Πέμπτη 2 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Ανησυχία» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργού Αμυνας Κόλιν Καλ κατέθεσε σε Επιτροπή του Κογκρέσου ότι το Ιράν μπορεί πλέον να παράγει αρκετό υλικό εμπλουτισμένου ουρανίου ώστε να φτιάξει μία πυρηνική βόμβα σε περίπου δυο βδομάδες.

Μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Καλ τόνισε πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο από τον Μάιο του 2018, όταν επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη διεθνή Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JPCPOA).

Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν επιχείρησε να ανανεώσει την JPCPOA, απάντησε ότι αφότου οι ΗΠΑ αποχώρησαν απ' αυτήν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα σημείωσε «μεγάλη πρόοδο», καθώς από τους 12 μήνες που χρειαζόταν τότε προκειμένου να φτιάξει υλικό για την κατασκευή μίας πυρηνικής βόμβας, σήμερα χρειάζεται περίπου 12 μέρες.

Υπερθεμάτισε δε για την ανάγκη διπλωματικής επίλυσης του ζητήματος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, επιμένοντας ότι μία συμφωνία που θα μπορούσε να θέσει όρια είναι καλύτερη λύση από άλλες. Παρ' όλα αυτά, διέκρινε πως διακυβεύεται ό,τι έχει απομείνει από την JPCPOA, για την οποία είπε ότι είναι πλέον «σαν να πατά σε λεπτό στρώμα πάγου».

Την Τρίτη το πρακτορείο «Reuters», επικαλούμενο δηλώσεις επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), μετέδωσε ότι εντοπίστηκαν σωματίδια ουρανίου στο ιρανικό πυρηνικό συγκρότημα Φορντό, τα οποία δείχνουν εμπλουτισμό ουρανίου κατά 83,7%.

Στο Ιράν μεταβαίνει αύριο Παρασκευή ο επικεφαλής της IAEA, Ραφαέλ Γκρόσι, για συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Απελάσεις διπλωματών από το Ιράν

Στο μεταξύ, χτες το Ιράν προχώρησε στην απέλαση δύο Γερμανών διπλωματών. Η εξέλιξη σχολιάστηκε από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ως «αναμενόμενη, αυθαίρετη και αδικαιολόγητη».

Αφορμή έδωσε η απέλαση από τη Γερμανία δύο υπαλλήλων της ιρανικής πρεσβείας στο Βερολίνο την περασμένη βδομάδα, σε απάντηση για την καταδίκη του Γερμανοϊρανού Τζαμσίντ Σαρμάντ σε θάνατο από τα ιρανικά δικαστήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ