Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Την αποστολή αρμάτων «Leopard» στην Ουκρανία μεθοδεύει η κυβέρνηση

AP2011

Την αποστολή στο Κίεβο αρμάτων μάχης «Leopard» μεθοδεύει η κυβέρνηση, βαθαίνοντας την εμπλοκή της χώρας στο Ουκρανικό, εκθέτοντας τον λαό σε ανυπολόγιστους κινδύνους.

Θυμίζουμε, η κυβέρνηση έχει αποστείλει ήδη 20 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου BMP1 στον Ζελένσκι, αποσύροντάς τα μάλιστα από νησιά του Αιγαίου, την ώρα που η Αγκυρα εγείρει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησής τους, ενώ έχει αναλάβει δέσμευση να αποστείλει άλλα 20 (τα έχει ήδη έτοιμα).

Στο ενδιάμεσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ριζοσπάστη», μετά και την απόφαση σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ΕΕ για αποστολή και ΤΟΜΑ τύπου «Leopard», μπήκε ήδη σε «διαπραγματεύσεις» και για τέτοια «παραχώρηση».

Το θέμα άλλωστε επρόκειτο να συζητηθεί και χτες, στην αναμενόμενη συνάντηση του υπουργού Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου με τον Γερμανό ομόλογό του, Μπ. Πιστόριους, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ενώ το παζάρι αναμένεται να συνεχιστεί και στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, Παρασκευή με Κυριακή, όπου θα παραβρεθεί και ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Σημειωτέον, ήδη από τις 7 Φλεβάρη υπήρξε ανακοίνωση των υπουργών Αμυνας Γερμανίας, Δανίας και Ολλανδίας, για παραχώρηση αρμάτων μάχης «Leopard 1» στην Ουκρανία, συν μια σειρά άλλες δηλώσεις, ανακοινώσεις και διαρροές περί της αποφασιστικότητας της λεγόμενης Δύσης να χορηγήσει αυτό το όπλο.

Αλλωστε, αρμόδιοι παράγοντες, αναλύοντας τη χρησιμότητα του εν λόγω άρματος, σημειώνουν ότι αν και δεν είναι τόσο εξελιγμένο όσο το πιο σύγχρονο «Leopard 2», στα πεδία μάχης στην Ουκρανία τα οχήματα αυτά χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη επιχειρήσεων Πεζικού, στην εξουδετέρωση οχυρωματικών έργων, προσβολή κτιρίων ή θέσεων πεζικού, επομένως ως όπλα τα «Leopard 1» κρίνονται επαρκή. Μια επιχειρησιακή αξιολόγηση, βέβαια, που επιβεβαιώνει το πόσο απαραίτητα είναι και για την ελληνική Αποτροπή και Αμυνα, κόντρα και στη γνωστή προπαγάνδα που αρχίζει να εμφανίζεται για να στρώσει το έδαφος, περί «παλαιωμένων» μέσων κ.τ.λ.

Σε κάθε περίπτωση, κάπου εδώ μπαίνει στο παζάρι η ελληνική κυβέρνηση, καθώς στο ελληνικό οπλοστάσιο υπολογίζονται να υπάρχουν 501 τέτοιες μονάδες σε υπηρεσία (άλλα 50 «κανιβαλίστηκαν» προηγούμενα για ανταλλακτικά). Προηγήθηκε εξάλλου σειρά δημοσιευμάτων στον γερμανικό Τύπο, που έφτιαχναν κλίμα, προβάλλοντας την ικανότητα της ελληνικής πλευράς να καλύψει τα τέτοια κενά στη διάταξη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση παζαρεύει - κατά τις ίδιες πηγές - με τους Γερμανούς την αποστολή «Leopard 1» στο Κίεβο, υπό την αίρεση ότι θα παραλάβει από τη Γερμανία, προς αντικατάσταση, ΤΟΜΑ τύπου Marder συν το στήσιμο στη Θεσσαλονίκη μιας γραμμής συντήρησης - συμπαραγωγής «Leopard» του γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού «Kraus - Maffei - Wegman».

Σκοπός τους να «πουλήσουν» στο εσωτερικό από τη μία ότι αναβαθμίζουν το ελληνικό οπλοστάσιο με ΤΟΜΑ ήδη εκσυγχρονισμένα από τους Γερμανούς κι από την άλλη ότι δήθεν φέρνουν την «ανάπτυξη» δημιουργώντας πρόσθετες θέσεις εργασίας. Αποσιωπούν το κύριο, ότι η χώρα μπαίνει όλο και πιο βαθιά στο μάτι του κυκλώνα, μιας ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης που όχι απλά δεν έχει τέλος, αλλά ολοένα και οξύνεται, με απρόβλεπτες συνέπειες για τον λαό, καθώς στοχοποιείται πια ευθέως από άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Στο μεταξύ, δεν περνά απαρατήρητο ότι οι παράγοντες με τους οποίους συνομίλησε ο «Ριζοσπάστης», θεωρούν ότι το θέμα θα μπορούσε να έχει προχωρήσει ήδη, και μάλιστα ταχέως, αποδίδοντας τις ...καθυστερήσεις στους Γερμανούς, επιβεβαιώνοντας έτσι την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να παίξει στα «γεμάτα» στους τέτοιους ανταγωνισμούς, στην προσπάθειά της να διεκδικήσει καλύτερες μερίδες από την καπιταλιστική λεία της ευρύτερης περιοχής.

Ολα αυτά ενώ κορυφώνονται οι τέτοιες συζητήσεις στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, όπως δείχνουν και οι χτεσινές συνεδριάσεις της καθοδηγούμενης από τους Αμερικανούς «Ομάδας Επαφής» για την Ουκρανία (UDCG) και των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ (βλέπε αναλυτικά και διπλανό θέμα).

Σημειωτέον, ο Ελληνας υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε στην παρέμβασή του στην πρώτη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει παράσχει «βοήθεια», όπως πυρομαχικά και ΤΟΜΑ, ενώ διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσει να στηρίζει τον δίκαιο αγώνα του ουκρανικού λαού». Στο περιθώριο, δε, της συνάντησης του UDCG είχε συνάντηση με τον Οστιν, που νωρίτερα έλεγε πως «θα βοηθήσουμε την Ουκρανία να αντέξει και να προωθηθεί κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης την άνοιξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ