Παρασκευή 18 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Μαζική πορεία αλληλεγγύης στους φτωχούς γεωργούς

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση του Προέδρου της Βραζιλίας, Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο, ήρθε από απροσδόκητο "αντίπαλο". Δεκάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι από διάφορες πολιτείες, διανύοντας αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων, συγκεντρώθηκαν χτες έξω από τα κτίρια της Γερουσίας, της Βουλής και της κυβέρνησης στην Μπραζίλια, διεκδικώντας δίκαιη αναδιανομή γης στους φτωχούς καλλιεργητές.

Οι αστυνομικοί εκτιμούσαν ότι οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του "Εθνικού Κινήματος Αγροτοκαλλιεργητών Χωρίς Γη", ξεπερνούσαν τις 50.000. Στην πορεία πήραν μέρος εργάτες, συνδικαλιστές, δάσκαλοι, υπάλληλοι, μαθητές σχολείων, μιας που τα σχολεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και αρκετές επιχειρήσεις στην Μπραζίλια δε λειτουργούσαν, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση με μεγαλύτερη επιτυχία. Η αύξηση της λαϊκής συμπάθειας προς τους φτωχούς καλλιεργητές έχει φθάσει στα ύψη μετά το αιματοκύλισμα της προ δύο χρόνων πορείας αγροτών στη νοτιοδυτική Βραζιλία και τις ένοπλες επιθέσεις μεγαλογαιοκτημόνων κατά των "ξυπόλυτων αγροτών". Τελευταία σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που έγινε από "Εθνική Συνομοσπονδία Βιομηχανιών" (!) δείχνει ότι το 85% των ερωτηθέντων θεωρεί δίκαιο και νόμιμο τον αγώνα και τις καταλήψεις χωραφιών από τους μικροκαλλιεργητές.

Κατά τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η χτεσινή πορεία χιλιάδων στην Μπραζίλια είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ κατά της κυβέρνησης του Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο, από τότε τουλάχιστον που ο τελευταίος ανέλαβε το προεδρικό αξίωμα στις εκλογές του 1995.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ