ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Φλεβάρη 2023 - Κυριακή 19 Φλεβάρη 2023
Σελ. /48
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ
Μαζί και δυνατοί!
  • Μεγάλη συναυλία για τη στήριξη του αγώνα των καλλιτεχνών και την έκφραση αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας
  • Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για την πρωτοβουλία οι πρόεδροι των δύο σωματείων, Β. Παρασκευόπουλος και Ν. Μποφίλιου

Από την απεργία της Παρασκευής
Από την απεργία της Παρασκευής
Συνεχίζουμε τον αγώνα μαζί και δυνατοί!

Απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/22 εδώ και τώρα! Αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών για δουλειά με δικαιώματα.

Αλληλεγγύη στα αδέρφια μας σε Τουρκία και Συρία. Μαζεύουμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Με αυτά τα συνθήματα, τη Δευτέρα 20 Φλεβάρη, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης που διοργανώνουν ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών (ΠΣΕΤ) από τις 4 το απόγευμα στην πλατεία Δικαιοσύνης (Σανταρόζα) απέναντι από το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου «Ρεξ», με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών.

Αλλος ένας κρίκος στον μεγάλο αγώνα των καλλιτεχνικών σωματείων και σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών που κοντά δύο μήνες τώρα βρίσκονται στον δρόμο διατρανώνοντας ότι δεν πάνε πίσω από τις ανάγκες τους, να παρθούν πίσω το απαράδεκτο ΠΔ 85/22 και η κυβερνητική τροπολογία 1565/23, δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για να φτάσουν τα αιτήματά τους σε όλη την κοινωνία.

Μέχρι στιγμής συμμετέχουν οι: Alex Sid, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μυρτώ Βασιλείου, Φωτεινή Βελεσιώτου, Λόλα Γιαννοπούλου, Βασίλης Γισδάκης, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Αλέξανδρος Δάικος, Ντάσο Κούρτι, Γιάννης Διονυσίου, Στάθης Δρογώσης, Εισβολέας, Γιώργος Ζερβάκης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Παντελής Θαλασσινός, Κώστας Θωμαΐδης, Βιολέτα Ικαρη, Μελίνα Κανά, Πολυξένη Καράκογλου, Θέμης Καραμουρατίδης, Βίκυ Καρατζόγλου, Θωμάς Κωνσταντίνου, Κωστής Μαραβέγιας, Γιώργος Μεράντζας, Δημήτρης Μητσοτάκης, Πάνος Μουζουράκης, Αναστασία Μουτσάτσου, Νατάσσα Μποφίλιου, Πάνος Μπούσαλης, Γιώργος Νταλάρας, Μανώλης Πάππος, Σπύρος Παρασκευάκος, Μίλτος Πασχαλίδης, Βασίλης Προδρόμου, Απόστολος Ρίζος, Μαρίζα Ρίζου, Christian Ronig, Μάκης Σεβίλογλου, Φώτης Σιώτας, Soto P., Soto Y, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Διονύσης Τσακνής, Τάνια Τσανακλίδου, Μανώλης Φάμελλος, Αλγιμώτρα, Altera Vita, Babo Koro, Γκιντίκι, Encardia, Κυνηγοί Ονείρων, Τοξικά Απόβλητα, Υπεραστικοί, Χαονία, King Garcia, KollektivA, String Demons, Third eye bizarre, Uncle Rebel, Κοινοί Θνητοί, Magic de Spell, Μουσικοί του Κουτιού, Ρεβάνς, Το Σφάλμα.


Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να συμμετάσχουν στη συναυλία.

***

«Οι αγώνες των καλλιτεχνών συνεχίζονται!», ανέφερε η Νατάσσα Μποφίλιου, πρόεδρος του ΠΣΕΤ, στον «Ριζοσπάστη», με αφορμή τη μεγάλη συναυλία της Δευτέρας. «Περιμένουμε να δούμε τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης, αλλά δεν σταματάμε τους αγώνες μας κάθε μέρα, για δημόσια, δωρεάν και με αντίκρισμα Παιδεία. Είναι μακρά η λίστα όσων πρέπει να κατακτήσουμε και είμαστε έτοιμοι και ορμητικοί να την παλέψουμε. Εναρμονισμένοι πάντα με την κοινωνία και στο πλευρό ολόκληρου του λαού που αγωνίζεται.

Η συναυλία που ετοιμάζουμε είναι άλλο ένα μήνυμα ενότητας και συμπαράστασης. Είμαστε πάνω από 40 καλλιτέχνες και 15 σχήματα που συμμετέχουμε.

Οι καλλιτέχνες στεκόμαστε μια γροθιά στις διεκδικήσεις μας για τα δικαιώματα και τη ζωή μας στη χώρα μας, αλλά και ως οφείλουμε με αλληλεγγύη και στις ανάγκες όλων των λαών. Στη συναυλία της Δευτέρας 20 του Φλεβάρη μαζεύουμε τρόφιμα και είδη ανάγκης για τα θύματα αυτής της τραγικής φυσικής καταστροφής που αντιμετωπίζουν τα αδέρφια μας σε Τουρκία και Συρία».

Ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του ΠΜΣ, από την απεργιακή συγκέντρωση της Δευτέρας, μας είπε: «Περιμένουμε και τις απαντήσεις της κυβέρνησης, χωρίς να έχουμε καμία εμπιστοσύνη βέβαια, γιατί καταλαβαίνουμε ότι η μεγάλη ατζέντα είναι εκτός των δεσμεύσεων. Δηλαδή μια δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση από τα πρώτα παιδικά χρόνια που θα καταλήγει στο πανεπιστήμιο.

Αυτή είναι η οριστική λύση. Αυτή είναι μια συνολική απάντηση. Αντ' αυτού θα έχουμε κάποια μερεμέτια που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Με αυτήν την έννοια ο αγώνας που έχουμε ξεκινήσει πρέπει να συνεχιστεί. Ξέρουμε ότι είναι μακρύς. Το σημαντικό είναι ότι έγιναν και γίνονται μεγάλες κινητοποιήσεις, αλλά και ότι έχουμε τη μεγάλη συμπαράσταση του συνόλου της κοινωνίας. Αυτό είναι μια μεγάλη και ισχυρή βάση για να συνεχίσουμε.

Το επόμενό μας βήμα είναι, πέρα από τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στην Πάντειο, η μεγάλη συναυλία τη Δευτέρα, όπου θα συμμετάσχει όλο το ελληνικό τραγούδι, θα συμμετάσχει εκφράζοντας τα αιτήματά μας, αλλά και τη στήριξή μας στον τουρκικό και συριακό λαό».

  • Για την έκφραση αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας από τον φονικό σεισμό όποιος θέλει μπορεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΜΣ, «να δώσει οικονομική βοήθεια για τα θύματα των σεισμών, μπορεί να καταθέσει ένα ποσό στο ΙΒΑΝ του Συλλόγου GR0801100400000004060806264 (Εθνική Τράπεζα) γράφοντας "αλληλεγγύη στους λαούς Τουρκίας και Συρίας", ή και να δώσει είδη πρώτης ανάγκης (ρουχισμό, κουβέρτες, γάλα σε σκόνη, είδη προσωπικής υγιεινής). Μπορείτε να φέρετε τα είδη που επιθυμείτε καθημερινές 10.00 - 17.00 στα γραφεία του Σωματείου μας ή και στον χώρο της συναυλίας τη Δευτέρα 20/2».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία κλασικής μουσικής για τη Μάχη του Στάλινγκραντ

Συναυλία κλασικής μουσικής για τα 80 χρόνια από τη νίκη του Κόκκινου Στρατού στη Μάχη του Στάλινγκραντ οργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ την Κυριακή 19 Φλεβάρη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (πλ. Αγίου Γεωργίου, Καρύτση 8).

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στον Βόρειο Τομέα Αθήνας και πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Θα ακουστούν κομμάτια των Σοβιετικών συνθετών Ντ. Σοστακόβιτς, Αρ. Χατσατουριάν, Σ. Προκόφιεφ και Β. Αγκάπκιν.

Συντελεστές της συναυλίας: Τάσος Βιτσεντζάτος (τρομπέτα), Παναγιώτης Γιαννακάκης (πιάνο), Δημήτρης Ζήσης (κρουστά), Παναγιώτης Ζιάβρας (κρουστά), Γιώργος Καλογερόπουλος (κρουστά), Σταύρος Κλαβανίδης (τρομπόνι), Παναγιώτης Κολιαβασίλης (κρουστά), Παντελής Λαλεδάκης (κρουστά), Αναστάσιος Μπακούρης (κόρνο), Μενέλαος Μωραΐτης (τούμπα), Αρτεμις Ζωή Νταλιαμπέ (κρουστά), Νίνα Πατρικίδου (βιολί), Αναστασία Πραματευτάκη (βιολί), Μαρία Σαρρή (κλαρινέτο), Νίκος Σαρρής (τρομπέτα), Δημήτρης Τζαφέστας (κρουστά), Μαρίνος Τρανουδάκης (κρουστά), Στέφανος Ψαραδάκης (κρουστά).

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ.


Δυναμώνουμε τον δίκαιο αγώνα σπουδαστών και καλλιτεχνών - Ούτε σκέψη για κατάργηση του άρθρου 16

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: «Δυναμώνουμε και στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών και καλλιτεχνών! Ούτε σκέψη για κατάργηση του άρθρου 16!» και επισημαίνει:

«Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών και καλλιτεχνών είναι πραγματικά ελπιδοφόρες και κατάφεραν να στριμώξουν την κυβέρνηση.

Ετσι, στη συνάντηση με τους μαζικούς φορείς, ο πρωθυπουργός προσπάθησε ύπουλα και χυδαία να εκμεταλλευτεί τον δίκαιο αγώνα των καλλιτεχνών για να προωθήσει την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που χρόνια τώρα βρίσκει την καθολική αντίσταση του φοιτητικού κινήματος.

Με "κουτοπονηριά" επιδιώκει να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να προβάλει την πηγή του προβλήματος ως λύση! Να κρύψει, δηλαδή, ότι τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν εδώ και πολλά χρόνια οι καλλιτεχνικές σπουδές είναι ακριβώς αποτέλεσμα της βαθιάς εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Εκπαίδευσης, της κατηγοριοποίησης των πτυχίων. Ο σχεδιασμός της κατάργησης του άρθρου 16 αποτελεί ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα για την ολοσχερή ιδιωτικοποίηση και της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ με αναφορές στη Συνθήκη της Μπολόνια και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αμφισβητούν ευθέως τη δημόσια Παιδεία, ενώ την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης διαιωνίστηκε το ίδιο τοπίο στις καλλιτεχνικές σπουδές.

Αυτήν την πολιτική υπηρέτησαν με πάθος διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που συνδιαμόρφωσαν το σημερινό πλαίσιο του πανεπιστημίου - επιχείρηση, της υποχρηματοδότησης, της κατηγοριοποίησης και των ταξικών φραγμών.

Ο ίδιος ο αγώνας των σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών και καλλιτεχνών για δημόσιες, δωρεάν, ανώτατες καλλιτεχνικές σπουδές συναντιέται με τον αγώνα των φοιτητών για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους, τελικά για το πανεπιστήμιο και την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση των σύγχρονων δυνατοτήτων της εποχής μας, που εμπόδιο σήμερα μπαίνει η επιχειρηματική δράση, η αντιμετώπιση της Παιδείας ως εμπορεύματος.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα των σπουδαστών και καλλιτεχνών! Είναι αγώνας δίκαιος και μπορεί να φέρει αποτελέσματα με την οργάνωση και τη συλλογική διεκδίκηση των ίδιων των καλλιτεχνών! Η πείρα μας, αλλά και τα λεγόμενα όλων των κομμάτων του συστήματος, που διαγωνίζονται για την κυβερνητική καρέκλα, επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν "σωτήρες" και "εργολάβοι λύσεων", ιδιαίτερα όταν οι ίδιες εξελίξεις μαρτυρούν ότι την επόμενη μέρα όποια πιθανή κυβέρνηση εκλεγεί, θα εφαρμόσει και στο συγκεκριμένο ζήτημα μια πολιτική που έχει ως πυρήνα τις επιλογές που μας έφτασαν μέχρι εδώ.

Η αυτονόητη υπεράσπιση της δημόσιας Παιδείας συνδέεται με τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των νέων καλλιτεχνών, για αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και της αξίας των πτυχίων τους, τη συγκρότηση δημόσιων και δωρεάν Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα Πανεπιστήμια, για πλήρη επιστημονική μόρφωση και εργασία με βάση αποκλειστικά το πτυχίο.

Στην ενίσχυση αυτού του αγώνα και με ισχυρό το ΚΚΕ μπορεί να υπάρξουν πραγματικά θετικές εξελίξεις!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ