσπείρωσης, της αλληλεγγύης, της αμοιβαίας πληροφόρησης και συνεργασίας των αδελφών κομμάτων, της ανταλλαγής πληροφοριών με την αξιοποίηση της έκδοσης "Πληροφοριακό Δελτίο των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων", του συστήματος "Ιντερνέτ" και άλλων δυνατοτήτων... Οι μετέχοντες στη συνάντηση εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων και των επαφών τόσο σε διμερή, όσο και πολυμερή βάση για την εξέταση των επίκαιρων προβλημάτων του συντονισμού της πάλης ενάντια στη νέα τάξη πραγμάτων, τον ιμπεριαλισμό και το σιωνισμό και την αντίδραση για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, για το θρίαμβο της υπόθεσης της ειρήνης, της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού".

Στο ίδιο ντοκουμέντο εκφράζεται η κατηγορηματική αντίθεση στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Ολοι οι μετέχοντες στη συνάντηση τάσσονται υπέρ της κατάργησης του ΝΑΤΟ. Η Διάσκεψη υιοθέτησε, επίσης Δηλώσεις: "Για την κατάσταση στην Αλβανία", στην οποία καταδικάζεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση στις υποθέσεις αυτής της χώρας, "Για την κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία", "Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή", καθώς και ψήφισμα αλληλεγγύης με την Κούβα. Σε σχέση με την αντικομμουνιστική υστερία που ξέσπασε στη Ρωσία γύρω από το Μαυσωλείο του Β. Ι. Λένιν, η Διάσκεψη πήρε ειδική Δήλωση υπεράσπισης του Λένιν. Υιοθετήθηκε Δήλωση για την υπεράσπιση των πολιτικών κρατουμένων στη Λιθουανία, τη Λετονία και τη Γεωργία, όπου δε σταματούν οι διώξεις για τις πολιτικές πεποιθήσεις των πολιτών που τάχθηκαν κατά της διάλυσης της ΕΣΣΔ. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Τσεσλάβ Βισότσκι, εκπρόσωπος του Γραφείου Εξωτερικού της ΚΕ του ΚΚ Λιθουανίας, που δρα σε συνθήκες παρανομίας και διώξεων. Στις 16 Απρίλη στο ξενοδοχειακό συγκρότημα "Ιζμαϊλοβο", στο οποίο διαμένουν οι αντιπρόσωποι στη Διάσκεψη, ήρθε αστυνομική δύναμη για να συλλάβει τον Βισότσκι με βάση το σήμα του υπουργείου Εξωτερικών της Λιθουανίας, στο οποίο αποκαλείται εγκληματίας. Χάρη, όμως, στην αποφασιστική παρέμβαση του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΚΚ- ΚΚΣΕ Ολέγκ Σένιν και των άλλων κομμουνιστών αποτράπηκε η σύλληψη του Βισότσκι, που ζει ως πολιτικός πρόσφυγας στη Ρωσία.

Στο μεταξύ, δεν μπόρεσαν να αποσιωπήσουν τη συνάντηση των κομμουνιστών και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Στα βραδινά δελτία ειδήσεωνσε όλα τα κανάλια της τηλεόρασης διατυμπανιζόταν ότι οι κομμουνιστές ετοιμάζονται, τάχατες, να πισωγυρίσουν την ανάπτυξη, νοσταλγούν τις εποχές του ολοκληρωτισμού και της δικτατορίας. Πρωτοστάτησε στις συκοφαντικές επιθέσεις το κανάλι ΝΤΒ, που σε μεγάλο βαθμό εκφράζει τα συμφέροντα της ομάδας του Ανατόλι Τσουμπάις, την οποία έφερε στην εξουσία ο Μπορίς Γιέλτσιν τον τελευταίο μήνα. Είχε προσκαλέσει "ειδικούς" στο κομμουνιστικό κίνημα. Στο ρόλο αυτό εμφανίστηκε ο Αλεξάντρ Γιάκοβλεφ, ένας από τους γνωστότερους προδότες του ΚΚΣΕ, που εξειδικεύεται τα τελευταία χρόνια στον πρωτόγονο αντικομμουνισμό και που διαγράφηκε τον Ιούλη 1991 από το ΚΚΣΕ, καθώς και ο πρώην κλακαδόρος του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, Κ. Μπρουτέντς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ