ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Για ακόμα μια φορά στον δρόμο για τα δίκαια αιτήματά τους

Για ακόμα μια φορά βρέθηκαν στον δρόμο οι καλλιτέχνες, τα σωματεία των καλλιτεχνών, οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών, οι φοιτητές των καλλιτεχνικών σχολών των πανεπιστημίων απαιτώντας να αποσυρθούν εδώ και τώρα το ΠΔ 85/22 και η κυβερνητική τροπολογία, ενώ διατράνωσαν την απαίτησή τους για ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σχολών και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς.

Οι σπουδαστές και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στα Προπύλαια σμίγοντας με τη μεγάλη πορεία των εκπαιδευτικών. «Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμός, να βγει στο δρόμο ο λαός» ήταν το σύνθημα που ακουγόταν δυνατά ξανά και ξανά.

Αυτήν τη φορά στο πλευρό τους ήταν και φοιτητές των Ανώτατων Καλλιτεχνικών Τμημάτων, οι σπουδαστές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών που βρίσκεται σε κατάληψη, οι φοιτητές του Θεατρικού και Μουσικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Με συνθήματα, κρουστά και πολύχρωμα πανό οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν προς τη Βουλή με σκοπό να φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου εκείνη την ώρα πραγματοποιούνταν η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, των σωματείων και των καλλιτεχνικών διευθυντών και διευθυντών σχολών του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ. Πρώτος σταθμός της πορείας ήταν το κατειλημμένο κτίριο του Εθνικού στο «ΡΕΞ», όπου οι φωνές δυνάμωσαν στέλνοντας μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα.

Χαρακτηριστικά της συγκινητικής και της μεγάλης αναγνώρισης που έχει κερδίσει ο αγώνας των καλλιτεχνών, που κρατά, σχεδόν, εδώ και δύο μήνες, ήταν τα χειροκροτήματα καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας από τους περαστικούς, αποδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι ο Πολιτισμός είναι ανάγκη του λαού και όχι πολυτέλεια για λίγους και εκλεκτούς.

Φτάνοντας στο Σύνταγμα, στο ύψος της Βουλής, η πορεία συνάντησε για ακόμα μια φορά φραγμένους δρόμους από κλούβες των ΜΑΤ. «Απαιτούμε εδώ και τώρα να φύγουν οι κλούβες των ΜΑΤ και να φτάσουμε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου», ζήτησαν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ενώ ανάλογο αίτημα διατύπωσαν και οι παρευρισκόμενοι καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Γιάννης Δελής.

Τελικά, η μαζική και μαχητική πορεία ξεπέρασε τον αστυνομικό φραγμό με κλούβες ΜΑΤ και συνέχισε προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου έσμιξε με τους συγκεντρωμένους των υπόλοιπων καλλιτεχνικών σωματείων.

Ο πρωθυπουργός επανέφερε το ζήτημα της κατάργησης του άρθρου 16

Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν μέχρι την ώρα που βγήκαν οι εκπρόσωποι των σωματείων από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κάτω από την πίεση του δίμηνου αγώνα όλων των καλλιτεχνών.

Μπροστά σε αυτήν την πίεση η κυβέρνηση προσπάθησε να δώσει απαντήσεις στα δίκαια αιτήματα των καλλιτεχνών, χωρίς βέβαια να αφήνει στην άκρη την πολιτική της. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη συνάντηση ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως στόχος του είναι η μελλοντική κατάργηση του άρθρου 16, επιχειρώντας προκλητικά να αξιοποιήσει αυτόν τον μεγάλο αγώνα για να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, τη στιγμή που οι καλλιτέχνες διεκδικούν αναβαθμισμένες σπουδές, δημόσιες και δωρεάν. Ετσι, ζήτησε από τους εκπροσώπους των σωματείων «να μας στηρίξουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε», γιατί «είναι στις προθέσεις μας στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση να αλλάξουμε το άρθρο 16», δηλαδή το άρθρο που απαγορεύει την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων!!!

Κατά τ' άλλα ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας, οι οποίες ως το τέλος Μάρτη θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τη λειτουργία Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, ενώ «θα αξιολογηθεί» η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν, με εξετάσεις, αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές. Επίσης, ως το τέλος της βδομάδας θα κατατεθεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση για το ζήτημα που αφορά τη μισθολογική διαφοροποίηση και τη βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους. Ακόμη, θα υπάρξει δυνατότητα εισόδου αποφοίτων δραματικών και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.

Παραμένουμε στις επάλξεις, ο αγώνας συνεχίζεται

Eurokinissi

Η απάντηση των καλλιτεχνών ήταν μία: «Παραμένουμε στις επάλξεις, ο αγώνας συνεχίζεται και θα είναι μακρύς», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του ΠΜΣ. Ολοι οι εκπρόσωποι επισήμαναν ότι θα πρέπει να δουν, πρώτα, τι συγκεκριμένα περιλαμβάνουν οι ρυθμίσεις και στη συνέχεια να τοποθετηθούν πάνω στις συγκεκριμένες προτάσεις.

«Δεν θα γινόταν αυτή η συνάντηση, αν δεν υπήρχε εδώ και δύο μήνες ένα πολύ ισχυρό μαζικό κίνημα που πίεσε την κυβέρνηση να κάτσει στο τραπέζι και να συζητήσει τα αιτήματά μας», τόνισε ο Β. Παρασκευόπουλος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Και πρόσθεσε: «Σε αυτά τα αιτήματα, και κυρίως στα πιο μεγάλα, δηλαδή στο αίτημα για σπουδές δημόσιες και δωρεάν, που να καταλήγουν σ' ένα πανεπιστημιακό τίτλο, δεν έχουμε κοινή θέση με την κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αρχή της συζήτησης προσπάθησε ο πρωθυπουργός αυτό το μεγάλο, ζωντανό σπουδαστικό κίνημα, το οποίο είναι ψηλά στα μάτια όλης της κοινωνίας, να το βάλει κάτω από το αίτημα της κατάργησης του άρθρου 16. Εμείς σε αυτό είμαστε απέναντι. Εμείς ζητάμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Ξέρουμε όλοι, και εσείς οι σπουδαστές ακόμα πιο πολύ, ότι δίνετε μια μάχη δουλεύοντας, σπουδάζοντας, πως ματώνουν οι οικογένειές σας. Ξέρουμε τι σημαίνει ιδιωτική Εκπαίδευση».

Εντύπωση προκαλεί (;) ότι η ΠΟΘΑ σε ανακοίνωσή της μετά την συνάντηση, ενώ αναφέρει ότι συνεχίζει το πρόγραμμα κινητοποιήσεων αναμένοντας τις ρυθμίσεις, δεν λέει κουβέντα για το άρθρο 16 και τη δηλωμένη από την κυβέρνηση πρόθεση αναθεώρησής του...

Απεργία αύριο, μεγάλη συναυλία τη Δευτέρα

Οι καλλιτέχνες συνεχίζουν τον αγώνα τους διοργανώνοντας πολύμορφες δραστηριότητες.

Σήμερα Πέμπτη στο κατειλημμένο «ΡΕΞ» του Εθνικού θα πραγματοποιηθεί μεσημεριανό παραδοσιακό happening.

Για αύριο, Παρασκευή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και τα καλλιτεχνικά σωματεία έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία. Η συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10 το πρωί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς η ΠΟΘΑ θα καταθέσει αίτηση ακύρωσης του ΠΔ και θα ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα.

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη συναυλία που διοργανώνουν από κοινού ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών από τις 4 το απόγευμα έξω από το «ΡΕΞ» με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι θα είναι παρόν όλο το ελληνικό τραγούδι, όλος ο χώρος της μουσικής. Μια συναυλία για τα δίκαια αιτήματα των καλλιτεχνών, αλλά και μια συναυλία - στήριξη στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Μας γεμίζει αισιοδοξία το ότι οι καλλιτέχνες πιστεύουν στη δύναμη του αγώνα

Με την Ενωση Σκηνοθετών Δημιουργών συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας πραγματοποίησε χτες το πρωί συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ενωσης Σκηνοθετών Δημιουργών αποτελούμενη από τον Κώστα Φέρρη, πρόεδρο, τον Γιάννη Κατωμερή, αντιπρόεδρο, τον Κώστα Σταματόπουλο, γραμματέα, και τον Λεωνίδα Βαρδαρό, μέλος του ΔΣ της Ενωσης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Η αντιπροσωπεία της Ενωσης Σκηνοθετών Δημιουργών έθεσε την ανησυχία της και την αντίθεσή της σε νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, συγχώνευσης του ΕΚΟΜΕ με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Ζήτησε από το ΚΚΕ να βοηθήσει στο «φρενάρισμα» του νομοσχεδίου, να στηρίξει τους σκηνοθέτες μπροστά στη νέα επίθεση που δέχονται και αν κατατεθεί τελικά να το καταψηφίσει, καθότι αποτελεί οριστική ταφόπλακα για τον ανεξάρτητο σκηνοθέτη δημιουργό και τη χρηματοδότηση του έργου του. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ δήλωσε τη στήριξη του Κόμματα στα δίκαια αιτήματά τους.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πραγματοποιούμε αυτήν τη συνάντηση με την Ενωση Σκηνοθετών Δημιουργών σε μια περίοδο που ο Πολιτισμός δέχεται ολομέτωπη επίθεση σε όλους τους τομείς και κλάδους. Από το θέατρο, τον χορό, τον κινηματογράφο, τη μουσική, τα μουσεία, αύριο ίσως και το βιβλίο. Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε σε μία περίοδο μεγάλων - και σε όγκο και σε παλμό και σε έμπνευση - κινητοποιήσεων εδώ και 50 μέρες. Μας γεμίζει αισιοδοξία το ότι οι σημερινοί αλλά και οι αυριανοί καλλιτέχνες δεν αφήνουν την τύχη τους σε άλλα χέρια, σε ξένα χέρια, πιστεύουν στη δύναμη του αγώνα, παίρνουν τις τύχες του κλάδου πάνω τους, παίρνουν το μέλλον αυτού του κόσμου πάνω τους, της χώρας μας, της νεολαίας, δεν περιμένουν κανέναν να τους χαρίσει το δίκιο τους. Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε όλες τις ανησυχίες, όλες τις θέσεις που εκφράζουν στις δημόσιες δηλώσεις για τις εξελίξεις στον οπτικοακουστικό τομέα. Είμαστε δίπλα τους, συμπολεμιστές, όπως είμαστε δίπλα σε όλους όσοι αγωνίζονται για κάτι καλό και ωφέλιμο, για κάτι που θα βοηθήσει να βγει η ζωή του λαού μας από τη λάσπη».

Μουσεία ανοιχτά για τον λαό

Αυτό το σύνθημα διατράνωσαν οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ παρουσιαζόταν το αρχιτεκτονικό σχέδιο για την επέκταση του Μουσείου

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολόγοι και καλλιτέχνες για να προβάλουν για ακόμα μια φορά τα αιτήματά τους, την ίδια ώρα που στο Μουσείο παρουσιαζόταν ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός για την επέκτασή του, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη.

Παρά τις πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν στην κυριολεξία περικυκλώσει τους συγκεντρωμένους, τα συνθήματα για να μη γίνουν τα μουσεία ΝΠΔΔ, για να μη βαθύνει η εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, για μουσεία ανοιχτά στον λαό ακούστηκαν δυνατά.

Ηταν η τρίτη κατά σειρά μέρα που οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού και οι αρχαιολόγοι ήταν στον δρόμο ενάντια στον νόμο για τα πέντε μεγάλα μουσεία που θα αποκοπούν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, μεθοδεύοντας την απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μάλιστα, η συμμετοχή των αρχαιολόγων στην απεργία οδήγησε και στη ματαίωση των συνεδριάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στις 14 και 15 Φλεβάρη. Μια «έμπρακτη απάντηση στις ψευδείς αναφορές της υπουργού Πολιτισμού στη Βουλή περί "15% συμμετοχής" στην απεργία της Δευτέρας 13/2/2023», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, αναφέροντας παράλληλα ότι «ο νόμος της κυβέρνησης δεν θα εφαρμοστεί, τα δημόσια αρχαιολογικά μουσεία είναι και θα παραμείνουν αναπόσπαστο τμήμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», ενώ προγραμματίζει και νέες δράσεις.

***

Αποψη του σχεδιασμού για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Αποψη του σχεδιασμού για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Την ίδια στιγμή, μέσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιαζόταν η επιλεγείσα αρχιτεκτονική πρόταση για την επέκταση και αναβάθμισή του από τα γραφεία David Chipperfield και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη.

Θυμίζουμε ότι ακόμα και ο τρόπος επιλογής των συγκεκριμένων γραφείων είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις από επιστημονικούς φορείς και σωματεία, καθώς, για ακόμα μια φορά, με το τέχνασμα δήθεν δωρεών ή χορηγιών - στην προκειμένη περίπτωση της οικογένειας Λαιμού - «οι ανοιχτοί διαγωνισμοί παρακάμπτονται, κατά κανόνα με αντιδεοντολογικές και παράτυπες ή παράνομες διαδικασίες. Με το τέχνασμα των χορηγιών, ο δημόσιος χώρος ουσιαστικά εκχωρείται στις επιθυμίες μεγαλοεπιχειρηματιών, που επιλέγουν με καθαρά συμφεροντολογικά κριτήρια τον μελετητή του έργου», όπως είχε σημειώσει και στην Ερώτηση που είχε καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι «όλες οι μελέτες να χρηματοδοτηθούν από ιδιωτικές δωρεές και στη συνέχεια, προφανώς, η κατασκευή του μουσείου και του περιβάλλοντα χώρου να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και από ευρωπαϊκούς πόρους».

Επίσης, σημείωσε ότι το έργο για την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου δημιουργεί «και ένα νέο τοπόσημο», ώστε «να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εμβληματικό έργο ως μία ευκαιρία για να αναβιώσει ουσιαστικά μία ολόκληρη γειτονιά». Ενα ακόμα δείγμα για το πώς το Κέντρο της Αθήνας προορίζεται να αποτελέσει διεθνή προορισμό τουρισμού «υψηλού επιπέδου» μέσα από τη δημιουργία «ελκυστικών περιοχών» για νέες επενδύσεις, αυξάνοντας τις αξίες των ακινήτων στην υπό ανάπλαση περιοχή, αλλάζοντας την κοινωνική σύνθεση των γειτονικών περιοχών, καθώς τα λαϊκά στρώματα θα αναγκαστούν να τις εγκαταλείψουν...

Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον νέο νόμο που δημοσιεύτηκε χτες για τα μουσεία που έγιναν ΝΠΔΔ και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ένα από αυτά, σημειώνοντας ότι θα έχει «μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία να μπορέσει να διεκδικήσει το δικό του ρόλο και τη δική του θέση στον παγκόσμιο χάρτη των μουσείων - και όχι απλά μια οργανική μονάδα του υπουργείου Πολιτισμού». Χαρακτήρισε, δε, τον νόμο που έχει ξεσηκώσει όλους τους εργαζόμενους στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς «μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». Αποκρύπτοντας ότι η αποκοπή των μεγάλων μουσείων της χώρας από τον «κορμό» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας θα τα οδηγήσει σε μία ευέλικτη ιδιωτικοοικονομική λειτουργία, με σύνθετες, πολύπλευρες και βαριές συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τον λαό, καθώς το καθεστώς αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος της πραγματικής κοινωνικής αποστολής των μουσείων να προωθούν την ιστορική γνώση, να ανεβάζουν το πολιτιστικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι καλλιτέχνες να συνεχίσουν τον αγώνα τους, κανείς δεν θα τους χαρίσει το δίκιο τους

Σε ανακοίνωσή του για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των καλλιτεχνών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Κάτω από την πίεση του πρωτοφανέρωτου σε όγκο, παλμό, έμπνευση και διάρκεια αγώνα των καλλιτεχνών και των σπουδαστών, ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε σε νέες, αλλά θολές και αντιφατικές προς το παρόν ανακοινώσεις. Το μόνο που έκανε ξεκάθαρο είναι η πρόθεσή του να εκμεταλλευτεί τον μεγάλο αγώνα των καλλιτεχνών και σπουδαστών, για να γίνει κοινωνικά αποδεκτή η κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που βρίσκει εδώ και πολλά χρόνια την καθολική αντίσταση του φοιτητικού κινήματος, ικανοποιώντας το αίτημα των κολεγιαρχών και μεγαλοσχολαρχών και τα προτάγματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ολοσχερή ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Οι καλλιτέχνες, οι σπουδαστές, οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο του πολιτισμού πρέπει να συνεχίσουν να επαγρυπνούν και να αγωνίζονται, ενώνοντας τη φωνή τους και με αυτή των φοιτητών και έχοντας επίγνωση ότι ο αγώνας τους θα είναι σκληρός και κανείς από τους "πάνω" δεν θα τους χαρίσει το δίκιο τους. Απέναντί τους έχουν μια γερασμένη πολιτική, που και σήμερα και χτες και πάντα εχθρεύεται από τη φύση της την τέχνη, για τη δύναμή της να εξανθρωπίζει τον άνθρωπο και τον κόσμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ