Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσεία ανοιχτά για τον λαό

Αυτό το σύνθημα διατράνωσαν οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ παρουσιαζόταν το αρχιτεκτονικό σχέδιο για την επέκταση του Μουσείου

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολόγοι και καλλιτέχνες για να προβάλουν για ακόμα μια φορά τα αιτήματά τους, την ίδια ώρα που στο Μουσείο παρουσιαζόταν ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός για την επέκτασή του, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη.

Παρά τις πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν στην κυριολεξία περικυκλώσει τους συγκεντρωμένους, τα συνθήματα για να μη γίνουν τα μουσεία ΝΠΔΔ, για να μη βαθύνει η εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, για μουσεία ανοιχτά στον λαό ακούστηκαν δυνατά.

Ηταν η τρίτη κατά σειρά μέρα που οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού και οι αρχαιολόγοι ήταν στον δρόμο ενάντια στον νόμο για τα πέντε μεγάλα μουσεία που θα αποκοπούν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, μεθοδεύοντας την απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μάλιστα, η συμμετοχή των αρχαιολόγων στην απεργία οδήγησε και στη ματαίωση των συνεδριάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στις 14 και 15 Φλεβάρη. Μια «έμπρακτη απάντηση στις ψευδείς αναφορές της υπουργού Πολιτισμού στη Βουλή περί "15% συμμετοχής" στην απεργία της Δευτέρας 13/2/2023», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, αναφέροντας παράλληλα ότι «ο νόμος της κυβέρνησης δεν θα εφαρμοστεί, τα δημόσια αρχαιολογικά μουσεία είναι και θα παραμείνουν αναπόσπαστο τμήμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», ενώ προγραμματίζει και νέες δράσεις.

***

Αποψη του σχεδιασμού για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Αποψη του σχεδιασμού για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Την ίδια στιγμή, μέσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιαζόταν η επιλεγείσα αρχιτεκτονική πρόταση για την επέκταση και αναβάθμισή του από τα γραφεία David Chipperfield και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη.

Θυμίζουμε ότι ακόμα και ο τρόπος επιλογής των συγκεκριμένων γραφείων είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις από επιστημονικούς φορείς και σωματεία, καθώς, για ακόμα μια φορά, με το τέχνασμα δήθεν δωρεών ή χορηγιών - στην προκειμένη περίπτωση της οικογένειας Λαιμού - «οι ανοιχτοί διαγωνισμοί παρακάμπτονται, κατά κανόνα με αντιδεοντολογικές και παράτυπες ή παράνομες διαδικασίες. Με το τέχνασμα των χορηγιών, ο δημόσιος χώρος ουσιαστικά εκχωρείται στις επιθυμίες μεγαλοεπιχειρηματιών, που επιλέγουν με καθαρά συμφεροντολογικά κριτήρια τον μελετητή του έργου», όπως είχε σημειώσει και στην Ερώτηση που είχε καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι «όλες οι μελέτες να χρηματοδοτηθούν από ιδιωτικές δωρεές και στη συνέχεια, προφανώς, η κατασκευή του μουσείου και του περιβάλλοντα χώρου να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και από ευρωπαϊκούς πόρους».

Επίσης, σημείωσε ότι το έργο για την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου δημιουργεί «και ένα νέο τοπόσημο», ώστε «να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εμβληματικό έργο ως μία ευκαιρία για να αναβιώσει ουσιαστικά μία ολόκληρη γειτονιά». Ενα ακόμα δείγμα για το πώς το Κέντρο της Αθήνας προορίζεται να αποτελέσει διεθνή προορισμό τουρισμού «υψηλού επιπέδου» μέσα από τη δημιουργία «ελκυστικών περιοχών» για νέες επενδύσεις, αυξάνοντας τις αξίες των ακινήτων στην υπό ανάπλαση περιοχή, αλλάζοντας την κοινωνική σύνθεση των γειτονικών περιοχών, καθώς τα λαϊκά στρώματα θα αναγκαστούν να τις εγκαταλείψουν...

Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον νέο νόμο που δημοσιεύτηκε χτες για τα μουσεία που έγιναν ΝΠΔΔ και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ένα από αυτά, σημειώνοντας ότι θα έχει «μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία να μπορέσει να διεκδικήσει το δικό του ρόλο και τη δική του θέση στον παγκόσμιο χάρτη των μουσείων - και όχι απλά μια οργανική μονάδα του υπουργείου Πολιτισμού». Χαρακτήρισε, δε, τον νόμο που έχει ξεσηκώσει όλους τους εργαζόμενους στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς «μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». Αποκρύπτοντας ότι η αποκοπή των μεγάλων μουσείων της χώρας από τον «κορμό» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας θα τα οδηγήσει σε μία ευέλικτη ιδιωτικοοικονομική λειτουργία, με σύνθετες, πολύπλευρες και βαριές συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τον λαό, καθώς το καθεστώς αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος της πραγματικής κοινωνικής αποστολής των μουσείων να προωθούν την ιστορική γνώση, να ανεβάζουν το πολιτιστικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ