ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Απεργιακή αγωνιστική απάντηση στα σχέδια κατηγοριοποίησης

Μεγάλο το απεργιακό συλλαλητήριο εκπαιδευτικών στην Αθήνα. Με σημαντικά ποσοστά συμμετοχής η πανεκπαιδευτική απεργία

RIZOSPASTIS

Με ένα απεργιακό ποτάμι απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, με συλλαλητήρια σε πόλεις και νησιά, με μια κινητοποίηση που πλημμύρισε το κέντρο της Αθήνας, δόθηκε χτες το μήνυμα ότι οι εκπαιδευτικοί δεν πρόκειται να σκύψουν το κεφάλι, να βάλουν πλάτη για να χτιστεί βήμα βήμα το κατηγοριοποιημένο, υποβαθμισμένο σχολείο.

Από το βήμα του συλλαλητηρίου στην πλατεία Κοραή ακούστηκαν οι φωνές των νεοδιόριστων, οι οποίοι μετά από χρόνια περιπλάνησης και υπηρέτησης σε σχολεία, τώρα καλούνται να «αξιολογηθούν» προκειμένου να κριθούν κατάλληλοι, ενώ καταγγέλθηκε η προκλητική απόρριψη της τροπολογίας που κατέθεσε το ΚΚΕ για την άμεση μονιμοποίησή τους. Εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων της Αττικής μετέφεραν τις αγωνιστικές αποφάσεις δηλώνοντας ότι και η χτεσινή πανεκπαιδευτική κινητοποίηση ήταν η καλύτερη απάντηση στο υπουργείο, στην κυβέρνηση, στην πολιτική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ που εισηγούνται για λογαριασμό του κεφαλαίου αντιδραστικές αλλαγές στη δομή και το περιεχόμενο του σχολείου, όπως και στα κόμματα που την στηρίζουν. Οτι με «το νου στο παιδί» και στο δικαίωμά του σε ισότιμη μόρφωση, ενάντια στο μίζερο αντιδραστικό σχολείο, θέλοντας να παραμείνουν δάσκαλοι και όχι κυνηγοί χορηγών, ενάντια στην πολιτική που τους καταδικάζει στη φτώχεια όπως και τους άλλους εργαζόμενους, δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια.

Στο πλευρό τους στάθηκαν, χαιρετίζοντας τον αγώνα τους, εργατικά σωματεία, εργαζόμενοι, μαθητές, αλλά και σωματεία και σπουδαστές από τον χώρο του Πολιτισμού, που δίνουν έναν πολυήμερο αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, αλλά και στην εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους ηθοποιοί παρουσίασαν στη συγκέντρωση ένα θεατρικό δρώμενο σατιρίζοντας τους πανηγυρισμούς της υπουργού για την «αξιολόγηση» και εμφανίζοντας «αξιολογητές» να ζητούν από τους εκπαιδευτικούς να βρουν χορηγούς και... να σκύψουν το κεφάλι.

Από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού ο πρόεδρός του, Γ. Στεφανάκης, δήλωσε από το βήμα της συγκέντρωσης: «Η αξιολόγηση που κάνουμε σήμερα σε εσάς, είναι ότι δίνετε ένα μάθημα ζωής και αγώνα στα παιδιά μας», σημείωσε. «Είμαστε μαζί σας στο μάθημα που παραδίδετε με την αγωνιστική στάση σας και παίρνετε άριστα», σημείωσε ο Μ. Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, και πρόσθεσε: «Σας λέμε να παραμείνετε όρθιοι με ψηλά το κεφάλι γιατί ξέρουμε ότι οι σκυφτοί παιδαγωγοί σημαίνει αμόρφωτα παιδιά». Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσε αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, η οποία ανέγραφε στο πανό της το σύνθημα «Μαθητές - καθηγητές ενωμένοι νικητές».

Τους στόχους της «αξιολόγησης», που η κυβέρνηση κρύβει πίσω από εξαγγελίες για «αναβάθμιση» και «ενδυνάμωση» του εκπαιδευτικού, αποκάλυπταν και τα συνθήματα που ακούγονταν στη διάρκεια της πορείας προς το Σύνταγμα: «Το σχέδιό τους είναι σχολεία - μαγαζιά, με τους γονείς - πελάτες και αμόρφωτα παιδιά». «Δάσκαλε, εμπρός, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», ακουγόταν επίσης από τα μπλοκ των σωματείων δηλώνοντας πως θα κλιμακωθεί ο αγώνας για την ανατροπή του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου στην Εκπαίδευση και όλων των αντιλαϊκών νόμων.

Η εντυπωσιακή σε όγκο και γεμάτη παλμό πορεία, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, κατέβηκε την Πανεπιστημίου, έκανε στάση έξω από το κατειλημμένο θέατρο REX εκφράζοντας συμπαράσταση στον αγώνα των καλλιτεχνών και στη συνέχεια ανέβηκε τη Σταδίου για να φτάσει στο Σύνταγμα και να απλωθεί στον χώρο μπροστά στη Βουλή, όπου συνεχίστηκαν οι χαιρετισμοί από τα σωματεία. Δηλώθηκε ότι αυτή η κινητοποίηση ήταν η αρχή, με τους εκπαιδευτικούς να συνεχίζουν συσπειρωμένοι στις συλλογικές αποφάσεις για απεργία - αποχή από τις διαδικασίες και νέες κινητοποιήσεις.

Στήριξη από το ΚΚΕ «με όλες τις δυνάμεις και όλη την ψυχή»

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν και εξέφρασαν τη στήριξή τους τα μέλη της ΚΕ και βουλευτές του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης και Ν. Καραθανασόπουλος, καθώς και ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Δελής, ο οποίος απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς σημείωσε μεταξύ άλλων: «Με εργαλείο την αντιδραστική αξιολόγηση επιδιώκουν τη χειραγώγηση και την υποταγή των εκπαιδευτικών. Απειλούν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, με σχολεία και μαθητές πολλών κατηγοριών, σχολεία εξουθενωμένα από την κρατική υποχρηματοδότηση που σπρώχνονται να βρίσκουν τα έσοδα λειτουργίας τους στις τσέπες των γονιών και χορηγών με το αζημίωτο (...) Ο αγώνας των εκπαιδευτικών και των καλλιτεχνών είναι δίκαιος. Γιατί η Εκπαίδευση και η Τέχνη πρέπει να τεθούν στην υπηρεσία του λαού. Αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ τον στήριξε, τον στηρίζει και θα τον στηρίζει με όλη την ψυχή και τις δυνάμεις μέσα και έξω από τη Βουλή».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μήνυμα αισιοδοξίας από τη συμμετοχή στην απεργία και τη μαχητική συγκέντρωση

Με συνθήματα όπως «απεργία - αποχή σε όλα τα σχολεία, αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία», χιλιάδες εκπαιδευτικοί διαμήνυσαν και από τη Θεσσαλονίκη την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, για μαζικούς διορισμούς και μονιμοποίηση των νεοδιόριστων.

Η συμμετοχή στην απεργία έστειλε από νωρίς το μήνυμα αισιοδοξίας. Πολλά σχολεία δεν λειτούργησαν καθώς οι εκπαιδευτικοί απήργησαν καθολικά, ενώ πολλά ακόμα υπολειτούργησαν. Συνολικά η συμμετοχή τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ξεπέρασε το 50%.

Στη συνέχεια και μέσα από τη μεγάλη και μαχητική συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, αλλά και τη δυναμική πορεία που ακολούθησε, δόθηκε το στίγμα του ανυποχώρητου αγώνα.

Τόσο στη συγκέντρωση όσο και στη διάρκεια της πορείας, μια ομάδα νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και αναπληρωτών μέσα από ένα δρώμενο με πρωταγωνιστές τους ίδιους ανέδειξαν ότι η πολιτική ομηρίας συνεχίζεται με κάθε κυβέρνηση. Φορώντας μάσκες με την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως και τον προκάτοχό της Κ. Γαβρόγλου, και με έναν αποκαλυπτικό διάλογο μεταξύ τους, ανέδειξαν ότι η μία κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της προηγούμενης. Και με το σύνθημα «Δάσκαλος σκυφτός - αμόρφωτος λαός», οι σύγχρονοι «σκλάβοι» αποτίναξαν τις αλυσίδες τους και τις πέρασαν γύρω από τις πολιτικές που υπονομεύουν τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, των Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων της περιοχής. Συμπαράσταση στον αγώνα των εκπαιδευτικών εξέφρασαν και εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Μουσεία και των αγωνιζόμενων καλλιτεχνών.

Με σύνθημα «δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά, δεν θα γίνει σκλάβος η νέα η γενιά», η πορεία σταμάτησε αρχικά έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και στη συνέχεια πέρασε έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο και κατέληξε έξω από το Βασιλικό Θέατρο, που τελεί υπό κατάληψη από τους σπουδαστές δραματικών σχολών. Οι καλλιτέχνες καλωσόρισαν τους εκπαιδευτικούς και η Δήμητρα Τραγάκη, πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ, χαιρετίζοντας τον αγώνα τους, είπε ότι αυτός ο αγώνας είναι κοινός και έχει αντίπαλο την ίδια πολιτική «που υποβαθμίζει τις σπουδές και τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα. Που τσακίζει και την τέχνη μέσα στα σχολεία».

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με ένα δρώμενο από χορευτές που έγινε στη λεωφόρο Νίκης. Μια ακίνητη σιωπηλή διαμαρτυρία που όμως εξέφρασε τη δύναμη της δράσης.

Στο πλευρό των απεργών εκπαιδευτικών παραβρέθηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους.

Απ' άκρη σ' άκρη της χώρας

Στα Γιάννενα
Στα Γιάννενα
Στην Πάτρα Δημοτικά έμειναν κλειστά, ενώ πολλοί ήταν και οι καθηγητές που απήργησαν. Η απεργιακή συγκέντρωση της Α' ΕΛΜΕ και του ΣΕΠΕ Πατρών ήταν μαζική, ενώ ανταποκρίθηκαν ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, η Ενωση Γονέων Πάτρας, μαθητές και φοιτητικοί σύλλογοι. Στο πλευρό των εκπαιδευτικών βρέθηκε και η αγωνιστική δημοτική αρχή Πάτρας, με την αντιδήμαρχο Βίβιαν Σαμούρη.

Μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν και στη Λάρισα, όπως και στις άλλες πόλεις της Θεσσαλίας.

Μαχητικό μήνυμα υπεράσπισης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών τους και ανυποχώρητου αγώνα έστειλαν οι εκπαιδευτικοί στις πρωτεύουσες των νομών της Ηπείρου, με υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία. Ενδεικτικά, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση καταγράφηκαν: Στα Γιάννενα 60%, στην Πρέβεζα 70%, στην Αρτα 61%.

Αντίστοιχες σε δυναμισμό και μαζικότητα ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις. Στα Γιάννενα οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας, ενώ την απεργιακή συγκέντρωση στήριξαν συνδικαλιστές από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και άλλους φορείς. Ξεχώρισε η παρουσία του Συλλόγου Φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι με αυτοσχέδια δρώμενα διαμαρτυρήθηκαν για την υποβάθμιση των πτυχίων τους.

Στην Πάτρα
Στην Πάτρα
Με μαζική συμμετοχή στη χθεσινή πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, οι εκπαιδευτικοί σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια ένωσαν τις φωνές τους με τους συναδέλφους τους σε ολόκληρη τη χώρα, με μαχητικές συγκεντρώσεις σε Χαλκίδα και Λαμία.

Οι εκπαιδευτικοί, σε όλες τις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας έστειλαν δυνατό μήνυμα αντίστασης και αγώνα. Η απεργία ιδιαίτερα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε πολλές περιοχές ξεπέρασε το 60%. Ενδεικτική είναι η εικόνα από τα Γρεβενά, όπου δεν λειτούργησε κανένα νηπιαγωγείο. Μαχητικές συγκεντρώσεις έγιναν σε Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά και Κοζάνη, καθώς και σε Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Δράμα, Βέροια, Σέρρες, Κιλκίς. Οι εκπαιδευτικοί από την Πέλλα συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης οι εκπαιδευτικοί της Πιερίας, που αρχικά, νωρίς το πρωί, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας της Κατερίνης.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία, αλλά και στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, στον Πύργο Ηλείας.

Στο Μεσολόγγι οι απεργοί εκπαιδευτικοί συμμετείχαν και στην πορεία των τοπικών φορέων για τα προβλήματα του νοσοκομείου της πόλης.

Στη Ζάκυνθο, μαζική ήταν η συμμετοχή στην απεργία, ενώ συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Αργοστόλι, με πορεία στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην Κέρκυρα έγινε μαζική απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων εκπαιδευτικών, με τα ποσοστά συμμετοχής να αγγίζουν το 82% στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ιδιαίτερα μαζικές συγκεντρώσεις έγιναν σε όλες τις πόλεις της Κρήτης. Στο Ηράκλειο η συμμετοχή στην απεργία ήταν γύρω στο 65% στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ στη Δευτεροβάθμια 45%. Η πλατεία Ελευθερίας πλημμύρισε με εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία, που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους, και η πορεία περνώντας από το Αρχαιολογικό Μουσείο, σε έκφραση στήριξης του αγώνα των εργαζομένων σε αυτό, κατέληξε στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης, όπου έγινε συμβολική κατάληψη με κύριο αίτημα την άμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων.

Στα Χανιά, τέλος, η συμμετοχή στην απεργία έφτασε σε ποσοστά 90% στην Πρωτοβάθμια και ξεπέρασε το 45% στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι εκπαιδευτικοί έχουν δίκιο!

Χαιρετιστήριο μήνυμα του Κόμματος για τους αγώνες των εκπαιδευτικών

«Οι εκπαιδευτικοί έχουν δίκιο!», σημειώνεται στο χαιρετιστήριο μήνυμα του ΚΚΕ για τους αγώνες των εκπαιδευτικών, που το έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και αναλυτικά αναφέρει:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας χαιρετίζει και σφίγγει το χέρι στους δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς που και σήμερα (σ.σ. χθες) έδωσαν μάθημα αξιοπρέπειας και αγώνα με τις διεκδικήσεις τους για ένα σχολείο που θα στηρίζει όλα τα παιδιά.

Οι εκπαιδευτικοί λένε "ναι" στην ανάγκη να ενισχυθεί το σχολείο για να προσφέρει σύγχρονη μόρφωση σε όλα τα παιδιά. Ενα σχολείο των ίσων και των πολλών, χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν δίκιο! Η απάντησή τους είναι μια κραυγή αγωνίας και ένα συλλογικό "δεν πάει άλλο" με τη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων, που αντί να στηρίξουν το εκπαιδευτικό έργο το υπονομεύουν, θέλουν να το χειραγωγήσουν.

Οι εκπαιδευτικοί λένε "όχι" στο σχολείο των κοινωνικών φραγμών, των πολλών ταχυτήτων, της υποβάθμισης. Αυτό το σχολείο έχει αξιολογηθεί από τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές. Αυτό το σχολείο, αποτέλεσμα μιας διαχρονικής απαξίωσής του απ' όλες τις κυβερνήσεις, πρέπει να αλλάξει. Και ο αγώνας των εκπαιδευτικών αποτελεί συμβολή να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει το σχολείο αυτό πραγματικότητα. Το ΚΚΕ στήριξε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες των εκπαιδευτικών στην πάλη που κάνουν για να μορφώσουν ουσιαστικά τα παιδιά του λαού μας».

Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι μόνοι!

«Τους δεκάδες χιλιάδες απεργούς εκπαιδευτικούς, που κυριολεκτικά πλημμύρισαν τους δρόμους σε όλη τη χώρα, σε συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια γεμάτα παλμό και μαχητικότητα», χαιρετίζει το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας ότι «η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία, σε ποσοστά που αγγίζουν τη συμμετοχή της απεργίας του Οκτώβρη του 2021, επιβεβαιώνει το δίκιο του αγώνα τους, την ανάγκη να συνεχίσουν, μέχρι τέλους, την πάλη ενάντια στο κατηγοριοποιημένο σχολείο που προσπαθούν εδώ και 40 χρόνια να φέρουν όλες μαζί και εναλλάξ οι κυβερνήσεις, με βάση τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΟΟΣΑ». «Αποδείχθηκε στην πράξη πως οι εκπαιδευτικοί δεν είναι μόνοι! Είχαν στο πλευρό τους τους γονείς, τους μαθητές μας, τους καλλιτέχνες, εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία. Σήμερα μίλησαν οι πολλοί! Μίλησε το δίκιο μας!», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ