ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες απαράδεκτες συλλήψεις μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος!

Ξανά σε εργατογειτονιά, όπου το ΤΚΡ πρωτοστατεί από την πρώτη στιγμή για τη στήριξη των σεισμόπληκτων

Από τα πρόσφατα εγκαίνια του «Στεκιού Γειτονιάς» του ΚΚ Τουρκίας στην Οσμανίγιε
Από τα πρόσφατα εγκαίνια του «Στεκιού Γειτονιάς» του ΚΚ Τουρκίας στην Οσμανίγιε
Το αληθινό του πρόσωπο έδειξε, ακόμα μια φορά, στην Τουρκία, το αστικό κράτος, όπου προχτές αργά το βράδυ έγιναν νέες συλλήψεις μελών του ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), σε μια νέα επίδειξη πυγμής απέναντι σε όσους πρωτοστατούν στην οργάνωση της στήριξης των σεισμόπληκτων!

Πρόκειται για τη δεύτερη έφοδο της αστυνομίας στην Οσμανίγιε και τη συνοικία Γιουνούς Εμρέ, όπου πριν από δύο βδομάδες 70 αστυνομικοί μπούκαραν στο Κέντρο Αλληλεγγύης που λειτουργούσε για τη συλλογή και διανομή βοήθειας σε σεισμόπληκτους και συνέλαβαν 10 μέλη του ΤΚΡ, κατηγορώντας τους για δράση που «δείχνει το κράτος ανίκανο..!». Θυμίζουμε ότι η αστυνομική επιχείρηση είχε προκαλέσει την αγανάκτηση των σεισμόπληκτων, οι οποίοι κατήγγειλαν πως «τόσοι αστυνομικοί δεν ήρθαν για να μας βγάλουν από τα συντρίμμια», «Ντροπή!», τονίζοντας ότι πρώτη φορά έβλεπαν τόσους αστυνομικούς μαζεμένους μετά την 6η Φλεβάρη... Τελικά, μετά τις αντιδράσεις, τα μέλη του TKP είχαν αφεθεί ελεύθερα.

Προχτές το βράδυ, η αστυνομία εισέβαλε στο «Στέκι της Γειτονιάς» που εγκαινίασε το ΚΚ Τουρκίας στην ίδια γειτονιά, ενισχύοντας την προσφορά του για την ολόπλευρη στήριξη του πληθυσμού της περιοχής, με στόχο την αναβάθμιση της παρέμβασής του σε πολιτιστικό επίπεδο κ.α.

Οπως δήλωσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του TKP Σαβάς Σαρί στο κανάλι TELE1, «γύρω στις 10 το βράδυ, οι γείτονες επικοινώνησαν μαζί μας. Δεκαπέντε - είκοσι αστυνομικοί ήταν και πάλι στην πόρτα του "Στεκιού της Γειτονιάς" μας και συνέλαβαν τους συντρόφους μας». Μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν ασαφές αν είχε διασφαλιστεί η επικοινωνία των συλληφθέντων με τους δικηγόρους και τις οικογένειές τους. Ο σ. Σαρί πρόσθεσε μάλιστα ότι τις τελευταίες μέρες αστυνομικές δυνάμεις και περιπολικά ακολουθούσαν μέλη του ΤΚΡ όπου πήγαιναν, με διαρκείς ελέγχους στα αυτοκίνητά τους και τα αυτοκίνητα ανθρώπων που έρχονταν σε επαφή μαζί τους, αποκλείοντας εισόδους και εξόδους της γειτονιάς, επιβάλλοντας πρόστιμα με διάφορες αφορμές κ.λπ.

Είναι ολοφάνερο ότι το αστικό κράτος ανησυχεί απέναντι στην πρωτοπόρα δράση που αναπτύσσει το ΤΚΡ όχι απλά για την παρηγοριά και ανακούφιση των σεισμόπληκτων αλλά για τη στοιχειοθετημένη ανάδειξη των αιτιών των προβλημάτων τους και την οργάνωση της πάλης εναντίον τους.

Ερντογάν πάλι για εκλογές στα μέσα Μάη

Νερό στον μύλο των ενδοαστικών διεργασιών ρίχνουν οι δηλώσεις και τα διάφορα σενάρια για την ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, την ώρα που ο λαός της χώρας θρηνεί όχι απλά δεκάδες χιλιάδες θύματα από τους σεισμούς της 6ης Φλεβάρη (ενώ οι δονήσεις συνεχίζονται) και τον συνολικότερο τρόπο διαχείρισης της τεράστιας καταστροφής αλλά και φορτώνεται συνολικά τις οδυνηρές συνέπειες της υπεράσπισης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, σε όλα τα πεδία, περιλαμβανομένης της βαθύτερης εμπλοκής στους ενεργειακούς και άλλους ανταγωνισμούς στην περιοχή (Αιγαίο, Κυπριακό κ.λπ.).

Χτες, ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άφησε να εννοηθεί ότι τελικά οι εκλογές θα γίνουν στις 14 Μάη, με δηλώσεις του τύπου «η χώρα αυτή θα πράξει αυτό που πρέπει στις 14 Μαΐου θεού θέλοντος». Ενώ, επιτιθέμενος σε όσους επικρίνουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση των σεισμών, είπε πως «θα τους δώσουμε την απάντηση που αρμόζει στις 14 Μαΐου».

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία «Aksoy Research» σε δείγμα 1.537 ατόμων σε 26 επαρχίες, εμφανίζει την αντιπολιτευόμενη «Εθνική Συμμαχία» να συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές 43,3%, ενώ η «Λαϊκή Συμμαχία» (όπου εκτός από το κυβερνών AKP συμμετέχει και το εθνικιστικό MHP) 38,9%.

Οσον αφορά τα αυτοτελή ποσοστά των κομμάτων, το AKP συγκεντρώνει 32,1% και το ΜΗΡ 6,8%.

Για τους συμμετέχοντες στην «Εθνική Συμμαχία», το σοσιαλδημοκρατικό CHP συγκεντρώνει 27,3%, το φιλελεύθερο «Y» 13,6%, το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) του (πρώην στελέχους του ΑΚΡ) Αλί Μπαμπατζάν 0,9%. Ακόμα, το Κόμμα του Μέλλοντος (GP), του επίσης πρώην στελέχους του ΑΚΡ Αχμέτ Νταβούτογλου, 0,8%. Το Κόμμα Ευτυχίας (SP) 0,7%.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (Ιούνης 2018), το AKP είχε πάρει 42,6%.

ΡΩΣΙΑ
Προετοιμάζει σύνοδο ΥΠΕΞ Συρίας, Ιράν και Τουρκίας

Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας, Ιράν και Συρίας επιχειρεί να οργανώσει το προσεχές διάστημα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου αρμόδιου υφυπουργού, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η τετραμερής σύνοδος επιχειρείται να επαναληφθεί αφότου έγινε μια ανάλογη μεταξύ των υπουργών Αμυνας των τεσσάρων χωρών τον περασμένο Δεκέμβρη στη Μόσχα.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να κατηγορήσει παράλληλα τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν να πλήξουν τις σχέσεις της Ρωσίας με αφρικανικές χώρες τονίζοντας πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει κλιμακώσει «μια πίεση άνευ προηγουμένου» γι' αυτόν τον σκοπό και πως προσπαθεί να σαμποτάρει ή και να αποτρέψει τη ρωσο-αφρικανική Σύνοδο Κορυφής που σχεδιάζεται να γίνει τον Ιούλη στην Αγία Πετρούπολη. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών άφησε αιχμές και κατά συμμάχων των ΗΠΑ (ΕΕ) λέγοντας ότι επιδιώκουν την πολιτική και διπλωματική απομόνωση της Ρωσίας.

ΗΠΑ
«Ανησυχία» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργού Αμυνας Κόλιν Καλ κατέθεσε σε Επιτροπή του Κογκρέσου ότι το Ιράν μπορεί πλέον να παράγει αρκετό υλικό εμπλουτισμένου ουρανίου ώστε να φτιάξει μία πυρηνική βόμβα σε περίπου δυο βδομάδες.

Μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Καλ τόνισε πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο από τον Μάιο του 2018, όταν επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη διεθνή Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JPCPOA).

Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν επιχείρησε να ανανεώσει την JPCPOA, απάντησε ότι αφότου οι ΗΠΑ αποχώρησαν απ' αυτήν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα σημείωσε «μεγάλη πρόοδο», καθώς από τους 12 μήνες που χρειαζόταν τότε προκειμένου να φτιάξει υλικό για την κατασκευή μίας πυρηνικής βόμβας, σήμερα χρειάζεται περίπου 12 μέρες.

Υπερθεμάτισε δε για την ανάγκη διπλωματικής επίλυσης του ζητήματος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, επιμένοντας ότι μία συμφωνία που θα μπορούσε να θέσει όρια είναι καλύτερη λύση από άλλες. Παρ' όλα αυτά, διέκρινε πως διακυβεύεται ό,τι έχει απομείνει από την JPCPOA, για την οποία είπε ότι είναι πλέον «σαν να πατά σε λεπτό στρώμα πάγου».

Την Τρίτη το πρακτορείο «Reuters», επικαλούμενο δηλώσεις επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), μετέδωσε ότι εντοπίστηκαν σωματίδια ουρανίου στο ιρανικό πυρηνικό συγκρότημα Φορντό, τα οποία δείχνουν εμπλουτισμό ουρανίου κατά 83,7%.

Στο Ιράν μεταβαίνει αύριο Παρασκευή ο επικεφαλής της IAEA, Ραφαέλ Γκρόσι, για συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Απελάσεις διπλωματών από το Ιράν

Στο μεταξύ, χτες το Ιράν προχώρησε στην απέλαση δύο Γερμανών διπλωματών. Η εξέλιξη σχολιάστηκε από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ως «αναμενόμενη, αυθαίρετη και αδικαιολόγητη».

Αφορμή έδωσε η απέλαση από τη Γερμανία δύο υπαλλήλων της ιρανικής πρεσβείας στο Βερολίνο την περασμένη βδομάδα, σε απάντηση για την καταδίκη του Γερμανοϊρανού Τζαμσίντ Σαρμάντ σε θάνατο από τα ιρανικά δικαστήρια.

Αύξηση του πληθωρισμού σε Ισπανία και Γαλλία

Αύξηση του πληθωρισμού παρατηρείται σε Γαλλία και Ισπανία, με αυξήσεις στις τιμές τροφίμων και υπηρεσιών. Σε ετήσια βάση οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 7,2% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, από 7% τον Ιανουάριο. Στην Ισπανία ο πληθωρισμός εμφάνισε άνοδο 6,1% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, από 5,9% τον Ιανουάριο.

Η εξέλιξη προκαλεί αίσθηση, καθώς οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν ότι θα παρέμεναν αμετάβλητες οι τιμές στα τρόφιμα, προβλέποντας πληθωρισμό της τάξης του 7% για τη Γαλλία και επιβράδυνση της αύξησής του στην Ισπανία. Ως αποτέλεσμα, θεωρείται πιθανή και νέα αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο, κατά τουλάχιστον 0,50%, από τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, να δηλώνει νωρίτερα στο «Reuters» ότι οι αξιωματούχοι ενδέχεται να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού σε υψηλό επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα, αφού φτάσουν στο τερματικό επιτόκιο.

Τι φταίει για τις ελλείψεις λαχανικών στη Βρετανία

Στο μεταξύ ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Λουίς Πλάνας, δήλωσε χτες ότι ο κακός προγραμματισμός από τη Βρετανία, τα προβλήματα που προκλήθηκαν από το Brexit και οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι οι βασικοί λόγοι για την έλλειψη λαχανικών στη χώρα, που ανάγκασαν τις βρετανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, συμπεριλαμβανομένης της «Tesco», να βάλουν όρια στις ποσότητες ορισμένων προϊόντων που αγοράζουν οι καταναλωτές, όπως ντομάτες, αγγούρια και πιπεριές. Ο Πλάνας δήλωσε ότι οι ελλείψεις δείχνουν πόσο ευπαθής είναι η προμήθεια τροφίμων στη Βρετανία, καθώς και τα εργασιακά προβλήματα στον ιδιωτικό τομέα, ως αποτέλεσμα του Brexit.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ