Τετάρτη 29 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Αρνούνται το στρατό κατοχής

Ενώ ο Αριέλ Σαρόν βαδίζει σε μια ανανέωση της πρωθυπουργικής του θητείας, στις ισραηλινές στρατιωτικές φυλακές ο αριθμός των κρατουμένων αρνητών εφέδρων και ολικών αρνητών στράτευσης αυξάνεται καθημερινά. Οι πλέον πρόσφατοι «φιλοξενούμενοι» των στρατιωτικών κρατητηρίων είναι 10 από τους 300 υπογράφοντες την «Επιστολή Τελειόφοιτων του Λυκείου» που είχε δημοσιοποιηθεί πέρυσι. Οι 300 Ισραηλινοί 18χρονοι αρνούνται να υπηρετήσουν στον ισραηλινό στρατό, οι περισσότεροι αρνούμενοι να τοποθετηθούν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, και άλλοι αρνούμενοι να υπηρετήσουν γενικώς «σε ένα στρατό κατοχής».

Δύο από τους δέκα 18χρονους κρατουμένους, οι Χιλέλ Γκοράλ και Νοάμ Μπαχάτ, διανύουν, ήδη, την 14η ημέρα της απεργίας πείνας που έχουν κηρύξει διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο που το «Κράτος του Ισραήλ μεταχειρίζεται τους αρνητές συνείδησης σε ένα στρατό που διαπράττει εγκλήματα κατοχής». Ο «μακροβιότερος», όμως, «φιλοξενούμενος», των ισραηλινών στρατιωτικών φυλακών από τους 300, είναι ο Γιόνι Μπεν Αρτζι, που εκτίει αλλεπάλληλες ποινές κάθειρξης, που έχουν φθάσει τις 196 μέρες. Η περίπτωσή του κρίθηκε από την ηγεσία του στρατεύματος, αφού ο Μπεν Αρτζι έχει την «ατυχία» στην προκειμένη περίπτωση να είναι ανιψιός του πρώην πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Στο μεταξύ, με «σκληρότερη ποινή από αυτήν που επιβάλλεται στους αρνητές στράτευσης και στους εφέδρους που αρνούνται να υπηρετήσουν στα παλαιστινιακά εδάφη», απειλεί η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία έναν υπολοχαγό της αεροπορίας, ο οποίος αρνήθηκε να εκτελέσει εντολές για την πραγματοποίηση αεροπορικής επιδρομής σε παλαιστινιακό στόχο. Σύμφωνα με τη φιλειρηνική οργάνωση «Γιες Γκβουλ», ο υπολοχαγός, που υπηρετούσε στις υπηρεσίες πληροφοριών της αεροπορίας, αρνήθηκε να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για να πληγεί στόχος της Παλαιστινιακής Αρχής, σε κατοικημένη περιοχή, στο πλαίσιο των αντιποίνων για την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας της 5ης Γενάρη.

Ο υπολοχαγός, που αποπέμφθηκε από την υπηρεσία και μετατέθηκε σε διοικητικό πόστο εντός Ισραήλ, υποστήριξε στους ανωτέρους του που τον «δίκασαν», ότι η εντολή «ήταν παράνομη γιατί θα έπληττε αθώους Παλαιστινίους πολίτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ