ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - «ΠΕΙΡΑΜΑ» ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με «πυξίδα» την αύξηση της παραγωγικότητας και τα εργοδοτικά συμφέροντα

Οι σχεδιασμοί τμημάτων του κεφαλαίου για αξιοποίηση σχημάτων 4ήμερης εργασίας (σε διάφορες παραλλαγές ως προς το ωράριο κ.τ.λ.), με στόχο την περαιτέρω αύξηση της παραγωγικότητας, την εντατικοποίηση της εργασίας, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων, τη διατήρηση κρίσιμου εργατικού δυναμικού έναντι ανταγωνιστικών εταιρειών - και όλα αυτά ντυμένα με τάχα «φιλεργατική» προβιά - επανήλθαν στο προσκήνιο με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων έκθεσης για «πείραμα» 4ήμερης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία.

Το πείραμα οργανώθηκε από τις οργανώσεις «4 Day Week Global» και «4 Day Week Campaign», στις οποίες συμμετέχουν επιχειρηματίες και... «φιλάνθρωποι», ενώ τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε συνεργασία με τον ερευνητικό οργανισμό Autonomy και μια ομάδα ακαδημαϊκών.

Στο εν λόγω «πείραμα» συμμετείχαν 61 εταιρείες, κατά κανόνα σχετικά μικρού μεγέθους - περίπου το 66% απ' αυτές είχαν 25 ή λιγότερους εργαζόμενους, ενώ μόνο το 22% είχαν 50 ή περισσότερους - με δραστηριοποίηση κυρίως σε κλάδους υπηρεσιών (διαφήμιση, μάρκετινγκ, λιανικές πωλήσεις, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, πληροφορική, κ.ά.) και όχι της βιομηχανίας.

Συνολικά, από τις εταιρείες αυτές εντάχθηκαν στο πείραμα περίπου 2.900 εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάστηκαν κατά μέσο όρο 34 ώρες και 4 μέρες τη βδομάδα από τον Ιούνη έως τον Δεκέμβρη του 2022, αμειβόμενοι με τον υφιστάμενο μισθό τους.

Οι 56 από τις εταιρείες που συμμετείχαν, δηλαδή το 92% του συνόλου, επέλεξαν να συνεχίσουν με αυτόν τον τρόπο και μετά το «πείραμα», οι 18 από αυτές σε μόνιμη βάση.

Οι περισσότερες από τις εταιρείες που συμμετείχαν στη δοκιμή δήλωσαν πως η παραγωγικότητά τους διατηρήθηκε η ίδια. Αναφέρεται επίσης ότι τα έσοδα των εταιρειών όχι μόνο δεν μειώθηκαν λόγω της τετραήμερης εργασίας, αλλά αυξήθηκαν κατά 1,4% κατά μέσο όρο.

Ορισμένες συμμετέχουσες εταιρείες συνόδευσαν το τετραήμερο με προϋποθέσεις, όπως η μείωση των ημερών καλοκαιρινής άδειας, η άμεση ανάκληση του προσωπικού αν παρίστατο ανάγκη ή η συνέχιση του πειράματος μόνο στο μέτρο που επιτυγχάνονταν οι στόχοι απόδοσης της εταιρείας.

«Πριν από τη δοκιμή, πολλοί αναρωτιούνταν αν θα βλέπαμε μια αύξηση της παραγωγικότητας που θα αντιστάθμιζε τη μείωση του χρόνου εργασίας - και αυτό ακριβώς βρήκαμε», δήλωσε ο Μπ. Μπέρτσελ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. «Πολλοί εργαζόμενοι έδειξαν μεγάλη προθυμία να γίνουν οι ίδιοι πιο αποδοτικοί. Οι μακριές συσκέψεις με πάρα πολλούς ανθρώπους συντομεύτηκαν δραστικά ή καταργήθηκαν τελείως. Οι εργαζόμενοι είχαν πολύ μικρότερη τάση να "σκοτώσουν" τον χρόνο τους και αναζήτησαν ενεργά τεχνολογίες που βελτίωναν την παραγωγικότητά τους», πρόσθεσε.

Σε άλλα οφέλη για τις επιχειρήσεις, καταγράφηκε ότι υπήρξε μείωση 65% στις μέρες αδειών λόγω ασθενείας και 57% μείωση στον αριθμό όσων παραιτούνταν για να πάνε σε άλλη εταιρεία. Καταγράφεται επίσης ότι ορισμένοι εργαζόμενοι στον «ελεύθερο χρόνο» τους άρχισαν να επιμορφώνονται για το επάγγελμά τους και να βελτιώνουν τις δεξιότητές τους - χωρίς να διασφαλίζεται ότι αυτό θα γίνεται με έξοδα της εργοδοσίας.

Κι ενώ η όποια μείωση του εβδομαδιαίου εργάσιμου χρόνου (κατά 5 - 6 ώρες τη βδομάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης) μεταφράζεται σε συμπίεση της ίδιας δουλειάς σε 4 εργάσιμες μέρες, με μεγαλύτερη συσσωρευμένη επιβάρυνση, όλα τα παραπάνω επιχειρείται να παρουσιαστούν ως «φιλεργατική» προοπτική, με αύξηση του ελεύθερου χρόνου, καλύτερη «ισορροπία» των εργασιακών απαιτήσεων με τις ανάγκες της οικογένειας και της κοινωνικής ζωής. Για τον σκοπό αυτό αξιοποιούνται τέτοια στοιχεία από τις απαντήσεις εργαζομένων που συμμετείχαν στο «πείραμα» (εργαζόμενοι που αφενός πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην εντατικοποίηση και στην έλλειψη χρόνου για τις άλλες ανάγκες τους, και αφετέρου έχουν εργοδότες που διάκεινται θετικά στο «πείραμα»). Ακόμα κι έτσι, όμως, η έκθεση καταγράφει ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που εμφανίστηκαν ανήσυχοι ότι το τετραήμερο τους φορτώνει με περισσότερη δουλειά.

Σε κάθε περίπτωση, ενώ η τεράστια πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, ο τεράστιος πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι, προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες για σημαντική μείωση του εργάσιμου χρόνου και σημαντική αύξηση στα εισοδήματα των εργαζομένων και στην κάλυψη των αναγκών τους, η καπιταλιστική ιδιοκτησία και τα συμφέροντα της εργοδοσίας επιβάλλουν γενίκευση της εργασιακής «ευελιξίας», πολλαπλασιάζουν τα όπλα στην αντεργατική φαρέτρα της, μεταξύ άλλων και με τέτοιου είδους «πειράματα» και σχεδιασμούς.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Και άλλος έφηβος Παλαιστίνιος θύμα της κατοχής

Ενώ συνεχίζονται οι ενδοαστικές κόντρες στο Ισραήλ

Η μακρά λίστα των θυμάτων της ισραηλινής κατοχής δεν σταματά να μεγαλώνει. Αργά το βράδυ της Δευτέρας προστέθηκε σε αυτήν το όνομα του 16χρονου έφηβου Μοντάσερ Μοχάμαντ Θιμπ Σάουα, δύο βδομάδες αφότου τραυματίστηκε σοβαρά από Ισραηλινούς στρατιώτες στο πλαίσιο εισβολής στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα κοντά στην Ναμπλούς της βόρειας Δυτικής Οχθης.

Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι ο 16χρονος είχε διακομιστεί σοβαρά τραυματισμένος στις 8 Φεβρουαρίου. Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι το βράδυ της 8ης Φεβρουαρίου «ένοπλοι» άνοιξαν πυρ κατά στρατιωτών κοντά στον τάφο του Ιωσήφ και εκείνοι ανταπέδωσαν τα πυρά.

Από την αρχή του έτους οι ισραηλινές κατοχικές αρχές έχουν σκοτώσει 49 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους τουλάχιστον 12 παιδιά και έφηβοι.

Ψηφίστηκε επί της αρχής το επίμαχο νομοσχέδιο

Συνεχίζονται οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στο Ισραήλ με αιχμή το νομοσχέδιο για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παρά την προχτεσινοβραδινή ψήφιση του αμφιλεγόμενου σχεδίου νόμου με τις ψήφους 63 έναντι 47 βουλευτών της αντιπολίτευσης, που ψήφισαν κατά μετά από θυελλώδη συνεδρίαση της ολομέλειας.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ επανέλαβε την έκκλησή του για συναινετική λύση, υποστηρίζοντας πως πολλοί από τους πολίτες που ψήφισαν στις εκλογές της 1ης Νοέμβρη υπέρ του κυβερνητικού συνασπισμού σήμερα ανησυχούν για την «εθνική ενότητα».

Πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τον χώρο έξω από το κοινοβούλιο (Κνέσετ) στην Ιερουσαλήμ αλλά και κεντρικούς δρόμους άλλων μεγάλων πόλεων, όπως το Τελ Αβίβ και η Χάιφα.

Χτες, πάντως, ο ύπατος αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε το Ισραήλ να αναστείλει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, ανησυχώντας για τις συνέπειές της στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Νέο ψήφισμα από τον ΟΗΕ

Νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα ένα σχέδιο απόφασης, με το οποίο εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στις πρόσφατες αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης για επέκταση των εβραϊκών εποικισμών και αύξηση της ανέγερσης νέων κατοικιών στους ήδη υπάρχοντες. Ωστόσο, πρακτικά δεν επισείει καμία επίπτωση στο ισραηλινό κατοχικό καθεστώς με τις ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις να βάζουν πλάτη στα εγκλήματά του. Προηγουμένως αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ανέφεραν σε δημοσιογράφους πως σε συνομιλίες που είχε την Κυριακή με τις ισραηλινές και παλαιστινιακές αρχές ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, εξασφάλισε τη «δέσμευση» και των δύο πλευρών πως θα αποφύγουν τις μονομερείς ενέργειες για ένα εξάμηνο (δηλαδή έως τον Αύγουστο), προκειμένου να μην δυναμιτίσουν περαιτέρω την ήδη υψηλή ένταση στα κατεχόμενα εδάφη.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα οδηγούν σε ανθρώπινες απώλειες

Η καταστροφή αποτέλεσμα της εχθρικής για τον λαό καπιταλιστικής ανάπτυξης

Copyright 2023 The Associated

Η καταστροφή αποτέλεσμα της εχθρικής για τον λαό καπιταλιστικής ανάπτυξης
Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες σε περιοχές της πολιτείας Σάο Πάολο της Βραζιλίας, αποτέλεσμα της ανυπαρξίας μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, σε μια από τις ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες στη Λατινική Αμερική. Με τη μέχρι τώρα καταγραφή οι νεκροί είναι τουλάχιστον 46, εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και οι άστεγοι και οι αγνοούμενοι 3 μέρες μετά υπολογίζονται ανάμεσα σε 30 - 40 σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή.

Ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της χώρας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα - που είχε δύο ακόμα προεδρικές θητείες μέσα στην περασμένη 20ετία - επισκεπτόμενος την περιοχή αναγνώρισε ότι «υπάρχουν δήμοι της χώρας που κατέγραψαν παρόμοιες τραγωδίες πριν από πέντε, έξι ή επτά χρόνια» και ότι «το στεγαστικό πρόβλημα των πληγέντων οικογενειών δεν έχει λυθεί» και υποσχέθηκε «ότι οι υπουργοί μου είναι ανοιχτοί για να δημιουργήσουμε μια εταιρική σχέση για την αποτελεσματική και αληθινή αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τη βροχή». Ζήτησε από τον δήμαρχο του Σαν Σεμπαστιάου, που έχει πληγεί περισσότερο, Φελίπε Αουγκούστο, και τον κυβερνήτη του Σάο, Ταρκίσιο ντε Φρέιτας (και οι δύο από το φιλελεύθερο κόμμα PSDB) «να συνεργαστούν αν και από διαφορετικά κόμματα για το κοινό καλό των ανθρώπων». Μίλησε για την ανάγκη να φτιάχνονται κατοικίες σε ασφαλή εδάφη - λες και αυτό μπορεί να γίνει αν δεν υπάρξει αυστηρή νομοθεσία και έλεγχος και σε καθεστώς οικονομίας της αγοράς - και αφού είπε ότι θα κατευθυνθούν για την αποκατάσταση στην περιοχή περισσότερα από 11 εκατομμύρια ρεάλες σε ρούχα, παπούτσια, είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες, τους κάλεσε ...να κάνουν «και πολλές προσευχές για να σταματήσει η βροχή».

ΠΕΡΟΥ
Νέες διαδηλώσεις και κρατική καταστολή

Συνεχίζουν οι λαϊκές οργανώσεις τις κινητοποιήσεις στο Περού με αιτήματα την παραίτηση της σοσιαλδημοκράτισσας Προέδρου, Ντίνα Μπολουάρτε, και της αυταρχικής κυβέρνησής της, άμεσα προκήρυξη εκλογών και σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης. Κινητοποίηση στην Αρεκίπα οργάνωσαν τη Δευτέρα το βράδυ πολλά σωματεία εργαζομένων, νεολαίοι, φοιτητές και αγρότες. Στη Λίμα για άλλη μια φορά οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν με χημικά και δακρυγόνα σε διαδηλωτές. Προγραμματίζονται και νέες κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές και καραβάνια που θα κατευθυνθούν στην πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ, το Κογκρέσο με σχετική πλειοψηφία (59 υπέρ, 23 κατά και 3 αποχές) ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή προσχέδιο νομοθετικού ψηφίσματος που προσάπτει κατηγορίες κατά του σοσιαλδημοκράτη πρώην Προέδρου Πέδρο Καστίγιο για τα «εγκλήματα σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, χειραγώγησης και συμπαιγνία για ανατροπή της συνταγματικής τάξης». Ο Καστίγιο παραμένει στη φυλακή, κατηγορούμενος για τα «εγκλήματα της εξέγερσης και της συνωμοσίας κατά του κράτους» επειδή στις 7 Δεκέμβρη 2022 διέταξε την προσωρινή διάλυση του Κογκρέσου και τη συγκρότηση εθνικής κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης. Στη συνέχεια το Κογκρέσο τον απομάκρυνε, με τη σύμπραξη μέρους των δυνάμεων που τον στήριζαν, για «μόνιμη ηθική ανικανότητα» και ανέλαβε η Μπολουάρτε, ως τότε αντιπρόεδρος. Από τότε ξεκίνησαν λαϊκές διαμαρτυρίες, με τον απολογισμό της κρατικής καταστολής να καταγράφει πάνω από 60 νεκρούς διαδηλωτές, ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για πάνω από 70 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και συλληφθέντες.

ΗΠΑ
Εργατικά δυστυχήματα με διαφορά ωρών

Δύο σοβαρά εργατικά δυστυχήματα σημειώθηκαν χτες το βράδυ στις ΗΠΑ, με διαφορά μερικών ωρών, στις Πολιτείες Φλόριντα και Οχάιο.

Το πρώτο σημειώθηκε στο Μπέντφορντ του Οχάιο, όταν από άγνωστη αιτία προκλήθηκε ισχυρή έκρηξη σε χαλυβουργείο, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον ενός εργαζόμενου και τον τραυματισμό πάνω από 12 άλλων.

Λίγες ώρες αργότερα σημειώθηκε έκρηξη και φωτιά σε βιομηχανικό συγκρότημα σε προάστιο του Μαϊάμι, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων και τον τραυματισμό άλλων τριών.

Το βιομηχανικό συγκρότημα βρίσκεται στην περιοχή Μέντλεϊ, περίπου 15 χλμ. βορειοδυτικά του Μαϊάμι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ