Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μήνυμα αισιοδοξίας από τη συμμετοχή στην απεργία και τη μαχητική συγκέντρωση

Με συνθήματα όπως «απεργία - αποχή σε όλα τα σχολεία, αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία», χιλιάδες εκπαιδευτικοί διαμήνυσαν και από τη Θεσσαλονίκη την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, για μαζικούς διορισμούς και μονιμοποίηση των νεοδιόριστων.

Η συμμετοχή στην απεργία έστειλε από νωρίς το μήνυμα αισιοδοξίας. Πολλά σχολεία δεν λειτούργησαν καθώς οι εκπαιδευτικοί απήργησαν καθολικά, ενώ πολλά ακόμα υπολειτούργησαν. Συνολικά η συμμετοχή τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ξεπέρασε το 50%.

Στη συνέχεια και μέσα από τη μεγάλη και μαχητική συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, αλλά και τη δυναμική πορεία που ακολούθησε, δόθηκε το στίγμα του ανυποχώρητου αγώνα.

Τόσο στη συγκέντρωση όσο και στη διάρκεια της πορείας, μια ομάδα νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και αναπληρωτών μέσα από ένα δρώμενο με πρωταγωνιστές τους ίδιους ανέδειξαν ότι η πολιτική ομηρίας συνεχίζεται με κάθε κυβέρνηση. Φορώντας μάσκες με την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως και τον προκάτοχό της Κ. Γαβρόγλου, και με έναν αποκαλυπτικό διάλογο μεταξύ τους, ανέδειξαν ότι η μία κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της προηγούμενης. Και με το σύνθημα «Δάσκαλος σκυφτός - αμόρφωτος λαός», οι σύγχρονοι «σκλάβοι» αποτίναξαν τις αλυσίδες τους και τις πέρασαν γύρω από τις πολιτικές που υπονομεύουν τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, των Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων της περιοχής. Συμπαράσταση στον αγώνα των εκπαιδευτικών εξέφρασαν και εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Μουσεία και των αγωνιζόμενων καλλιτεχνών.

Με σύνθημα «δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά, δεν θα γίνει σκλάβος η νέα η γενιά», η πορεία σταμάτησε αρχικά έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και στη συνέχεια πέρασε έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο και κατέληξε έξω από το Βασιλικό Θέατρο, που τελεί υπό κατάληψη από τους σπουδαστές δραματικών σχολών. Οι καλλιτέχνες καλωσόρισαν τους εκπαιδευτικούς και η Δήμητρα Τραγάκη, πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ, χαιρετίζοντας τον αγώνα τους, είπε ότι αυτός ο αγώνας είναι κοινός και έχει αντίπαλο την ίδια πολιτική «που υποβαθμίζει τις σπουδές και τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα. Που τσακίζει και την τέχνη μέσα στα σχολεία».

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με ένα δρώμενο από χορευτές που έγινε στη λεωφόρο Νίκης. Μια ακίνητη σιωπηλή διαμαρτυρία που όμως εξέφρασε τη δύναμη της δράσης.

Στο πλευρό των απεργών εκπαιδευτικών παραβρέθηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ