Τετάρτη 29 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κάλπες και αίμα

Ανετη προδιαγραφόταν η επικράτηση του Λικούντ και του Σαρόν στις χτεσινές πρόωρες εκλογές, προβληματική, όμως, αναμένεται η επόμενη μέρα

Βομβαρδίζοντας και καταστρέφοντας πήγαν στις εκλογές...

Associated Press

Βομβαρδίζοντας και καταστρέφοντας πήγαν στις εκλογές...
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΤΖΕΝΙΝ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Σχεδόν βέβαιη εμφανιζόταν η επικράτηση του Λικούντ και του Αριέλ Σαρόν λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες των πρόωρων ισραηλινών εκλογών, αν και διόλου βέβαιο δεν ήταν το άμεσο μέλλον του, με δεδομένη την έλλειψη αυτοδυναμίας. Ενώ οι Ισραηλινοί προσέρχονταν στα εκλογικά τμήματα υπό την ασφυκτική παρουσία αστυνομίας, ειδικών δυνάμεων και στρατού, στα παλαιστινιακά εδάφη ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε το «έργο του», στο οποίο συγκαταλέγονται άλλοι 7 Παλαιστίνιοι νεκροί.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε οίκημα στη συνοικία Σεϊκ Ραντουάν, στη βόρεια πόλη της Γάζας. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ισραηλινός πύραυλος έπληξε το σπίτι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν άλλοι 9. Ταυτόχρονα, σχεδόν, 20 ισραηλινά τεθωρακισμένα και ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν, εκ νέου, στην καρδιά της πόλης Τζενίν, στη Δ. Οχθη, ξεκινώντας πολύωρη επιχείρηση από σπίτι σε σπίτι «για τον εντοπισμό τρομοκρατών». Μέχρι χτες το μεσημέρι είχαν σκοτωθεί 4 νεαροί Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι δύο, κατά τον ισραηλινό στρατό, ήταν μέλη της Χαμάς και των Ταξιαρχιών του αλ Ακσα αντίστοιχα οι υπόλοιποι, ενώ είχαν τραυματιστεί δύο παιδιά στο γειτονικό ομώνυμο προσφυγικό καταυλισμό και ένας Παλαιστίνιος φωτογράφος του «Reuters».

Την ίδια ώρα, οι 4,7 εκατομμύρια Ισραηλινοί ψηφοφόροι καλούνταν να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν την τέταρτη κυβέρνηση μέσα στα τελευταία 7 χρόνια, αφού από το 1988 μέχρι σήμερα το Ισραήλ οδεύει από τη μία πρόωρη εκλογική αναμέτρηση στην άλλη. Τα 7.996 εκλογικά τμήματα βρίσκονταν σε αστυνομικό και στρατιωτικό κλοιό, ενώ στα παλαιστινιακά εδάφη είχε επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν στον Αριέλ Σαρόν άνετη επικράτηση επί του κυριότερου αντιπάλου του, του Αμράμ Μίτζνα, των Εργατικών. Το Λικούντ αναμενόταν να εξασφαλίσει 30-33 έδρες, έναντι 19 που διαθέτει μέχρι σήμερα στην 120μελή Κνέσετ. Οι Εργατικοί, αντίθετα, αναμενόταν να συρρικνωθούν στις 19 από τις 25 έδρες που κατέχουν. Τον κομβικό ρόλο του τρίτου κόμματος (και πιθανότατου ρυθμιστή της επιβίωσης ή όχι, αλλά και της σύνθεσης της επόμενης κυβέρνησης) έδιναν οι δημοσκοπήσεις, σταθερά, στο κεντρώο κόμμα Σινούι.

Ο Μίτζνα επανέλαβε, χτες, ότι δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνεργασίας με το Λικούντ υποστηρίζοντας ότι «και να μην κερδίσουμε θα παραμείνουμε μια εναλλακτική λύση». Ο Σαρόν αρκέστηκε να ευχηθεί ότι δε θα υπάρξει άλλη εκλογική αναμέτρηση τα επόμενα 4 χρόνια. Η δήλωση Σαρόν σχετίζεται άμεσα με το σκηνικό που φαίνεται να διαμορφώνεται την επομένη των εκλογών και δεν είναι διόλου ευοίωνο. Το Λικούντ υπερτερεί σε έδρες, αλλά δεν έχει αυτοδυναμία. Ακόμα και αν συνεργαστεί με τους «γνωστούς» ακροδεξιούς «αιμοδότες» του, η κοινοβουλευτική του πλειοψηφία είναι ισχνή, γεγονός που δεν αποκλείει νέες εκλογές και προμηνύει έντονο παρασκήνιο τις επόμενες βδομάδες.

Ενδεικτικό του εξαιρετικά αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην ισραηλινή κοινή γνώμη ήταν το ποσοστό συμμετοχής. Δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, μόλις το 63,5% των Ισραηλινών είχαν ψηφίσει, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από τότε που ιδρύθηκε το Ισραήλ. Χαρακτηριστικά, ο αρθρογράφος της «Μααρίβ», Χεμί Σαλέβ, έγραφε ότι «δυστυχώς, όλοι γνωρίζουμε ότι την επομένη αυτών των εκλογών, δεν ξημερώνει καμία καλύτερη ημέρα για το Ισραήλ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ