ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκατομμύρια σεισμόπληκτοι αναζητούν εφόδια και καταφύγιο μέσα στα συντρίμμια

Σε απόγνωση από την απουσία κρατικής μέριμνας, αναγκάζονται να ρισκάρουν τη ζωή τους ενώ η γη ακόμα τρέμει...

...ενώ οι σεισμόπληκτοι μετρούν τα ερείπια της ζωής τους

Copyright 2023 The Associated

...ενώ οι σεισμόπληκτοι μετρούν τα ερείπια της ζωής τους
Μεγαλώνουν τα αδιέξοδα των εκατομμυρίων σεισμόπληκτων στην Τουρκία, που μετά τις 6 Φλεβάρη πασχίζουν να επιβιώσουν χωρίς την απαραίτητη, πλήρη και σωστά σχεδιασμένη στήριξη του κράτους, ενώ η περιοχή εξακολουθεί να πλήττεται από νέες δονήσεις.

Τις εγκληματικές συνέπειες αυτής της εγκατάλειψης επιβεβαίωσαν οι προχτεσινοί νέοι σεισμοί στην επαρχία Χατάι, που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 8 νεκρούς και σχεδόν 300 τραυματίες. Την ίδια ώρα παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμός των δεκάδων χιλιάδων νεκρών που εκτιμάται ότι παραμένουν κάτω από τόνους συντριμμιών σε μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Τουρκίας...

Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν ότι οι νέες δονήσεις αποτελείωσαν μια σειρά κτίρια που ήταν ετοιμόρροπα μετά τις 6 Φλεβάρη, ενώ το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου βρήκε πολλές οικογένειες να έχουν αναζητήσει καταφύγιο μέσα στα μισογκρεμισμένα σπίτια τους, ανήμπορες όντας να κάνουν κάτι άλλο.

«Εκανε τόσο κρύο όλο αυτόν τον καιρό. Οι πολίτες που δεν είχαν σκηνές αναγκάστηκαν να γυρίσουν στα σπίτια τους» παρά τις σοβαρές ζημιές που αυτά είχαν, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά για την περιοχή της Σαμαντάγκ. «Δεν είναι δυνατόν να ωθούνται άνθρωποι στον θάνατο με τέτοιο τρόπο».

Αντάκια: Στρατιώτες περιπολούν έτοιμοι να επιβάλουν την «τάξη»...

Copyright 2023 The Associated

Αντάκια: Στρατιώτες περιπολούν έτοιμοι να επιβάλουν την «τάξη»...
Μια σειρά ανταποκρίσεις καταγράφουν την απελπισία αμέτρητων ανθρώπων: «Σεισμόπληκτοι στα νότια της Χατάι μπαίνουν στα σπίτια τους που έχουν καταρρεύσει, παρά τους κινδύνους, για να σώσουν υπάρχοντα που τους είναι πολύ σημαντικά (...) Ενας από αυτούς χώθηκε στα συντρίμμια από ένα μικρό πέρασμα για να καταφέρει να βρει τα φάρμακά του, μετά από ώρες προσπάθειας. «Μου είναι απαραίτητα», είπε.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η επίδειξη «τάξης» των δυνάμεων καταστολής, που φτάνουν στο σημείο να συλλαμβάνουν ακόμα και περιπτώσεις ανθρώπων που μπαίνουν στα χαλάσματα αναζητώντας επιζώντες.

Οπως κατήγγειλε νεαρός άνδρας από τη γειτονιά Αρμουτλού της Αντιόχειας, μετά από δύο 48ωρα αναζήτησης στα ερείπια για να εντοπιστούν συγγενείς φίλου του, επειδή «μπήκαμε στην είσοδο ενός άδειου κτιρίου» έφτασαν αστυνομικοί που «άρχισαν αμέσως να μας χτυπούν», κατηγορώντας τους για απόπειρα ληστείας! Ο ίδιος είπε πως ο ένας από τους αστυνομικούς τούς είπε απροσχημάτιστα ότι «πρώτα θα σας χτυπήσουμε, μετά θα σας ψάξουμε...», ενώ αφού τους περιέφεραν σε 3-4 διαφορετικές τοποθεσίες, τότε επικοινώνησαν με κατοίκους στο συγκεκριμένο κτίριο, που επιβεβαίωσαν ότι αυτός που είχαν ξυλοφορτώσει βοηθούσε όντως σε επιχειρήσεις διάσωσης...

Πάντως, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet) ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη σταλεί 15.000 αντίγραφα από το ...Κοράνι στις σεισμόπληκτες περιοχές, ενώ γοργά προετοιμάζονται και βιβλία για τα παιδιά της περιοχής, «που θα εστιάζουν σε ζητήματα θρησκείας»! Ολα αυτά ενώ χιλιάδες σχολεία έχουν γκρεμιστεί εντελώς ή μερικώς και οι φοιτητές αναγκάστηκαν να διακόψουν πάλι τα διά ζώσης μαθήματα, καθώς η κυβέρνηση δεν επιστρατεύει ξενοδοχεία για τη φιλοξενία σεισμόπληκτων αλλά φοιτητικές εστίες...

Σημειωτέον, η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών (AFAD) χτες ανέβαζε τον τραγικό απολογισμό των σεισμών της 6ης Φλεβάρη στα 42.310 θύματα, ενώ στη Συρία οι νεκροί ξεπερνούσαν τους 4.500. Αυτά είναι τα επίσημα καταγεγραμμένα θύματα, ενώ πολλοί επιμένουν ότι σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι σοροί που δεν ταυτοποιήθηκαν...

Επίσκεψη της Μπέρμποκ και του Βάρχελι

Την ίδια ώρα συνεχίζεται καθημερινά η «διπλωματία των σεισμών», όπως και οι ενδοαστικές διεργασίες.

Χτες επισκέφτηκαν τη σεισμόπληκτη Γκαζιαντέπ οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και Νάνσι Φέζερ, ώστε «να καταστεί σαφές ότι η συμπάθειά μας δεν είναι μόνο στα λόγια». Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, το πρόγραμμά τους περιλάμβανε επαφές με εκπροσώπους οργανώσεων αρωγής, αλλά όχι της κυβέρνησης.

Σήμερα επαφές στην Τουρκία αναμένεται να έχει και ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Ολ. Βάρχελι, στο πλαίσιο και της προετοιμασίας διάσκεψης δωρητών που οργανώνει η ΕΕ στις 16 Μάρτη.

Στο μεταξύ ο Σ. Ντεμιρτάς, πρώην συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), σε νέα του ανάρτηση κάλεσε σε συνεργασία των δυνάμεων της αστικής αντιπολίτευσης ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, που πριν τους σεισμούς αναμένονταν να γίνουν μέσα Μάη.

«Περπάτα, Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας! Περπάτα, Σοσιαλιστικό Σωματείο! Περπάτα, Συμμαχία Εθνους! Περπάτα, κύριε Κεμάλ! Περπατήστε δίπλα - δίπλα. Ας ενωθούμε, ας συμφιλιωθούμε και ας ξαναχτίσουμε αυτήν την κατεστραμμένη χώρα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, θα τα καταφέρουμε», είπε αναφερόμενος στην ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού CHP και στο εξακομματικό σχήμα στο οποίο αυτή συμμετέχει, μαζί με κόμματα όπως το ΙΥΙ της Μεράλ Αξενέρ, που το ίδρυσε αποχωρώντας από το Εθνικιστικό Κίνημα του Μπαχτσελί.

ΠΑΜΕ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Η πρώτη αποστολή ολοκληρώθηκε, η συγκέντρωση βοήθειας συνεχίζεται

Από την αποστολή του ΠΑΜΕ στην Τουρκία
Από την αποστολή του ΠΑΜΕ στην Τουρκία
Με την πρώτη αποστολή υλικής βοήθειας από αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στα συνδικάτα της Τουρκίας ώστε να φτάσει στον λαό που δοκιμάζεται, Εργατικά Κέντρα, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γονέων και άλλοι μαζικοί φορείς συνεχίζουν να οργανώνουν τη συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού για τους γειτονικούς λαούς της Τουρκίας και της Συρίας.

Η αντιπροσωπεία που βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Τουρκία, συνοδεύοντας 100 τόνους βοήθειας και διανέμοντάς τη με τη βοήθεια τουρκικών συνδικάτων στις σεισμόπληκτες περιοχές, έγινε μάρτυρας της μεγάλης καταστροφής που έχουν προκαλέσει οι σεισμοί, των μεγάλων προβλημάτων του λαού στις περιοχές αυτές, αλλά και της δύναμης της αλληλεγγύης και της φιλίας των λαών.

«Η προσφορά του λαού μας δεν θα παραπέσει, αλλά θα φτάσει έγκαιρα εκεί που πρέπει», είχε τονίσει το ΠΑΜΕ κατά την αναχώρηση της αποστολής το περασμένο Σάββατο. Τις επόμενες μέρες η δέσμευση αυτή έγινε πράξη, καθώς σε συνεργασία με συνδικαλιστικές οργανώσεις της Τουρκίας εξασφαλίστηκε η ταχεία και ασφαλής μεταφορά της βοήθειας, προκειμένου να φτάσει σε όσους την έχουν ανάγκη. Στην κατεύθυνση αυτή, η προσπάθεια συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης συνεχίζεται, προκειμένου να ακολουθήσουν και νέες αποστολές υλικού. Τα γραφεία συνδικαλιστικών οργανώσεων παραμένουν σημεία συγκέντρωσης ειδών που προσφέρει από το υστέρημά του ο λαός, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του.

Στην Αθήνα, σημεία συγκέντρωσης λειτουργούν στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγίας Φιλοθέης 5Β, τηλ. 2103833786) και στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, τηλ. 2103827122, από αύριο Πέμπτη).

Υπενθυμίζεται ότι τα είδη που συγκεντρώνονται είναι: Κουβέρτες, υπνόσακοι, γάλα σε σκόνη, πάνες ενηλίκων - μωρών, σερβιέτες, απορρυπαντικά ρούχων, οροί, γάζες, επίδεσμοι, είδη ατομικής υγιεινής. Τα σωματεία και οι φορείς ενημερώνουν ότι δεν συγκεντρώνεται ρουχισμός.

ΣΥΡΙΑ
Με το σταγονόμετρο η ανθρωπιστική βοήθεια

Με φόντο τον νέο ισχυρό σεισμό που τάραξε προχτές την περιοχή στα σύνορα Συρίας και Τουρκίας, εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ επιβεβαίωσε πως είναι πλέον σε πλήρη λειτουργία τρία συνοριακά φυλάκια από όπου περνά η διεθνής βοήθεια για τους Σύρους σεισμόπληκτους που ζουν στις βορειοδυτικές περιοχές της εμπόλεμης χώρας. Ωστόσο η βοήθεια εξακολουθεί να φθάνει αργά και να μην καλύπτει ως τώρα τις βασικές ανάγκες των σεισμόπληκτων, που είναι αντιμέτωποι με τις συνέπειες του πολέμου και του ευρωατλαντικού εμπάργκο.

Νωρίτερα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως από την πρώτη έκκληση που απηύθυνε για τη συγκέντρωση 329 εκατομμυρίων δολαρίων για τους σεισμόπληκτους της Συρίας συγκεντρώθηκε το 17% του ποσού που χρειάζεται για να καλύψει βασικά είδη (σκηνές, κουβέρτες, ρουχισμός, ιατρικές προμήθειες κ.ά.).

Τη Δευτέρα, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ομάν, στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό από το χτύπημα του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φλεβάρη.

Ο σουλτάνος του Ομάν, Χάιθαμ μπιν Τάρικ αλ Σαΐντ, τον υποδέχθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Μουσκάτ προτού ξεκινήσουν τις διμερείς διαβουλεύσεις στο ανάκτορο, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια για τα χιλιάδες θύματα και τη συμπάθειά του στους σεισμόπληκτους της Συρίας.

Και οι δύο συμφώνησαν ότι οι «αδελφικές σχέσεις» μεταξύ των χωρών τους θα πρέπει να αναπτυχθούν σε όλα τα επίπεδα, ενώ στη συνέχεια συζήτησαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Σε αντίθεση με άλλες αραβικές χώρες, κυρίως του Περσικού Κόλπου, το Ομάν δεν διέκοψε ποτέ τις διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, παίζοντας ρόλο διαμεσολαβητή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ