ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Φλεβάρη 2023 - Κυριακή 19 Φλεβάρη 2023
Σελ. /48
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Μέχρι τα μπούνια η συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Η πολυεπίπεδη συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, οι προηγούμενες μακρόχρονες προετοιμασίες περνάνε κάτω από το ραντάρ της προεκλογικής κοκορομαχίας ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Και πώς αλλιώς, εφόσον αφού όλοι μαζί, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, υπηρέτησαν και προωθούν πολυεπίπεδα την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία και συνολικά στα ΝΑΤΟικά σχέδια, ένα μέρος μόνο των οποίων καταγράφουμε εδώ. Σχέδια που μετατρέπουν τη χώρα σε θύτη ενάντια σε άλλους λαούς και τον λαό σε στόχο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όσο οξύνεται η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας και μεγαλώνει ο κίνδυνος να γενικευτεί.

Η πολιτική αυτή υπηρετεί τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης, για αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή και στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, που επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι καμιά σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού, με την ειρήνη και την ασφάλεια όλων των λαών της περιοχής.

Ο καθημερινός αγώνας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, για να κλείσουν οι βάσεις, να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιωτικοί από ΝΑΤΟικές αποστολές, να πάψει κάθε διευκόλυνση στους ΝΑΤΟικούς, είναι ώρα να εκφραστεί και στην κάλπη, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ. Με ψήφο ενίσχυσης της πάλης του λαού και αποδυνάμωσης της όποιας κυβέρνησης αναλάβει να πάει ένα βήμα πιο πέρα την επικίνδυνη εμπλοκή.

Οπλα

Η κυβέρνηση απέστειλε ήδη 20 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP1, έχει έτοιμα να στείλει κι άλλα 20, ενώ συζητά και την παραχώρηση αρμάτων «Leopard 1». Παράλληλα, συνεχίζει να στέλνει στο Κίεβο φορτία με βλήματα των 155 χιλιοστών.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι το προηγούμενο διάστημα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκρύψει τα στοιχεία, το ΚΚΕ αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη στείλει και συνεχίζει να στέλνει στο Κίεβο:

-- Πάνω από 2.000 ρουκέτες του Συστήματος Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων «RM-70».

-- Πάνω από 17.000 πολύτιμα βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών.

-- Πάνω από 3 εκατομμύρια φυσίγγια 7,62 χιλιοστών.

-- Πάνω από 60 δυσεύρετους και πανάκριβους αντιαεροπορικούς πυραύλους «Stinger», εκατοντάδες φορητούς αντιαρματικούς πυραύλους «RPG».

-- Πάνω από 1.100 φορητούς αντιαρματικούς πυραύλους «RPG».

Το κόστος των διατιθέμενων πυρομαχικών ξεπερνάει τα 30.000.000 ευρώ και ήταν όλα, μα όλα, επιχειρησιακά, παρά τις καινοφανείς θεωρίες περί «τρίτων αποθεμάτων» και «πλεονάζοντος υλικού» που επιστράτευσε η κυβέρνηση. Ωστόσο, με ευθύνη της και κατ' εντολή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ αποσύρθηκαν από περιοχές κρίσιμες για την άμυνα της χώρας.

Και έπεται συνέχεια, όπως δείχνει και η υπογραφή ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που ζητάει «μαζική αποστολή όπλων στην Ουκρανία».

Εκπαίδευση

Οι υπηρεσίες στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ πιάνουν και τον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς, όπως έχει αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», στο ΓΕΕΘΑ καταρτίστηκε σχέδιο να παρασχεθεί εκπαίδευση σε Ουκρανούς κομάντο σε τοποθεσίες εντός ελληνικής επικράτειας, όπως:

-- Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέραμο Αττικής, με βασικό «προτέρημα» που πλασάρεται από την ντόπια αστική τάξη σε «εταίρους και συμμάχους» το Πεδίο Βολής «Κανδηλίου».

-- Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει υπο-σενάριο η «αξιοποίηση» αυτή της Ρεντίνας να συνδυαστεί με «επισκέψεις» των Ουκρανών για εκπαίδευση στη Νέα Σάντα Κιλκίς και το Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα σε Αστικό Περιβάλλον (ΕΠΚΕΑΑΠ).

Ολα αυτά χωρίς να συνυπολογίζονται οι κυριολεκτικά δεκάδες συνεκπαιδεύσεις - πρόβες πολέμου στις οποίες προχώρησαν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, είτε με «καπέλο» ΝΑΤΟ είτε με βάση τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες με ΗΠΑ, Γαλλία και άλλα κράτη της περιοχής.

Προσωπικό και μέσα

Παραπέρα, «στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με την ανάπτυξη 4 επιπλέον Σχηματισμών Μάχης επιπέδου ενισχυμένου Τάγματος (Battlegroup)» - των ΝΑΤΟικών αποφάσεων που συνυπέγραψε η κυβέρνηση για τη συγκέντρωση τεράστιων ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατ. Ευρώπη - στο Νόβο Σέλο της Βουλγαρίας αναπτύχθηκαν μία διμοιρία αντιαρματικών και επιτελείς της 33ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, που συμμετέχουν στη δύναμη ΝΑΤΟ Enhanced Vigilance Activity Battlegroup Bulgaria.

Κι αυτό χώρια τα μέσα και τα στελέχη που διατίθενται όλο αυτό το διάστημα π.χ. για:

-- Πτήσεις ελληνικών ιπτάμενων ραντάρ στο FIR Σόφιας και τις παρυφές της Μαύρης Θάλασσας, παρακολουθώντας τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή.

-- Τις συνοδείες από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη σε στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ, ή από ελληνικές φρεγάτες και υποβρύχια σε αμερικανικά αεροπλανοφόρα.

-- Τη συμμετοχή στις ΝΑΤΟικές ναυτικές δυνάμεις SNMG2 και SNMCMG2, στις αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Μεσόγειο «Sea Guardian» και «IRINI», αντίστοιχα, συνδράμοντας τον έλεγχο από μέρους του ευρωατλαντικού άξονα σημαντικών θαλάσσιων διαύλων.

-- Τις συνοδείες των αμερικανικών αεροπλανοφόρων που οδήγησαν το περασμένο καλοκαίρι σε «πρόσωπο με πρόσωπο» αντιπαράθεση στην Αδριατική με ρωσικά πλοία.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται και εδώ για τα επόμενα βήματα αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον αναζητά και προσωπικό για τη στελέχωση σωμάτων που θα βρεθούν σε Κίεβο, Λβιβ, Οδησσό και Χερσώνα, για να στελεχώσουν την αποστολή της EE, «EUAM Ukraine», μέσα στις εμπόλεμες ζώνες, με αντικείμενα όπως η «δίωξη οργανωμένου εγκλήματος», η «εθνική και κρατική ασφάλεια» και άλλα παρόμοια.

Βάσεις - ορμητήρια

Στο μεταξύ, η ανάπτυξη των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς την πρώτη γραμμή του μετώπου του πολέμου γίνεται με ορμητήριο ένα ευρύ πλέγμα βάσεων, σε κομβικά σημεία στην ελληνική επικράτεια, με βάση την κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις (MDCA) που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και υλοποίησε η ΝΔ.

  • Η Σούδα «πήρε φωτιά» με συνεχείς εξόδους κατασκοπευτικών προς τη Μ. Θάλασσα, ελλιμενισμό διαφόρων τύπων πολεμικών πλοίων και αεροπλανοφόρων. Παράλληλα «τρέχει» η παραπέρα επέκταση των εγκαταστάσεων των Αμερικανών, με έργα όπως ένα νέο κέντρο τηλεπικοινωνιών («Communications Center») ή ένα Κέντρο Ανεφοδιασμού, Logistics Support Center (LSC), που θα έχει και χώρο αποθήκευσης HAZMAT («hazardous material» - «επικίνδυνα υλικά»), η ολοκλήρωση ενός νέου συστήματος ανεφοδιασμού αεροσκαφών και του σχετικού χώρου στάθμευσης αεροσκαφών.
  • Η Αλεξανδρούπολη «κέρδισε» τον ντροπιαστικό τίτλο της «Σούδας του Βορρά» και «στρατηγικό λιμάνι του ΝΑΤΟ», με κομβικό ρόλο στην υποστήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων του ευρωατλαντικού άξονα ενάντια στη Ρωσία και συνεχείς «διεκπεραιώσεις» πολεμοφοδίων, αρμάτων. Τώρα προχωράνε οι εργασίες για ελλιμενισμό ακόμα μεγαλύτερων μεταγωγικών πλοίων των Αμερικανών, όπως και το σχέδιο για «επέκταση του αγωγού καυσίμων (του ΝΑΤΟ) έως την Αλεξανδρούπολη σε πρώτη φάση και ίσως ακολούθως προς την Ουκρανία και τη Ρουμανία».
  • Αντίστοιχα στην αεροπορική βάση Λάρισας έχουν μετασταθμεύσει ήδη 8 UAV τύπου «MQ-9 Reaper» της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE) με το προσωπικό υποστήριξής τους, έπειτα από εργασίες αναβάθμισης στο πλαίσιο της MDCA, με τους Αμερικανούς να ρίχνουν περισσότερα από 33 εκατ. δολάρια προκειμένου το αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενήσει «υψηλής αξίας μέσα», όπως τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135.
  • Από το Στεφανοβίκειο - ορμητήριο της αμερικάνικης Αεροπορίας Στρατού που εδρεύει πλέον μόνιμα - απογειώθηκαν ήδη από τις πρώτες μέρες του πολέμου ελικόπτερα που προωθήθηκαν στην Ανατ. Ευρώπη. Τώρα προχωρούν εργασίες επέκτασης στο στρατόπεδο «Περισσάκη», αεροπορική βάση και έδρα της 1ης Ταξιαρχίας της Αεροπορίας Στρατού.

Σε ευθεία σύνδεση με τα παραπάνω, οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν τουλάχιστον έως τα τέλη του 2028, 5 λιμάνια της χώρας, συγκεκριμένα Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλο και Καβάλα, για διεκπεραιώσεις στρατιωτικών τους φορτίων και πολεμοφοδίων προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, έχοντας λυμένα τα χέρια μέσα από διαδικασίες όπως ο περιλάλητος «Στρατηγικός Διάλογος» μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και συνεχίζεται πλέον επί ΝΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ