ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ «GREEN PROPERTIES»
Νέα κινητοποίηση με στάση εργασίας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και τα εργοτάξια

Μαχητική απάντηση σε αστυνομία και μπράβους που επιστρατεύτηκαν απέναντι στους απεργούς

Από τη χθεσινή κινητοποίηση
Από τη χθεσινή κινητοποίηση
Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι από τεχνικά γραφεία και κατασκευαστικές εταιρείες της Αθήνας, με κάλεσμα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών έξω από τα γραφεία της εταιρείας «Green Properties» στην Καλλιθέα, απαιτώντας την επαναπρόσληψη συναδέλφων, στο πλαίσιο στάσης εργασίας που είχε κηρύξει το Σωματείο. Παράλληλα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στηρίζοντας τον αγώνα τους είχε κηρύξει απεργία σε μεγάλα εργοτάξια της εταιρείας, στο Χαλάνδρι, στην Αγία Παρασκευή και τη Συγγρού.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε προχωρήσει στις αρχές Φλεβάρη σε τουλάχιστον 11 απολύσεις εργαζομένων - μισθωτών μηχανικών, για να βάλει φρένο στις διεκδικήσεις τους, αφού διακινούσαν κείμενο υπογραφών με συγκεκριμένα αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς, ΣΣΕ κ.λπ.

Η αγωνιστική στάση των εργαζομένων, η αλληλεγγύη και η στήριξη που παίρνουν από συναδέλφους τους από άλλους χώρους δουλειάς, έδωσαν χτες μαχητική απάντηση στην απαράδεκτη προσπάθεια της εργοδοσίας να καταστείλει τον αγώνα τους, επιστρατεύοντας μέχρι και μπράβους, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, οι οποίοι «έδρασαν με την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και της ΟΠΚΕ». Και θυμίζει ότι τους ίδιους είχε επιστρατεύσει και πριν τρεις βδομάδες, για να «συνοδέψουν» και να «επιτηρήσουν» «απ' την είσοδο έως τη θέση εργασίας 11 συναδέλφισσες/ους, μέχρι να συλλέξουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και στη συνέχεια να τους οδηγήσουν στην έξοδο».


Η εργοδοσία της «Green Properties», τονίζει το Σωματείο, προσπαθεί να επιβάλει συνθήκες εργασιακής γαλέρας, μέσα στις οποίες «η ατομική τρομοκράτηση των εργαζομένων αποτελεί "φυσική" εξέλιξη του αντεργατικού πογκρόμ των ομαδικών απολύσεων μισθωτών μηχανικών που συλλογικά διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους».

«Οι εκδικητικές απολύσεις αποτελούν "φυσική" αντίδραση στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων για αυξήσεις μισθών, κατάργηση της "μαύρης" εργασίας, κατάργηση του καθεστώτος των μηνιαίων ανανεούμενων ατομικών συμβάσεων με μπλοκάκι, έγκαιρη πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, τήρηση των αδειών και του ωραρίου με ανθρώπινες συνθήκες διαλείμματος και υγιεινής ενάντια στην εντατικοποίηση», ενώ «στα εργοτάξια κυριαρχεί η αδήλωτη εργασία και η παραβίαση ωραρίων. Αλλωστε μετά από καταγγελίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, έχει χρεωθεί πρόστιμα για αδήλωτη εργασία και παραβίαση ωραρίων στα εργοτάξια».

Το Σωματείο υπογραμμίζει ότι παρά τις προσπάθειες των εργοδοτών και των κυβερνήσεων «τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις μας δεν καταστέλλονται. Ούτε ο νόμος Χατζηδάκη ούτε καμία διάταξη από το νομικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να καταργήσουν τη συλλογική διεκδίκηση και τη συνδικαλιστική δράση».

Καλεί σε μαζικοποίηση του αγώνα και προβάλλει τα αιτήματα για: Ανάκληση των ομαδικών εκδικητικών απολύσεων. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (Μισθός, Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κ.λπ.). Προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου, που να ορίζουν ρητά τις απολαβές, το ωράριο, το διάλειμμα, τις ετήσιες άδειες. Δώρα και επιδόματα για όλους χωρίς εξαιρέσεις. Δικαιώματα για τις εγκύους συναδέλφους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Αδεια τοκετού και λοχείας, μειωμένο ωράριο φροντίδας παιδιού, με πλήρεις αποδοχές. Απαγόρευση απόλυσής τους κατά το προβλεπόμενο διάστημα. Γονικές άδειες ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (Μισθός, Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κ.λπ.).


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 22/2 στο γηροκομείο της φρίκης

Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας των ανήμπορων και των ηλικιωμένων απαιτεί η ΣΕΑΑΝ

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 22 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., έξω από το γηροκομείο της ντροπής στον Κορυδαλλό (Φιλικής Εταιρείας 15, πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου), καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), μετά τις φρικιαστικές αποκαλύψεις για ακόμη μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων - κρεματόριο.

«Η υποκρισία και η μετάθεση ευθυνών πρώην και νυν υπουργών, πρώην και νυν περιφερειαρχών - δημαρχαίων χτυπάνε κόκκινο! Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας πολιτικής του "όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται" και του "σκοτώνουμε τα άλογα όταν γεράσουν". Να δουλεύεις μια ζωή και όταν έρθουν τα γεράματα και είσαι ανήμπορος να μην υπάρχει κάτι να απαγκιάσεις, να ακουμπήσεις. Να γίνεσαι αντικείμενο εκμετάλλευσης του κάθε ιδιώτη», σημειώνει η ΣΕΑΑΝ στο κάλεσμά της. Και αναδεικνύει τις ευθύνες κράτους και κυβερνήσεων, αφού «χρόνια τώρα δεν υπάρχει κανένα δημόσιο γηροκομείο, οίκος ευγηρίας. Κράτος και κράτη που η γύμνια τους φάνηκε μέσα στην πανδημία αλλά και κάθε μέρα που περνάει αποκαλύπτεται η βαρβαρότητά τους. Πότε στα Χανιά, πότε στην Ιεράπετρα, στην Ξάνθη, στις Σέρρες, στην Κομοτηνή αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και τώρα στον Κορυδαλλό μέσα στην Αττική, προχτές στο Ελληνικό», προσθέτει η ΣΕΑΑΝ. Απαιτεί να κατοχυρωθεί η ανθρώπινη περίθαλψη σε ασφαλή χώρο όλων των ηλικιωμένων, μέχρι χτες τροφίμων, του γηροκομείου της φρίκης και να καταλογιστούν άμεσα όλες οι ευθύνες και να πληρώσουν άμεσα οι υπεύθυνοι.

Διεκδικεί ακόμα την άμεση ίδρυση δημόσιων γηροκομείων και ιδρυμάτων για βαριά ανάπηρους που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, με υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες ανοιχτής ή κλειστής, μόνιμης ή προσωρινής φιλοξενίας και ένταξη στο Δημόσιο των υπαρχόντων ιδιωτικών που έχουν ανθρώπινες προδιαγραφές, με μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, ενώ όσα είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα να κλείσουν με μεταφορά των περιθαλπόμενων σε δημόσιες δομές μαζί με τους εργαζόμενους.

Κοινή δήλωση από τους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ

Τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που σμπαράλιασαν τις κρατικές δομές, ανοίγοντας τον δρόμο σε ιδιωτικά γηροκομεία - κολαστήρια, καταγγέλλουν σε κοινή δήλωσή τους οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στη Β' Πειραιά, Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής Β' Πειραιά του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφια, Ελευθερία Παπουτσιδάκη και Μάκης Τσελέντης, με αφορμή την περίπτωση του συγκεκριμένου γηροκομείου

Συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Η λέξη φρίκη είναι λίγη για να περιγράψει την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν δεκάδες ηλικιωμένοι στη "Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων" στην πλατεία Βενιζέλου, στον Κορυδαλλό. Είναι λίγη, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το 2023 οι κλινικάρχες τσεπώνουν ζεστό χρήμα από τον ιδρώτα των εργαζομένων, για να διασφαλίσουν υποτίθεται μια θέση για γηρατειά με αξιοπρέπεια και τελικά παρέχουν συνθήκες θανάτου. Το συγκεκριμένο γεγονός είναι όμως η κορυφή του παγόβουνου. Γιατί το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων είναι εμπόρευμα, μετριέται σε κέρδος και σε "ευρώ", σε "προσιτά οικονομικά πακέτα", όπως διαφημίζουν αυτά τα κέντρα για να ψαρέψουν πελάτες.

Είναι γνωστό ότι σε τέτοιες δομές δεν αναγκάζονται να πάνε οι ηλικιωμένοι εφοπλιστές, βιομήχανοι, τραπεζίτες, αλλά οι άνθρωποι του μόχθου που μένουν ξεκρέμαστοι από το κράτος και την υποτιθέμενη "Δημόσια Πρόνοια", που στην πραγματικότητα είναι ανύπαρκτη, αν και την έχουν χρυσοπληρώσει ως εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια.

Για αυτήν την κατάσταση την ευθύνη φέρουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, που σμπαράλιασαν τις ήδη ελάχιστες κρατικές δομές που υπήρχαν. Πάνω σε αυτή την πραγματικότητα ξεφυτρώνουν "γηροκομεία - κολαστήρια" σαν του Ζαΐμη. Ολοι αυτοί έστρωσαν το έδαφος για να περάσει η φροντίδα των ηλικιωμένων στα χέρια των ιδιωτών - εμπόρων. Πάει πολύ τώρα τα στελέχη τους στον Κορυδαλλό να κάνουν πως "δεν ήξεραν" - "δεν άκουσαν" και να πετάνε το μπαλάκι της ευθύνης από την Περιφέρεια στις Ελεγκτικές Αρχές κ.λπ. Είναι προκλητικό ο δήμαρχος Κορυδαλλού να δηλώνει στα κανάλια ότι "είναι από τις φορές που λειτούργησαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους!!!", τη στιγμή που οι καταγγελίες για το κολαστήριο ξεκίνησαν το 2020!!!

Μόνη απάντηση στο αδιέξοδο των χιλιάδων οικογενειών που βιώνουν στο πετσί τους τη δυσκολία να περιθάλψουν τα ηλικιωμένα μέλη τους είναι η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν περίθαλψη ηλικιωμένων σε κρατικές δομές που θα παρέχουν υψηλού επιπέδου φροντίδα, και η εδώ και τώρα αύξηση στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές!».


ΠΑΜΕ
Συνάντηση με Αιγύπτιους συνδικαλιστές

Με τον πρόεδρο και τον ταμία της ETUF - Εθνική Συνομοσπονδία της Αιγύπτου είχε χτες συνάντηση η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και το κλαδικό σωματείο Ενέργειας, συζητώντας για την ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων Ελλάδας και Αιγύπτου και των συνδικάτων τους. Επίσης, συζήτησαν ένα θέμα που αφορά μετανάστες εργαζομένους και πιο συγκεκριμένα για την κοινή παρέμβαση του ΠΑΜΕ και της ETUF στην ελληνική και την αιγυπτιακή κυβέρνηση, για τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Αιγύπτιων εργατών στην Ελλάδα. Εκφράστηκε η αμέριστη αλληλεγγύη στους λαούς της Συρίας και της Τουρκίας που επλήγησαν από τους σεισμούς, με την τεράστια συμβολή των συνδικάτων στη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης από τους εργάτες τόσο της Ελλάδας, όσο και της Αιγύπτου. Τέλος, οι δύο πλευρές κατέληξαν στην ανάγκη στενότερης επαφής, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ισχυροποίηση των συνδικάτων και της ΠΣΟ στις δύο χώρες και στην ευρύτερη περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ