Παρασκευή 18 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Αρχίζουν τα δύσκολα τώρα...

Αντιμέτωπη με τα πρώτα προβλήματα βρίσκεται η Ελληνική Δύναμη Αλβανίας. Τελικά το αρματαγωγό "ΣΑΜΟΣ", το οποίο μεταφέρει το λόχο που θα εγκατασταθεί στην Αυλώνα, δε θα καταπλεύσει στο λιμάνι της πόλης αυτής, αλλά στο Δυρράχιο όπου αναμένεται σήμερα το μεσημέρι. Από εκεί ο λόχος θα μεταβεί οδικώς, σε φάλαγγα, στην Αυλώνα, όπου και θα εγκατασταθεί ενταγμένος σε ιταλικό τάγμα. Η αλλαγή του λιμανιού κατάπλου έγινε επειδή κρίθηκε ότι στην Αυλώνα οι συνθήκες δεν είναι ασφαλείς. Ο άλλος λόχος έχει ήδη εγκατασταθεί έξω από τα Τίρανα, ενώ η κύρια δύναμη του ελληνικού τάγματος θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, πιθανά την Κυριακή, με προορισμό το Δυρράχιο και από εκεί θα προωθηθεί στα Τίρανα.

Το θέμα της αποστολής στην Αλβανία ήταν αντικείμενο και της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου,συζητήθηκαν και θέματα του ΝΑΤΟ. Να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε επίπεδο ΝΑΤΟ για τη νέα δομή του, αποφάσεις που - όπως φαίνεται - θα ζημιώνουν τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς θα καταργούνται τα εθνικά όρια στον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, με αποτέλεσμα κατά περίπτωση να περνάει και στην Τουρκία η ευθύνη περιοχών που θα περιλαμβάνουν και ελληνικά νησιά. Σχετικά με την αποστολή στην Αλβανία, ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι μέχρι τις αρχές τις επόμενης βδομάδας θα έχει αναπτυχθεί ολόκληρη η ελληνική δύναμη.

Σε άλλες δηλώσεις του ο Α. Τσοχατζόπουλος, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Σ. Μπερίσα, ο οποίος θέτει τον όρο να αφοπλιστούν οι εξεγερθέντες από την πολυεθνική δύναμη, είπε ότι δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να επιβάλει όρους στην εφαρμογή της αποστολής της πολυεθνικής δύναμης και μίλησε για υποστήριξη των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης Φίνο σχετικά με τη διάθεση της ανθρωπιστικής βοήθειας, την αποκατάσταση της τάξης και την προετοιμασία των συνθηκών για τη διεξαγωγή των εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ