Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Αδύναμο σημείο» στην αντιπαράθεση των ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία

Την ανησυχία του για την προσπάθεια της Ρωσίας να διασφαλίσει αυξημένη παρουσία στα Δυτικά Βαλκάνια διατύπωσε σε πρόσφατη ομιλία του στην Ελβετία ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στ. Πενταρόφσκι, σχολιάζοντας ότι «αν η Ρωσία προσπαθήσει με κάποιον τρόπο να αποσπάσει την προσοχή της Δύσης από την Ουκρανία, η οποία αποτελεί την κύρια σκηνή πολέμου και προπαγάνδας φυσικά, η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι πιο επιρρεπής σε αυτό από ό,τι οι βαλτικές χώρες. Ετσι, θα πρέπει να το προσέξουμε αυτό». Πρόσθεσε δε ότι «το λεγόμενο αδύναμο σημείο σε ολόκληρη την πανευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, αυτήν τη στιγμή, εκτός από την Ουκρανία φυσικά (...) είναι τα Δυτικά Βαλκάνια».

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο CNBC ότι η Ουάσιγκτον παραμένει βαθιά δεσμευμένη στην περιοχή, επιμένοντας ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι «απολύτως εντός της ΕΕ» και ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε τη ρωσική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τον πόλεμό της για να εμποδίσει την πρόοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «ο πόλεμος της Ρωσίας κατέστησε επίσης σαφές πόσο επείγον είναι το έργο μας να βοηθήσουμε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να προωθήσουν πλήρως τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου να πετύχουν τις φιλοδοξίες τους για ένταξη στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς».

Ο δε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντ. Μπλίνκεν, σε μήνυμά του για τη πρόσφατη επέτειο (17η Φλεβάρη) της «ανεξαρτητοποίησης» του προτεκτοράτου του Κοσόβου από τη Σερβία, αναφερόμενος στα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ για «εξομάλυνση» των διμερών σχέσεων των δύο πλευρών επέμεινε ότι οι σχετικές συνομιλίες είναι «απαραίτητο» να γίνουν «με επίκεντρο την αμοιβαία αναγνώριση», αλλά και ότι «η πρόσφατα προτεινόμενη συμφωνία στο πλαίσιο του διαλόγου με τη μεσολάβηση της ΕΕ έχει τη μεγάλη υποστήριξή μας», επειδή θα οδηγήσει σε «μεγαλύτερη περιφερειακή σταθερότητα και ευρωπαϊκές - ευρωατλαντικές ενοποιήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ