Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΦΛΟΙΣΒΟΥ
Στον βωμό της επιχειρηματικής δράσης θυσιάζονται κι άλλοι ελεύθεροι χώροι

Eurokinissi

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την «ανάπλαση» μιας έκτασης άνω των 22 στρεμμάτων στον Φλοίσβο, δηλαδή της παραθαλάσσιας περιοχής του Φαλήρου, για τη «Δημιουργία Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης», όπως αναφέρεται στον τίτλο του νομοσχεδίου.

Η σχετική ανάπλαση θα γίνει με «δωρεά» από ιδιωτική εταιρεία και προβλέπει κι άλλα φαραωνικά έργα για ναυτιλιακά κέντρα, εμπορικά καταστήματα, αναψυκτήρια και άλλες επικερδείς δράσεις, όλα κατά παρέκκλιση ακόμα και αυτών των ανεπαρκών νόμων για τη δόμηση και την προστασία των αιγιαλών, παραλιών κ.ο.κ. και όλα προς όφελος των δράσεων των επιχειρηματικών ομίλων.

Η σχετική «δωρεά» για την ανάπλαση θα γίνει από την εταιρεία «ΚΥΚΛΩΨ Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία», η οποία ανήκει στον εφοπλιστικό όμιλο Θεοδωρίδη, και έρχεται να πατήσει στο θεσμικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και το οποίο παραχωρεί όλο σχεδόν το μέτωπο από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο στους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να επενδύουν με διαδικασίες fast track σε ελεύθερες παραλίες, αιγιαλούς, περιοχές - φιλέτα (Ελληνικό, Αστέρας Βουλιαγμένης, Ανάβυσσος κ.λπ.), καταργώντας την ελεύθερη πρόσβαση του λαού και αλλάζοντας χρήσεις, προκειμένου όλα να προσαρμόζονται στις ανάγκες των επενδυτών ή των «ευεργετών».

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από το υπουργείο Αμυνας επειδή η σύμβαση είναι ανάμεσα στην «ΚΥΚΛΩΨ» και στο ΓΕΝ. Ο υφυπουργός Αμυνας Ν. Χαρδαλιάς παρουσίασε τη σύμβαση ως «έργο πνοής», ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να πλέξει και το εγκώμιο των εφοπλιστών, παρουσιάζοντάς τους ως «εθνικούς ευεργέτες». Οσο για την τσιμεντοποίηση της πανέμορφης αυτής περιοχής, είπε ότι το «όραμα» της κυβέρνησης είναι «να λειτουργήσει ως ένας πολυδυναμικός και αναγνωρίσιμος πόλος έλξης τόσο για τους Ελληνες όσο και για τους ξένους επισκέπτες».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, σε μία χλιαρή κριτική, αφού ως κυβέρνηση το κόμμα του συνέβαλε σε αυτήν την εξέλιξη με τους νόμους που ψήφισε, έκανε λόγο για «υπερδόμηση άνευ λόγου δίπλα στη θάλασσα», ότι «παραμένει ασαφές και χωρίς να περιγράφεται το καθεστώς λειτουργίας των καθαρά εμπορικών χρήσεων, όπως εστιατόρια, πάρκινγκ» και άλλα παρόμοια.

«Αθηναϊκή Ριβιέρα», εφιάλτης για τον λαό

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, το νομοσχέδιο είναι «συνέχεια του σχεδιασμού για το παραλιακό μέτωπο της "Αθηναϊκής Ριβιέρας", με τις χρήσεις γης που προβλέπεται να αναπτυχθούν καθ' όλο το μήκος του». Για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων «οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι, που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα στον λαό της Αττικής, γεμίζουν με χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων χώρων και τόνους τσιμέντου, αντί να δημιουργηθεί μια όαση με δέντρα και δημιουργία πάρκων για τις ανάγκες του λαού».

Στη προκειμένη περίπτωση, συνέχισε ο Χρ. Κατσώτης, ολόκληρο το νομοσχέδιο είναι μια παρέκκλιση προκειμένου η μέγιστη δόμηση στην περιοχή αυτή να διαμορφωθεί στα 12.000 τ.μ., με μέγιστη κάλυψη 7.700 τ.μ., μέγιστο ύψος 22 μ., προτεινόμενη δόμηση εντός αιγιαλού και παραλίας 400 τ.μ. κ.λπ. «Τι κάνετε δηλαδή; Υψώνετε τείχος, μπροστά στη θάλασσα, στον κόσμο που θα είναι από πίσω. Δίνετε τη δυνατότητα να δομηθεί ο χώρος παντού. Προβλέπει το νομοσχέδιο υπόγειους χώρους στάθμευσης, χωρίς να ελέγχει αν μπορούν να υλοποιηθούν στο έδαφος αυτό, και μιλάμε για τεχνικά χαρακτηριστικά κ.ά.», επεσήμανε.

Επιπλέον, το πάρκο αυτό θα χτιστεί δίπλα από τα τεράστια κτίρια της Λυρικής και της Βιβλιοθήκης στο γήπεδο του τάε κβον ντο και τις εγκαταστάσεις της μαρίνας Φλοίσβου, «στερώντας ένα μεγάλο τμήμα πρασίνου και φυσικά την πρόσβαση, αφού θα έχει περιφράξεις και κάμερες ασφαλείας, όπως και τα υπόλοιπα».

Κάλεσε τον λαό να καταδικάσει αυτήν την πολιτική που υπηρετούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, που προασπίζεται τα δικαιώματα του λαού, τους ελεύθερους χώρους γης, για την αναψυχή και την άθληση των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ