ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥΤΙΝ - ΛΑΒΡΟΦ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ
Αναζήτηση «νέων οριζόντων» στη συνεργασία Ρωσίας - Κίνας

Υπογραμμίζεται η «αντίσταση στις πιέσεις τρίτων», με φόντο τις νέες «προειδοποιήσεις» από ΗΠΑ και ΕΕ

«Οι διεθνείς σχέσεις είναι σήμερα περίπλοκες (...) Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία (...) ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία έχει μεγάλη σημασία για τη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, υποδεχόμενος χτες στη Μόσχα τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας (υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος της χώρας), Γουάνγκ Γι.

Ο Κινέζος αξιωματούχος με σειρά επαφών του χτες και προχτές στη Μόσχα ολοκλήρωσε μια πολυήμερη περιοδεία στην Ευρώπη.

«Αγγίζουμε νέους ορίζοντες», ανέφερε ακόμα ο Πούτιν μιλώντας για τις διμερείς σχέσεις, ενώ πρόσθεσε ότι περιμένει να επισκεφθεί τη Ρωσία ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, κάτι που ενδέχεται να γίνει την άνοιξη. Ο ίδιος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο όγκος των ετήσιων διμερών εμπορικών συναλλαγών μπορεί να ξεπεράσει τα 200 δισ. δολάρια, πριν από το 2024.

Από την πλευρά του, ο Γουάνγκ Γι εξέφρασε τη βούληση του Πεκίνου «να ενισχύσει τη στρατηγική σύμπραξη (...) και κάθε συνεργασία» με τη Μόσχα, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ, ενώ πρόσθεσε ότι οι σινο-ρωσικές σχέσεις «δεν στρέφονται εναντίον των τρίτων χωρών και αντιστέκονται στις πιέσεις τους».

Υπενθυμίζεται ότι οι επαφές του Γουάνγκ Γι στη Μόσχα πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε με ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, κατά τις οποίες απευθύνθηκαν νέες «προειδοποιήσεις» προς το Πεκίνο για τις στρατηγικές σχέσεις που αναπτύσσει με τη Ρωσία και ενάντια στο ενδεχόμενο στρατιωτικής στήριξης στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εκτός από τον Βλ. Πούτιν, ο Γουάνγκ Γι συνάντησε χτες τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, υποστηρίζοντας ότι «όσο κι αν αλλάζει η διεθνής κατάσταση, η Κίνα έχει υπάρξει και παραμένει πρόθυμη να διατηρήσει μια θετική τάξη με τη Ρωσία ως προς την οικοδόμηση ενός νέου τύπου συνεργατικής σχέσης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων».

«Στρατηγική αφοσίωση» και «παρενοχλητικές συμπεριφορές»

Σύμφωνα με το CNN, ο Γουάνγκ Γι είπε στον Λαβρόφ ότι θα καταβάλει προσπάθειες για την «ενίσχυση και εμβάθυνση της σινο-ρωσικής φιλίας». Πρόσθεσε ότι υπό την ηγεσία των Βλ. Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ οι δύο χώρες έχουν διατηρήσει «στρατηγική αφοσίωση» και - σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στις ΗΠΑ - «εναντιώνονται αποφασιστικά σε κάθε μονομερή ή παρενοχλητική συμπεριφορά και διαφυλάσσουν απαρέγκλιτα την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά τους συμφέροντα».

Από τη δική του πλευρά, ο Λαβρόφ σχολίασε ότι «οι σχέσεις μας αναπτύσσονται με τρόπο ασφαλή και δυναμικό. Και παρά τις ισχυρές αναταράξεις στη διεθνή σκηνή, εμείς επιδεικνύουμε ενότητα, βούληση να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα ο ένας του άλλου».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, Ν. Πατρούσεφ, στον οποίο μίλησε για τις «πολύ καλές δυνατότητες» που υπάρχουν για «την υπεράσπιση των κοινών στρατηγικών συμφερόντων» των δύο πλευρών.

Οπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», οι δύο πλευρές συμφώνησαν μεταξύ άλλων ότι πρέπει να προστατευτούν αποφασιστικά «και η ειρήνη και η σταθερότητα» ειδικά στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, ενώ εναντιώθηκαν στην «ψυχροπολεμική νοοτροπία». Εξέφρασαν δε τη δέσμευσή τους «στην πραγματική πολυμερή συνεργασία, στην εναντίωση σε κάθε μορφή μονομερούς εκφοβισμού, στην προώθηση του εκδημοκρατισμού των διεθνών σχέσεων και στον πολυπολικό κόσμο» - σχήματα και ονομασίες που αντιστοιχούν στην αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ και του ευρωατλαντικού μπλοκ στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών στη Μόσχα βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και η σύγκρουση στην Ουκρανία, στο φόντο μάλιστα δημοσιευμάτων και αναφορών ότι το Πεκίνο επεξεργάζεται ένα «ειρηνευτικό» σχέδιο και επιδιώκει να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, «ο Γουάνγκ Γι περιέγραψε το όραμα της Κίνας για τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης στην Ουκρανία, καθώς και τις προσεγγίσεις για την πολιτική διευθέτησή της. Ο Λαβρόφ αξιολόγησε θετικά την εποικοδομητική γραμμή του Πεκίνου και επιβεβαίωσε τον υψηλό βαθμό ομοιότητας μεταξύ των αξιολογήσεών μας σε αυτήν τη σειρά ζητημάτων».

Το ρωσικό υπουργείο ανέφερε ωστόσο ότι οι Γουάνγκ Γι και Σ. Λαβρόφ δεν συζήτησαν κάποιο «κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο» για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία στη συνάντησή τους.

Ξεκινούν κοινά ναυτικά γυμνάσια Ρωσίας - Κίνας - Νότιας Αφρικής

Στο μεταξύ, αύριο, Παρασκευή, ξεκινούν τα 10ήμερα κοινά ναυτικά γυμνάσια δυνάμεων της Ρωσίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής ανοιχτά των ακτών της αφρικανικής χώρας, τα οποία συμπίπτουν με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ρωσία συμμετέχει με τη φρεγάτα «Ναύαρχος Γκορσκόφ» και ένα συνοδευτικό σκάφος. Η συγκεκριμένη φρεγάτα εκσυγχρονίστηκε στις αρχές του έτους και εξοπλίστηκε με υπερηχητικούς πυραύλους «Zircon», που είναι μεγάλου βεληνεκούς, μπορούν να φέρουν πυρηνική γόμωση και κινούνται με ταχύτητες 9πλάσιες από εκείνη του ήχου, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη Μόσχα, να είναι «αόρατοι» στα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Χτες, πάντως, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας ανέφερε ότι δεν θα γίνει δοκιμαστική εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου στη διάρκεια των κοινών γυμνασίων στη Νότια Αφρική.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ξεπέρασαν τις 42.000 τα καταγεγραμμένα θύματα

Ενώ ετοιμάζεται «φαγοπότι» για μεγαλοκατασκευαστές και άλλα μονοπώλια

Τις 42.000 έφταναν χτες οι επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί των σεισμών που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία στις 6 Φλεβάρη, ενώ σχεδόν όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες θύματα που βρίσκονται ακόμα θαμμένα κάτω από τα ερείπια...

Παράλληλα, οι νέοι ισχυροί σεισμοί της περασμένης Δευτέρας αύξησαν κι άλλο τις ανησυχίες των σεισμοπλήκτων, που αναζητούν τρόπο διαφυγής από την περιοχή, με δεδομένη την εγκατάλειψη που βιώνουν εκατομμύρια πληγέντες, χωρίς να έχουν διασφαλισμένο ούτε ένα καθημερινό πιάτο φαΐ, ένα ζεστό καταφύγιο, την περίθαλψη και τη φαρμακευτική αγωγή που χρειάζονται...

Τουρκικά ΜΜΕ περιέγραφαν χτες ως «πόλεις φαντάσματα» αστικά κέντρα στην περιοχή του Χατάι. Σε πολλές περιοχές, μετά και τις νέες δονήσεις είναι πολύ λίγα τα κτίρια που στέκουν όρθια και οι μόνοι που βλέπεις να τριγυρνούν στις γειτονιές είναι στρατιώτες και δημοσιογράφοι...

Την ίδια στιγμή, μετά και τις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης για άμεση ανοικοδόμηση, μεγαλοκατασκευαστές και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες «τρίβουν ήδη τα χέρια» τους. Καθόλου τυχαία, χτες, οι μετοχές των ομίλων που παράγουν τσιμέντο και σιδηρομεταλλεύματα εκτοξεύτηκαν στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης κατά 10%...

Πάντως, μια σειρά επιστήμονες προειδοποιούν για νέες καταστροφές, αν η ανέγερση των νέων σπιτιών και οικισμών δεν γίνει με την απαιτούμενη μελέτη όλων των δεδομένων της περιοχής, γεωλογικών και άλλων.

Η κρατική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτακτων Καταστάσεων και Καταστροφών (AFAD) ανακοίνωσε πως ήδη 13.000 εκσκαφείς, γερανοί και άλλα σχετικά μηχανήματα κατευθύνονται στις πληγείσες περιοχές.

Στο μεταξύ, με φόντο την ανησυχία που εκφράζουν για την κερδοφορία τους και τη διατήρηση εργατικού δυναμικού μια σειρά επιχειρήσεις με έδρα στις πληγείσες περιοχές, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες σειρά μέτρων «προστασίας εργαζομένων και επιχειρήσεων». Σε αυτά περιλαμβάνεται επιδότηση των εργοδοτών για κάλυψη των μισθών, απαγόρευση απολύσεων κ.ά.

Χτες, εξάλλου, βρέθηκε στην Τουρκία και ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Ολ. Βάρχελι. Στο πλαίσιο της «διπλωματίας των σεισμών» που αναζωπυρώνει και τα παζάρια για τους όρους συνεργασίας Βρυξελλών - Αγκυρας, αφού χαρακτήρισε την Τουρκία «φίλη και σύμμαχο», είπε ότι στα 5,5 εκατ. ευρώ που έδωσε η ΕΕ θα προστεθεί κι άλλη βοήθεια, καταρχήν με τη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών που θα οργανώσει τον Μάρτη, στις Βρυξέλλες.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι διέρρεαν χτες ότι το επιτελείο του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν προσανατολίζεται στη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών τον Ιούνη, όπως δηλαδή ήταν αρχικά προγραμματισμένο, πριν τις ανακοινώσεις Ερντογάν για διεξαγωγή τους τον Μάη.

Στις ΗΠΑ ανώτατα στελέχη των ταϊβανέζικων αρχών

Με την Ταϊβάν να αποτελεί σταθερά ένα από τα πιο «καυτά» μέτωπα της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας, η Ουάσιγκτον αναβαθμίζει συνεχώς την πολύμορφη στήριξή της προς την κυβέρνηση της Ταϊπέι, παρά τις έντονες «προειδοποιήσεις» του Πεκίνου.

Αυτό επιβεβαιώνει και η πολύωρη συνάντηση που έγινε στις ΗΠΑ, στην έδρα του Αμερικανικού Γραφείου για την Ταϊβάν (American Institute in Taiwan - AIT, συντονίζει την αμερικανική παρουσία στο νησί, αφού η Ουάσιγκτον δεν διατηρεί επίσημη πρεσβεία στην Ταϊπέι και τυπικά δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τις ταϊβανέζικες αρχές) με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης της Ταϊπέι, Τζόζεφ Γου, και του γγ του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Γουέλινγκτον Κου.

Επικεφαλής της πολυμελούς αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ Γουέντι Σέρμαν και ο βασικός αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Φάινερ.

Για το περιεχόμενο της συνάντησης δεν έγινε καμία ενημέρωση, ούτε είχε ανακοινωθεί επίσημα, ωστόσο πλάνα από την προσέλευση των αξιωματούχων διανεμήθηκαν σε διάφορα ΜΜΕ, με σειρά από ρεπορτάζ περί «σταθερού διαλόγου ασφαλείας» που οι δύο πλευρές διεξάγουν σε ετήσια βάση.

Από την πλευρά της Κίνας ο Γουάνγκ Γουενμπίν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για «νέο γύρο εντάσεων» (με φόντο άλλωστε τις πρόσφατες καταγγελίες περί κινεζικής κατασκοπείας και την κατάρριψη κινεζικού «μπαλονιού» πάνω από την αμερικανική επικράτεια), καλώντας την «να σταματήσει να αναμειγνύεται στο θέμα της Ταϊβάν και να δημιουργεί νέες αιτίες έντασης στα Στενά» που χωρίζουν την κινεζική ενδοχώρα από τη νήσο.

Στην ίδια την Ταϊβάν, στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επαφές νέας αντιπροσωπείας μελών της αμερικανικής Γερουσίας, ενώ μέχρι και χτες φημολογούνταν η άφιξη και του Αμερικανού αναπληρωτή βοηθού υπουργού Αμυνας, Μάικλ Τσέιζ. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνήθηκε να την επιβεβαιώσει μετά από ερώτημα του «Reuters», ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφέρει (ανώνυμα) ότι «θα ήθελα να τονίσω πως η στήριξή μας, η ίδια μας η αμυντική συνεργασία με την Ταϊβάν παραμένει ευθυγραμμισμένη απέναντι στην απειλή που συνιστά σήμερα η Κίνα».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πιο βόρεια στην ίδια περιφέρεια, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας Κιμ Σον Γκιονγκ αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις του γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, για την πρόσφατη νέα βαλλιστική δοκιμή της Πιονγιάνγκ, που πιθανολογείται μάλιστα ότι ήταν με διηπειρωτικό πύραυλο. Ο Κιμ κατηγόρησε τον Γκουτέρες για «εξαιρετικά άδικη και μη ισορροπημένη συμπεριφορά» και ότι «βαδίζει σε κατεύθυνση παράλογων και αξιοθρήνητων επισημάνσεων, με μικρή διαφορά από όσες κάνουν αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο πέρασμα των χρόνων».

ΚΙΝΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ
Νεκροί και δεκάδες εγκλωβισμένοι από κατάρρευση ανθρακωρυχείου

Τουλάχιστον 2 εργάτες σκοτώθηκαν, 6 τραυματίστηκαν και 53 ήταν εγκλωβισμένοι μετά την κατάρρευση στοών ανθρακωρυχείου χθες στην περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας, στο βόρειο τμήμα της Κίνας, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

«Εργάτες και οχήματα θάφτηκαν» στην κατάρρευση του ορυχείου που εκμεταλλεύεται η εταιρεία εξόρυξης άνθρακα «Xinjing», μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στη 1 το μεσημέρι.

Ενα βίντεο που δημοσιεύτηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης - πιστεύεται ότι αναρτήθηκε από οδηγό φορτηγού με άνθρακα - δείχνει βράχους να καταρρέουν σε μια πλαγιά, σηκώνοντας σύννεφα καφέ σκόνης και κατακλύζοντας πολλά οχήματα.

Η Εσωτερική Μογγολία είναι μια σημαντική περιοχή παραγωγής άνθρακα στην Κίνα, όπου οι θάνατοι εργαζομένων στα ορυχεία είναι συχνοί, λόγω των ελλιπών μέτρων ασφαλείας σε συνδυασμό με την υπερεντατικοποίηση της εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ