Τετάρτη 29 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Τρεκλίζει η αντιπολίτευση

Διαδηλωτές διακωμωδούν φιγούρες της λεγόμενης αντιπολίτευσης
Διαδηλωτές διακωμωδούν φιγούρες της λεγόμενης αντιπολίτευσης
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Εντονα σημάδια κόπωσης και πανικού εμφανίζει η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, που πια κάνει λόγο για «επιστροφή στο κανονικό ωράριο», γεγονός που θα λήξει και επισήμως την «απεργία», η οποία όχι μόνο δεν πέτυχε τους στόχους της, που δεν ήταν άλλοι από την ανατροπή του Προέδρου Ούγο Τσάβες και την αναστολή επ' αόριστο της «διαδικασίας της μπολιβαριανής επανάστασης», αλλά κατόρθωσε αφ' ενός να ενώσει και να ριζοσπαστικοποιήσει ακόμη μεγαλύτερο τμήμα του λαού και αφ' ετέρου να «αιμορραγήσει» οικονομικά φυσικά την ίδια τη χώρα, πρωτίστως, όμως, τους ίδιους τους συμμετέχοντες στην «απεργία».

Η παραγωγή πετρελαίου εξομαλύνεται σταδιακά, έχοντας ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της πετρελαϊκής βιομηχανίας PdVSA και πρώην γγ του ΟΠΕΚ, Αλι Ροντρίγκες, προς το «Venpress», ο οποίος πρόσθεσε επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 40.000 εργαζομένων στην PdVSA έχουν επιστρέψει στην εργασία τους. Σύμφωνα με το πρακτορείο AP, περισσότεροι από 5.000 έχουν ήδη απολυθεί, χωρίς φυσικά να δίνει διευκρινίσεις. Αντιθέτως το «Vheadline» αναφέρει ότι τελικά οι απολύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία έφτασαν τους 3.000 και αφορούν κυρίως στελέχη της, δηλαδή αυτούς που προκαλούσαν το λοκ άουτ.

Παράλληλα, ο Χούλιο Μπρασόν, πρόεδρος των Εμπόρων (Consecomercio), που αντιπροσωπεύει περίπου 450.000 εμπόρους και επαγγελματοβιοτέχνες, δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΡ, ότι «είναι επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις να αναρρώσουν και να επιστρέψουν στην κερδοφορία αποφεύγοντας εργασιακά προβλήματα», ανακοινώνοντας παράλληλα ότι τα μαγαζιά ανοίγουν από την αρχή της βδομάδας έστω και με μειωμένο ωράριο. Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από τον εκτελεστικό πρόεδρο της Subway de Venezuela, που εκπροσωπεί τις αλυσίδες Φαστ Φουντ αφού το κόστος για κάθε μέρα «απεργίας» ήταν 30.000 δολάρια. Επίσης, η Εθνική Ενωση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, που εκπροσωπεί 911 ιδιωτικά σχολεία, δήλωσε ότι θα συνεδριάσει με τη μορφή επείγοντος με πρόταση τα σχολεία να ανοίξουν και πάλι στις 3 του Φλεβάρη.

Σπεύδουν να εξαφανιστούν;

Ουδείς δε φαίνεται να εισακούει πια τόσο τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Εργατών (CTV), Κάρλος Ορτέγκα, όσο και τον πρόεδρο της Fedecamaras, δηλαδή του Συνδέσμου Βιομηχάνων, Κάρλος Φερνάντες, που έκαναν έκκληση να μη χαλαρώσουν την «απεργία», αντιθέτως να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους, αφού τώρα είναι η πιο κρίσιμη ώρα όχι για λόγια αλλά για σύγκρουση.

Εντούτοις, η διάσπαση και ο πανικός της αντιπολίτευσης είναι γεγονός. Από τον κύριο συνασπισμό της αντιπολίτευσης, την Coordinadora Democratica, ο ανώτατος δικαστικός Χούλιο Μπόρχες τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη τις τεράστιες θυσίες που έκαναν οι οπαδοί της αντιπολίτευσης, οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν επιτύχει ελάχιστα ως προς την επίτευξη του στόχου. Αντιθέτως, δεκάδες χιλιάδες οδηγούνται στην πτώχευση...

Σύμφωνα με ανεξάρτητα μέσα, οι δηλώσεις αυτές αντανακλούν τη διάσπαση του μετώπου της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον ως προς το σημείο να στηρίζουν τους εγκεφάλους της. Αναφέρθηκε δε ότι άνοιξε μέχρι και το Χρηματιστήριο του Καράκας, ο επικεφαλής του οποίου δήλωσε ότι «η κυβέρνηση Τσάβες ουδεμία στιγμή μας ενόχλησε». Και όχι μόνον αυτό. Σύμφωνα με το «Vheadline», όχι μόνο σείεται το έδαφος κάτω από τα πόδια της αντιπολίτευσης αλλά στρέφεται και κατά των «δύο Κάρλος», με αποτέλεσμα και οι δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους -σύμφωνα με το «Vheadline» ήδη οι οικογένειες του Ορτέγκα και του Φερνάντες ολοκλήρωσαν τη μεταφορά τους στο νησί Αρούμπα με τελικό προορισμό ίσως την Ισπανία - για να ξεφύγουν όχι μόνον από το νόμο αλλά και τη μήνι των μέχρι πρότινος ένθερμων οπαδών τους. Αναφέρει δε χαρακτηριστικά ότι πολλοί πολιτικοί βλέποντας το πλοίο της αντιπολίτευσης να βουλιάζει παίρνουν και τις αναγκαίες αποστάσεις από τους ηγέτες της «απεργίας».

Στο γεγονός αυτό συνηγορεί και δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Miami Herald», η οποία αναφέρει ότι εκατοντάδες μέλη της «ανώτερης τάξης της Βενεζουέλας που βρίσκονται στις ΗΠΑ», και ειδικότερα στο Μαϊάμι, για διακοπές, παρά το γεγονός ότι έχουν εισιτήρια επιστροφής στη Βενεζουέλα δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουν. Μάλιστα, το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρει ότι με τη στήριξη της κουβανικής κοινότητας (όρα μαφία ενάντια στο Νησί της Επανάστασης) οι Βενεζουελανοί εγκαθίστανται στις ΗΠΑ. «Περισσότερες από 80 οικογένειες έγραψαν μετά τα Χριστούγεννα τα παιδιά τους στα δημοτικά σχολεία», σημειώνει η εφημερίδα. Την τάση «μετανάστευσης» επιβεβαίωσε και η βενεζουελανο-αμερικανική αδελφότητα όπως και ότι αναμένουν άμεση στήριξη από την κουβανική κοινότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ