ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΦΛΟΙΣΒΟΥ
Στον βωμό της επιχειρηματικής δράσης θυσιάζονται κι άλλοι ελεύθεροι χώροι

Eurokinissi

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την «ανάπλαση» μιας έκτασης άνω των 22 στρεμμάτων στον Φλοίσβο, δηλαδή της παραθαλάσσιας περιοχής του Φαλήρου, για τη «Δημιουργία Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης», όπως αναφέρεται στον τίτλο του νομοσχεδίου.

Η σχετική ανάπλαση θα γίνει με «δωρεά» από ιδιωτική εταιρεία και προβλέπει κι άλλα φαραωνικά έργα για ναυτιλιακά κέντρα, εμπορικά καταστήματα, αναψυκτήρια και άλλες επικερδείς δράσεις, όλα κατά παρέκκλιση ακόμα και αυτών των ανεπαρκών νόμων για τη δόμηση και την προστασία των αιγιαλών, παραλιών κ.ο.κ. και όλα προς όφελος των δράσεων των επιχειρηματικών ομίλων.

Η σχετική «δωρεά» για την ανάπλαση θα γίνει από την εταιρεία «ΚΥΚΛΩΨ Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία», η οποία ανήκει στον εφοπλιστικό όμιλο Θεοδωρίδη, και έρχεται να πατήσει στο θεσμικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και το οποίο παραχωρεί όλο σχεδόν το μέτωπο από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο στους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να επενδύουν με διαδικασίες fast track σε ελεύθερες παραλίες, αιγιαλούς, περιοχές - φιλέτα (Ελληνικό, Αστέρας Βουλιαγμένης, Ανάβυσσος κ.λπ.), καταργώντας την ελεύθερη πρόσβαση του λαού και αλλάζοντας χρήσεις, προκειμένου όλα να προσαρμόζονται στις ανάγκες των επενδυτών ή των «ευεργετών».

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από το υπουργείο Αμυνας επειδή η σύμβαση είναι ανάμεσα στην «ΚΥΚΛΩΨ» και στο ΓΕΝ. Ο υφυπουργός Αμυνας Ν. Χαρδαλιάς παρουσίασε τη σύμβαση ως «έργο πνοής», ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να πλέξει και το εγκώμιο των εφοπλιστών, παρουσιάζοντάς τους ως «εθνικούς ευεργέτες». Οσο για την τσιμεντοποίηση της πανέμορφης αυτής περιοχής, είπε ότι το «όραμα» της κυβέρνησης είναι «να λειτουργήσει ως ένας πολυδυναμικός και αναγνωρίσιμος πόλος έλξης τόσο για τους Ελληνες όσο και για τους ξένους επισκέπτες».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, σε μία χλιαρή κριτική, αφού ως κυβέρνηση το κόμμα του συνέβαλε σε αυτήν την εξέλιξη με τους νόμους που ψήφισε, έκανε λόγο για «υπερδόμηση άνευ λόγου δίπλα στη θάλασσα», ότι «παραμένει ασαφές και χωρίς να περιγράφεται το καθεστώς λειτουργίας των καθαρά εμπορικών χρήσεων, όπως εστιατόρια, πάρκινγκ» και άλλα παρόμοια.

«Αθηναϊκή Ριβιέρα», εφιάλτης για τον λαό

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, το νομοσχέδιο είναι «συνέχεια του σχεδιασμού για το παραλιακό μέτωπο της "Αθηναϊκής Ριβιέρας", με τις χρήσεις γης που προβλέπεται να αναπτυχθούν καθ' όλο το μήκος του». Για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων «οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι, που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα στον λαό της Αττικής, γεμίζουν με χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων χώρων και τόνους τσιμέντου, αντί να δημιουργηθεί μια όαση με δέντρα και δημιουργία πάρκων για τις ανάγκες του λαού».

Στη προκειμένη περίπτωση, συνέχισε ο Χρ. Κατσώτης, ολόκληρο το νομοσχέδιο είναι μια παρέκκλιση προκειμένου η μέγιστη δόμηση στην περιοχή αυτή να διαμορφωθεί στα 12.000 τ.μ., με μέγιστη κάλυψη 7.700 τ.μ., μέγιστο ύψος 22 μ., προτεινόμενη δόμηση εντός αιγιαλού και παραλίας 400 τ.μ. κ.λπ. «Τι κάνετε δηλαδή; Υψώνετε τείχος, μπροστά στη θάλασσα, στον κόσμο που θα είναι από πίσω. Δίνετε τη δυνατότητα να δομηθεί ο χώρος παντού. Προβλέπει το νομοσχέδιο υπόγειους χώρους στάθμευσης, χωρίς να ελέγχει αν μπορούν να υλοποιηθούν στο έδαφος αυτό, και μιλάμε για τεχνικά χαρακτηριστικά κ.ά.», επεσήμανε.

Επιπλέον, το πάρκο αυτό θα χτιστεί δίπλα από τα τεράστια κτίρια της Λυρικής και της Βιβλιοθήκης στο γήπεδο του τάε κβον ντο και τις εγκαταστάσεις της μαρίνας Φλοίσβου, «στερώντας ένα μεγάλο τμήμα πρασίνου και φυσικά την πρόσβαση, αφού θα έχει περιφράξεις και κάμερες ασφαλείας, όπως και τα υπόλοιπα».

Κάλεσε τον λαό να καταδικάσει αυτήν την πολιτική που υπηρετούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, που προασπίζεται τα δικαιώματα του λαού, τους ελεύθερους χώρους γης, για την αναψυχή και την άθληση των λαϊκών στρωμάτων.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία κλασικής μουσικής για τη Μάχη του Στάλινγκραντ

Συναυλία κλασικής μουσικής οργανώνει την Κυριακή 19 Φλεβάρη στις 8 μ.μ. η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, για τα 80 χρόνια από τη νίκη του Κόκκινου Στρατού στη Μάχη του Στάλινγκραντ και με τίτλο δανεισμένο από τους στίχους του κομμουνιστή ποιητή Φώτη Αγγουλέ: «Πριν τη δόξα ήρθε ο ήλιος στις στέπες και λιώσαν τα χιόνια και ζεστάθηκαν οι καρδιές των ανθρώπων / Υστερα πήρε ο χάρος τον Τσάρο / Κι ύστερα οι λαοί αποκτήσανε Στάλινγκραντ!».

Θα γίνει στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (πλατεία Αγίου Γεωργίου, Καρύτση 8). Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ. Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στον Βόρειο Τομέα Αθήνας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Συντελεστές της συναυλίας: Τάσος Βιτσεντζάτος (τρομπέτα), Παναγιώτης Γιαννακάκης (πιάνο), Δημήτρης Ζήσης (κρουστά), Παναγιώτης Ζιάβρας (κρουστά), Σταύρος Κλαβανίδης (τρομπόνι), Παναγιώτης Κολιαβασίλης (κρουστά), Παντελής Λαλεδάκης (κρουστά), Θεμιστοκλής Μαρτέκας (κρουστά), Αναστάσιος Μπακούρης (κόρνο), Γιάννης Μπόικος (τούμπα), Αρτεμις Ζωή Νταλιαμπέ (κρουστά), Νίνα Πατρικίδου (βιολί), Αναστασία Πραματευτάκη (βιολί), Μαρία Σαρρή (κλαρινέτο), Νίκος Σαρρής (τρομπέτα), Δημήτρης Τζαφέστας (κρουστά), Μαρίνος Τρανουδάκης (κρουστά), Στέφανος Ψαραδάκης (κρουστά).

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συντονισμένος αγώνας για να σωθεί το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας

Την ανάγκη το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας να αποκτήσει δημόσιο χαρακτήρα και να λειτουργήσει ως χώρος αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού για τον Θερμαϊκό και την ευρύτερη περιοχή, ενάντια στα σχέδια οικοπεδοποίησης και εμπορευματοποίησης που ψηφίστηκαν από τη διοίκηση του δήμου, αναδεικνύουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Σύλλογος Γυναικών Θερμαϊκού (μέλος της ΟΓΕ), ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης και η Ενωση Γονέων Μαθητών Θερμαϊκού.

Τονίζουν ότι η ανάπλαση και η λειτουργία του κάμπινγκ θα πρέπει να υλοποιηθούν με κρατική χρηματοδότηση, χωρίς να επιβαρύνουν ούτε στο ελάχιστο το ήδη τσακισμένο εισόδημα των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών.

«Ο ιδιαίτερης ομορφιάς χώρος του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, που αποτέλεσε στο παρελθόν πόλο έλξης για ολόκληρο τον νομό Θεσσαλονίκης, μπορεί και πρέπει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και σήμερα, που όλο και περισσότεροι χώροι πρασίνου και αναψυχής παραδίδονται στα επιχειρηματικά συμφέροντα», αναφέρουν.

Και καλούν τον λαό της περιοχής αγωνιστικά να ανατρέψει τα σχέδια «όσων οραματίζονται μπίζνες πολλών εκατομμυρίων στην περιοχή της Αγίας Τριάδας με την οικοπεδοποίηση του χώρου (ήπια ή μη)». Να οργανώσει τον αγώνα του ώστε να βάλει πραγματικά εμπόδια και να ανατρέψει τα σχέδια εκμετάλλευσης του χώρου. Με συντονισμό των μαζικών φορέων και κατοίκων του δήμου, που θα έχει περιεχόμενο διεκδίκησης ενάντια στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ και της διοίκησης του δήμου, αλλά και ενάντια σε φωνές που θέλουν τη λεγόμενη «ήπια ιδιωτικοποίηση».

Που θα διεκδικεί: ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του κάμπινγκ και στην τσιμεντοποίηση της περιοχής.

Η περιοχή του πρώην κάμπινγκ να δοθεί στον δήμο και με την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση (χωρίς επιβάρυνση των δημοτών) να αποτελέσει ανάσα αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού για τον λαό της περιοχής.

Να πραγματοποιηθούν στον οικισμό της Αγίας Τριάδας τα αναγκαία οδικά έργα, καθώς επίσης άλλα έργα υδροδότησης και υποδομών.

Τελευταίο «αντίο» στην συντρόφισσα Ελένη Διαμαντή

Η Τομεακή Οργάνωση Δήμου Θεσσαλονίκης και η ΚΟΒ Ανάληψης του ΚΚΕ αποχαιρετούν με θλίψη την συντρόφισσα Ελένη Διαμαντή, η οποία «έφυγε» από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας και κηδεύτηκε χθες Τρίτη στη γενέτειρά της, Θάσο.

Η συντρόφισσα Ελένη γεννήθηκε το 1937 στη Θάσο, στο χωριό Παναγία. Το 1957, μαζί με τον σύζυγό της, Βαγγέλη, φεύγουν ως οικονομικοί μετανάστες στη Γερμανία. Εκεί θα ενταχθούν στο Κόμμα.

Το 1986 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά της στην περιοχή της Ανάληψης. Μαζί με άλλες γυναίκες συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του γυναικείου κινήματος και ασχολείται ενεργά με τη δημιουργία γυναικείου συλλόγου στην περιοχή, που σήμερα είναι γνωστός ως Σύλλογος Γυναικών Ε' Διαμερίσματος.

Τα δύσκολα χρόνια της διάσπασης, μαζί με τον Βαγγέλη κράτησε αταλάντευτη στάση, μένοντας πιστή στον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος.

Λίγα χρόνια αργότερα, μέσα από τις γραμμές της ΕΔΥΕΘ, η συντρόφισσα Ελένη παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του αντιπολεμικού κινήματος στην περιοχή, συνολικά στην πόλη. Κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, μαζί με τους συναγωνιστές της, συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα και ρουχισμό, ενώ δεν διστάζει να συμμετάσχει στην αποστολή που ταξίδεψε στη βομβαρδισμένη Γιουγκοσλαβία.

Ακόμα και τα τελευταία χρόνια, όταν την επιβάρυναν προβλήματα υγείας, είχε έγνοια να μη μένει πίσω η δουλειά και η δράση του Κόμματος, και έτσι συνέχιζε ακούραστα τον αγώνα από όλα τα μετερίζια. Από το 2008, που «έφυγε» από τη ζωή ο σύζυγός της, δεν παρέλειπε να δίνει και τη δική του συνδρομή, οικονομικά και ηθικά.

Η ΚΟΒ Ανάληψης και η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στα παιδιά της συντρόφισσας Ελένης και στους οικείους της.

Εκδήλωση για τη Μάχη της Φλώρινας

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στη Μάχη της Φλώρινας πραγματοποιεί η Τομεακή Επιτροπή Φλώρινας του ΚΚΕ την Κυριακή 19 Φλεβάρη, στις 12 μ., στο Μνημείο - ομαδικό τάφο των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ. Προσυγκέντρωση θα γίνει στις 11.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία (κανόνια). Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος.

ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ
Εκδήλωση αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνουν διεθνιστική εκδήλωση αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης την Τετάρτη 22 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Θα μιλήσει (μέσω τηλεδιάσκεψης) ο Ακελ Τακάζ, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης, συντονιστής Μέσης Ανατολής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ). Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Γιουσέφ Ντόρχομ, επιτετραμμένος της πρεσβείας του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα, και εκπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ και της ΕΕΔΔΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ