ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την εν κρυπτώ «εξέταση» της προέδρου της Κομισιόν για τις συμβάσεις των εμβολίων

Eurokinissi

Με μια προκλητική απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, ο ρόλος της προέδρου της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις για το συμβόλαιο «μαμούθ» των εμβολίων της «Pfizer» θα εξεταστεί «ιδιωτικά» πίσω από κλειστές πόρτες.

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με αυτή την απόφαση η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την προκλητική απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου να εξεταστεί πίσω από κλειστές πόρτες, "ιδιωτικά", ο ρόλος της προέδρου της Κομισιόν, Φον Ντερ Λάιεν, στις διαπραγματεύσεις για το συμβόλαιο "μαμούθ" των εμβολίων της "Pfizer". Πέραν αυτής της απαράδεκτης απόφασης και η προηγούμενη κλήτευση σε δημόσια ακρόαση από την ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τον COVID-19 (COVI) περιορίστηκε στην πρόεδρο της Κομισιόν, αφήνοντας απέξω τις ευθύνες του Συμβουλίου (κυβερνήσεις), των αρμόδιων επιτρόπων όπως και τα άλλα - πέραν της "Pfizer" - μονοπώλια του φαρμάκου και τις αντίστοιχες συμβάσεις τους.

Προφανής στόχευση για όλα τα παραπάνω είναι οι λαοί να μη μάθουν την αλήθεια για το πόσα χρήματα και για ποιον λόγο τα πλήρωσαν και πώς τα μονοπώλια με τη στήριξη της ΕΕ και των κυβερνήσεων τούς καταλήστεψαν εκμεταλλευόμενα την ανάγκη τους για ασφαλή και έγκαιρο εμβολιασμό. Ολα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των σφοδρών ανταγωνισμών που εξελίσσονται συνολικά στον κλάδο του Φαρμάκου και έχουν οδηγήσει στο εκβιαστικό δίλημμα που ΕΕ και κυβερνήσεις επιβάλλουν στους λαούς: Να επιλέξουν ανάμεσα στις τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων ή την αύξηση της τιμής τους. Αφορούν λυσσαλέους ανταγωνισμούς και μεγάλα παζάρια για το μοίρασμα της πίτας της αγοράς των φαρμάκων και των εμβολίων ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους. Αλλωστε, τόσο η "Pfizer" όσο και τα άλλα μονοπώλια του φαρμάκου (κι όχι μόνο) με τους λομπίστες τους αλωνίζουν στο Ευρωκοινοβούλιο, διαμορφώνοντας τις αποφάσεις του κατά τα συμφέροντά τους, κάτι που όλα τα άλλα κόμματα έχουν επικροτήσει με την ψήφο τους ως "ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας" και μόνο το ΚΚΕ έχει καταδικάσει.

Η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιό της, που κατά τα άλλα υποκριτικά κόπτονται για να συγκροτήσουν ..."σώμα ηθικής" μετά το Qatar-Gate και σπεύδουν κατόπιν εορτής να αναζητήσουν... διαφάνεια στις συμβάσεις των εμβολίων, είναι αυτοί που με τις αποφάσεις τους κράτησαν ως επτασφράγιστο μυστικό τις συμβάσεις αυτές και τις οποίες ακριβοπλήρωσαν οι λαοί. Είναι εξάλλου οι ίδιοι που υιοθέτησαν τη διαδικασία - κοροϊδία όπου οι ευρωβουλευτές δήθεν "ενημερώνονταν" σε δωμάτιο απομόνωσης με ...δείγματα συμβάσεων, από τα οποία έλειπαν όλα τα κρίσιμα στοιχεία όπως τιμές, όροι και ρήτρες κι αυτά πάντα "στο όνομα της διασφάλισης του ανταγωνισμού".

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε ζητήσει με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της από την πρώτη στιγμή να δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι συμβάσεις για τα εμβόλια, να αρθεί αμετάκλητα και όχι μόνο για την πανδημία κάθε πατέντα, αιτήματα που απέρριψαν τόσο η Κομισιόν όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ σε σχετικό αίτημα του ΚΚΕ στην ελληνική Βουλή.

Η μεγάλη αλήθεια που οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, το Ευρωκοινοβούλιο, οι όποιες εξεταστικές επιτροπές τους αφήνουν στο απυρόβλητο, είναι ότι το φάρμακο, τα εμβόλια είναι εμπορεύματα και οι επιχειρηματικοί όμιλοι κάνουν κουμάντο ανάλογα με τα συμφέροντά τους και την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας τους. Αυτόν ακριβώς τον στόχο της καπιταλιστικής κερδοφορίας εξυπηρετεί και η ΕΕ. Δεν διορθώνεται, δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκή, είναι ένωση των μονοπωλίων, αντίπαλος των λαών.

Διέξοδος για τον λαό υπάρχει μόνο στον δρόμο της σύγκρουσης με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ απέναντι σε οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση και τη δεδομένη αντιλαϊκή στρατηγική της. Μόνο αυτός μπορεί να επιβάλει τον τερματισμό της καταλήστευσής του με την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων με αποδέσμευση από την ΕΕ, σε μια οικονομία και εξουσία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, με την Υγεία, τα εμβόλια, τα φάρμακα να είναι δωρεάν, απαλλαγμένα από το καπιταλιστικό κέρδος, διαθέσιμα στον λαό κάθε στιγμή που αυτός τα έχει ανάγκη».

ΣΥΡΙΖΑ
«Φρούτα» για κάθε γούστο με στόχο την εξυπηρέτηση της στρατηγικής του κεφαλαίου

Μετεγγραφές από το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25, τεχνοκράτες και τρόφιμους ΜΚΟ, πολλοί απ' τους οποίους πλαισίωναν το think tank που είχε συγκροτήσει ο Αλ. Τσίπρας για την εξειδίκευση ζητημάτων που ιεραρχεί ψηλά η αστική τάξη, όπως της Ενέργειας, της «πράσινης ανάπτυξης» κ.λπ., περιλαμβάνουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ονόματα που δημοσιοποιήθηκαν πιστοποιούν τον χαρακτήρα του ως κόμματος της αστικής διαχείρισης που, ανεξάρτητα από τη διάταξή του στο πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές, καλείται να βάλει πλάτη στην υλοποίηση της στρατηγικής που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτά περιλαμβάνεται και η υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή και υφυπουργού Παιδείας με το ΠΑΣΟΚ στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ 2013 - 2015, Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος από το 2021 προσχώρησε μετά βαΐων και κλάδων στον ΣΥΡΙΖΑ. Για όσους δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται, ο Κεδίκογλου διετέλεσε υφυπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις των μνημονίων, προώθησε τις διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών, πετώντας έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία εκατοντάδες εργαζόμενους στην Εκπαίδευση. Ηταν υφυπουργός Παιδείας, με υπουργό Παιδείας τον Κ. Αρβανιτόπουλο, στην κυβέρνηση που πρωτοστάτησε για την εφαρμογή του κατάπτυστου νόμου Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ (ψηφίστηκε το 2011 από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με συμφωνία ΝΔ). Του νόμου που βρήκε απέναντι τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ.

Επιπλέον, υπάρχουν ονόματα υποψηφίων που είναι γνωστά για την εμπλοκή τους σε ΜΚΟ που χρηματοδοτούσε το ίδρυμα Σόρος στην Ελλάδα, παράγοντες του δικτύου Real Estate, των εταιρειών AΠE, των εταιρειών Ενέργειας, και με θητεία σε συμβούλους κυβερνήσεων και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα... Επιπλέον, δεν θα μπορούσε να λείψει και υποψήφιος που ήταν παλιότερα υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και που φημίζεται για το «ξέπλυμα» που έκανε το 2014 στον Κασιδιάρη. Βέβαια, τότε είχε αποσυρθεί η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ από το πρόσωπό του, αλλά τώρα είναι υποψήφιος με ...δόξα και τιμή.

Η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων επισκιάστηκε από την κόντρα που ξέσπασε, με τον Π. Πολάκη να ξιφουλκεί για τον αποκλεισμό από το ψηφοδέλτιο Χανίων του προσωπικού του φίλου Μ. Χαιρετάκη. Η αρχική του αντίδραση έφτασε στο σημείο να δηλώνει πως παγώνει και τη δική του υποψηφιότητα μέχρι να αποκατασταθεί το «λάθος», ωστόσο κατόπιν παρέμβασης άνωθεν τα μάζεψε και επανήλθε με δεύτερη δήλωση εκφράζοντας τη συμμόρφωσή του προς τις συλλογικές αποφάσεις. Η επιμονή Πολάκη για υποψηφιότητα Χαιρετάκη αποσκοπούσε, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, στο να «ψαλιδίσει» τη δυναμική του Γ. Σταθάκη στα Χανιά.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η φημολογία για επαφές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο παρασκήνιο για τη διερεύνηση της δυνατότητας συγκρότησης κυβέρνησης αν έρθει δεύτερος. Στο πλαίσιο αυτό είδε το φως της δημοσιότητας η πληροφορία για συνάντηση Τσίπρα - Γ. Παπανδρέου προ διμήνου και συζήτηση εφ' όλης της ύλης. Παρά τις διαψεύσεις από κύκλους προσκείμενους στις δύο πλευρές ως προς το περιεχόμενο της συνάντησης, αυτή φαίνεται να πραγματοποιήθηκε.

Τρικυμία σε ... φλιτζανάκι

Αυτή η αγγλική φράση («storm in a teacup») «ταιριάζει γάντι» για να περιγράψει τον μαραθώνιο διεργασιών στον ευρύτερο οπορτουνιστικό χώρο και το σοσιαλδημοκρατικό ΜέΡΑ25 για κοινή εκλογική κάθοδο. Το τελευταίο επεισόδιο δόθηκε την Κυριακή, με την ανακοίνωση της ΚΕ του ΜέΡΑ25 για εκλογική συμμαχία με τη ΛΑΕ. Το αποτέλεσμα κωμικοτραγικό και οι αντιφάσεις ως συνήθως ατελείωτες... Με δεδομένες μάλιστα ορισμένες πολιτικές επιλογές του ΜΕΡΑ 25, όπως οι φιλο-ΕΕ διακηρύξεις του, ή η πρόταση για πανεπιστημιακή αστυνομία το 2019 (πριν καν τη σκεφτεί ο Μητσοτάκης), τις προτάσεις «7+1» σημείων στο ΣΥΡΙΖΑ για να διαμορφώσουν «προοδευτική κυβέρνηση», τις δηλώσεις υποψήφιου βουλευτή του για συνεργασία «ακόμα και με τη ΝΔ αν χρειαστεί», είναι πολύ λογικό οι διεργασίες αυτές να προκαλούν αμηχανία. Ιδιαίτερα σε όσους θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ως αγωνιστές και αριστεροί.

Στην πραγματικότητα οι συντελεστές του εγχειρήματος επιδιώκουν ένα σίκουελ (ως φάρσα ή ως τραγωδία;) του «παλιού καλού» ΣΥΡΙΖΑ. Εναν δηλαδή μικρό ΣΥΡΙΖΑ Νο2. Φαίνεται μάλιστα ότι έψαξαν και για παραλλαγές συνθημάτων του ΣΥΡΙΖΑ στο ...chat gpt, αφού το σύνθημα «πρώτη φορά αριστερά - τη δεύτερη φορά αριστερά θα είναι αλλιώς» έγινε «πρώτη φορά ρήξη - όλα μπορεί να είναι αλλιώς»! Το θέμα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον με την αντίδραση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που λέει ότι δικαιώνεται απ' αυτή την εξέλιξη. Η οποία θυμίζουμε είχε γίνει ντεκόρ στον ΣΥΡΙΖΑ και στην «περίφανή του διαπραγμάτευση» την περίοδο Γενάρη - Ιούλη του 2015, ενώ βεβαίως συνεχίζει την χρεοκοπημένη πολιτική του «μεταβατικού προγράμματος», που μέσα σε συνθήκες καπιταλισμού θα δώσει ριζοσπαστικές λύσεις στα λαϊκά προβλήματα και θα ανοίξει το δρόμο για την ανατροπή! Τραγέλαφος!

Ομως, το 2023 δεν είναι ούτε 2012, ούτε 2015 και το δισ εξαμαρτείν... δεν συγχωρείται. Ολα αυτά τα παζάρια και οι ηγεμονισμοί, η αναμόχλευση αυταπατών και ψευδαισθήσεων, οι ξαναζεσταμένες σούπες, δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες να δοθεί διέξοδο στο προβληματισμό αγωνιστών και αγωνιστριών, σε όσους κινούνται σε ριζοσπαστική κατεύθυνση, σε όσους νοιάζονται για την πορεία του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Για αυτούς υπάρχει το ΚΚΕ, με τη δράση, τη συνέπεια του, τη συμβολή του στο γκρέμισμα αυταπατών, στην προοπτική που δίνει στους αγώνες.

Ανοίγει η πλατφόρμα για άλλο ένα επίδομα της φτώχειας

Ανοίγει από σήμερα η πλατφόρμα για άλλο ένα επίδομα διαχείρισης της φτώχειας, η «Κάρτα αγοράς» ή «food pass», δηλαδή η ενίσχυση με λιγότερο από 1 ευρώ τη μέρα για τα νοικοκυριά. Μέχρι και αύριο θα γίνονται οι αιτήσεις συμμετοχής. Δικαιούχοι είναι οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οι έγγαμοι με εισόδημα έως 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, οι μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 24.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Επισήμως η «ενίσχυση» ανέρχεται στο 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως συγκεκριμένα όρια, τα οποία ξεκινούν από τα 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με ανώτατο όριο τα 1.000 ευρώ αγορών.

Οσοι επιλέξουν ψηφιακή κάρτα θα λάβουν το 100% του ποσού. Αντίθετα, οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν πίστωση στον τραπεζικό τους λογαριασμό θα λάβουν 20% μειωμένη επιδότηση.

Επιπλέον, από αύριο το πολυδιαφημισμένο «Καλάθι του Νοικοκυριού» διευρύνεται κατά 9 κατηγορίες προϊόντων - από τις 51 κατηγορίες που ισχύουν σήμερα πάει στις 60 - και από την ίδια μέρα μπαίνει σε εφαρμογή και το «Σαρακοστιανό Καλάθι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ