Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Και άλλος έφηβος Παλαιστίνιος θύμα της κατοχής

Ενώ συνεχίζονται οι ενδοαστικές κόντρες στο Ισραήλ

Η μακρά λίστα των θυμάτων της ισραηλινής κατοχής δεν σταματά να μεγαλώνει. Αργά το βράδυ της Δευτέρας προστέθηκε σε αυτήν το όνομα του 16χρονου έφηβου Μοντάσερ Μοχάμαντ Θιμπ Σάουα, δύο βδομάδες αφότου τραυματίστηκε σοβαρά από Ισραηλινούς στρατιώτες στο πλαίσιο εισβολής στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα κοντά στην Ναμπλούς της βόρειας Δυτικής Οχθης.

Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι ο 16χρονος είχε διακομιστεί σοβαρά τραυματισμένος στις 8 Φεβρουαρίου. Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι το βράδυ της 8ης Φεβρουαρίου «ένοπλοι» άνοιξαν πυρ κατά στρατιωτών κοντά στον τάφο του Ιωσήφ και εκείνοι ανταπέδωσαν τα πυρά.

Από την αρχή του έτους οι ισραηλινές κατοχικές αρχές έχουν σκοτώσει 49 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους τουλάχιστον 12 παιδιά και έφηβοι.

Ψηφίστηκε επί της αρχής το επίμαχο νομοσχέδιο

Συνεχίζονται οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στο Ισραήλ με αιχμή το νομοσχέδιο για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παρά την προχτεσινοβραδινή ψήφιση του αμφιλεγόμενου σχεδίου νόμου με τις ψήφους 63 έναντι 47 βουλευτών της αντιπολίτευσης, που ψήφισαν κατά μετά από θυελλώδη συνεδρίαση της ολομέλειας.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ επανέλαβε την έκκλησή του για συναινετική λύση, υποστηρίζοντας πως πολλοί από τους πολίτες που ψήφισαν στις εκλογές της 1ης Νοέμβρη υπέρ του κυβερνητικού συνασπισμού σήμερα ανησυχούν για την «εθνική ενότητα».

Πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τον χώρο έξω από το κοινοβούλιο (Κνέσετ) στην Ιερουσαλήμ αλλά και κεντρικούς δρόμους άλλων μεγάλων πόλεων, όπως το Τελ Αβίβ και η Χάιφα.

Χτες, πάντως, ο ύπατος αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε το Ισραήλ να αναστείλει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, ανησυχώντας για τις συνέπειές της στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Νέο ψήφισμα από τον ΟΗΕ

Νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα ένα σχέδιο απόφασης, με το οποίο εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στις πρόσφατες αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης για επέκταση των εβραϊκών εποικισμών και αύξηση της ανέγερσης νέων κατοικιών στους ήδη υπάρχοντες. Ωστόσο, πρακτικά δεν επισείει καμία επίπτωση στο ισραηλινό κατοχικό καθεστώς με τις ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις να βάζουν πλάτη στα εγκλήματά του. Προηγουμένως αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ανέφεραν σε δημοσιογράφους πως σε συνομιλίες που είχε την Κυριακή με τις ισραηλινές και παλαιστινιακές αρχές ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, εξασφάλισε τη «δέσμευση» και των δύο πλευρών πως θα αποφύγουν τις μονομερείς ενέργειες για ένα εξάμηνο (δηλαδή έως τον Αύγουστο), προκειμένου να μην δυναμιτίσουν περαιτέρω την ήδη υψηλή ένταση στα κατεχόμενα εδάφη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δολοφονία Παλαιστίνιου εφήβου στη Δυτική Οχθη (2022-07-30 00:00:00.0)
Δολοφονία 17χρονου Παλαιστίνιου (2021-01-27 00:00:00.0)
Εκβιασμοί και σκλήρυνση της κατοχικής βίας (2018-01-06 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις οργής για τη δολοφονία Παλαιστινίων (2013-04-05 00:00:00.0)
Νέες συγκρούσεις «υπενθυμίζουν» τα ανοιχτά ζητήματα... (2004-12-08 00:00:00.0)
Σκληροί τόνοι και μέτρα κατά του Ισραήλ στη σύνοδο των αραβικών χωρών... (2000-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ