Τετάρτη 29 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ
Βροντερό «Οχι στην ALCA»

«Οχι στην ALCA, όχι στον πόλεμο, ειρήνη και δικαιοσύνη για όλη την Αμερική», τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη μεγάλη διαδήλωση για τη λήξη των εργασιών του Γ΄ Παγκόσμιου Φόρουμ. Οπως και στην έναρξη έτσι και στην αυλαία του Φόρουμ, η μαχητικότητα και η αποφασιστικότητα των συμμετεχόντων και των παρευρισκομένων ξεπέρασε και επικράτησε όσων διαδραματίζονταν εντός των αιθουσών.

Στην πορεία, που ως κεντρικό της «στόχο» είχε τη συμφωνία για τη δημιουργία της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής, την περιώνυμη ALCA, χιλιάδες Λατινοαμερικανοί - κυρίως - βροντοφώναξαν την αντίθεσή τους, αλλά και δήλωσαν τη θέλησή τους να παλέψουν για τη μη εφαρμογή της. Η ALCA, η οποία θα εκτείνεται από τη Γη του Πυρός έως την Αλάσκα, συνιστά τον πρώτο απόλυτα κοινό στόχο όλων των κινημάτων στη Λατινική Αμερική, από τα ιθαγενικά κινήματα και τα κινήματα εργατών Γης έως τα ταξικά συνδικάτα, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί οι βάσεις για τη συσπείρωση και τη δημιουργία κοινού μετώπου για την αποτροπή της εγκαθίδρυσής της. Μία προοπτική που υποστηρίχτηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και από τους Αμερικανούς, είτε συνέδρους, είτε παρατηρητές που συμμετείχαν στο Φόρουμ.

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών μπήκε και το ΔΝΤ, «Εξω από εδώ, έξω από εκεί, έξω από την ALCA και το FMI»... «Ο αγώνας μας είναι καθημερινός» ο φυσικός αυτουργός, «Ενάντια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, στην ALCA, και στην αμερικανική αυτοκρατορία», αλλά και η αλληλεγγύη προς τους αγώνες τους καθημερινούς στη Βενεζουέλα, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, καθώς και στην Παλαιστίνη και το Ιράκ.

Συνοψίζοντας μία από τις κυρίαρχες ιδέες στο Κοινωνικό Φόρουμ, η Νόρμα Ενρίκες, της οργάνωσης Κοινωνική Συνέλευση για την Ειρήνη στην Κολομβία, υπογράμμισε πως «ο πόλεμος δεν είναι μονάχα στρατιωτική υπόθεση, αλλά επίσης μεταφράζεται από τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών μας, που διευκολύνει τους δυνατούς να διατηρούν στην ανέχεια πολυάριθμες χώρες». Τέλος, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Κοινωνικού Φόρουμ, πολλές διαδηλώσεις που είχαν οργανωθεί από αριστερές οργανώσεις, αξίωναν από τον οικοδεσπότη της διοργάνωσης, Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, «να διοργανωθεί ένα επίσημο δημοψήφισμα για την ALCA».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ