Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Στις ΗΠΑ ανώτατα στελέχη των ταϊβανέζικων αρχών

Με την Ταϊβάν να αποτελεί σταθερά ένα από τα πιο «καυτά» μέτωπα της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας, η Ουάσιγκτον αναβαθμίζει συνεχώς την πολύμορφη στήριξή της προς την κυβέρνηση της Ταϊπέι, παρά τις έντονες «προειδοποιήσεις» του Πεκίνου.

Αυτό επιβεβαιώνει και η πολύωρη συνάντηση που έγινε στις ΗΠΑ, στην έδρα του Αμερικανικού Γραφείου για την Ταϊβάν (American Institute in Taiwan - AIT, συντονίζει την αμερικανική παρουσία στο νησί, αφού η Ουάσιγκτον δεν διατηρεί επίσημη πρεσβεία στην Ταϊπέι και τυπικά δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τις ταϊβανέζικες αρχές) με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης της Ταϊπέι, Τζόζεφ Γου, και του γγ του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Γουέλινγκτον Κου.

Επικεφαλής της πολυμελούς αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ Γουέντι Σέρμαν και ο βασικός αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Φάινερ.

Για το περιεχόμενο της συνάντησης δεν έγινε καμία ενημέρωση, ούτε είχε ανακοινωθεί επίσημα, ωστόσο πλάνα από την προσέλευση των αξιωματούχων διανεμήθηκαν σε διάφορα ΜΜΕ, με σειρά από ρεπορτάζ περί «σταθερού διαλόγου ασφαλείας» που οι δύο πλευρές διεξάγουν σε ετήσια βάση.

Από την πλευρά της Κίνας ο Γουάνγκ Γουενμπίν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για «νέο γύρο εντάσεων» (με φόντο άλλωστε τις πρόσφατες καταγγελίες περί κινεζικής κατασκοπείας και την κατάρριψη κινεζικού «μπαλονιού» πάνω από την αμερικανική επικράτεια), καλώντας την «να σταματήσει να αναμειγνύεται στο θέμα της Ταϊβάν και να δημιουργεί νέες αιτίες έντασης στα Στενά» που χωρίζουν την κινεζική ενδοχώρα από τη νήσο.

Στην ίδια την Ταϊβάν, στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επαφές νέας αντιπροσωπείας μελών της αμερικανικής Γερουσίας, ενώ μέχρι και χτες φημολογούνταν η άφιξη και του Αμερικανού αναπληρωτή βοηθού υπουργού Αμυνας, Μάικλ Τσέιζ. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνήθηκε να την επιβεβαιώσει μετά από ερώτημα του «Reuters», ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφέρει (ανώνυμα) ότι «θα ήθελα να τονίσω πως η στήριξή μας, η ίδια μας η αμυντική συνεργασία με την Ταϊβάν παραμένει ευθυγραμμισμένη απέναντι στην απειλή που συνιστά σήμερα η Κίνα».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πιο βόρεια στην ίδια περιφέρεια, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας Κιμ Σον Γκιονγκ αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις του γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, για την πρόσφατη νέα βαλλιστική δοκιμή της Πιονγιάνγκ, που πιθανολογείται μάλιστα ότι ήταν με διηπειρωτικό πύραυλο. Ο Κιμ κατηγόρησε τον Γκουτέρες για «εξαιρετικά άδικη και μη ισορροπημένη συμπεριφορά» και ότι «βαδίζει σε κατεύθυνση παράλογων και αξιοθρήνητων επισημάνσεων, με μικρή διαφορά από όσες κάνουν αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο πέρασμα των χρόνων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ