Πέμπτη 2 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Ο Βούτσιτς προειδοποιεί πάλι για επιπτώσεις από μια απόρριψη

Για «διακοπή περαιτέρω επενδύσεων, μια σημαντική μείωση της απασχόλησης και μια αύξηση της ανεργίας» προειδοποίησε ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αναφερόμενος σε επιπτώσεις που θα έχει ενδεχόμενη πλήρης απόρριψη του γαλλογερμανικού σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, το οποίο η ΕΕ επανέφερε και στη νέα συνάντηση των δύο πλευρών, στις Βρυξέλλες.

Θυμίζουμε ότι μετά τη συνάντηση (όπου εκτός από τον Βούτσιτς παραβρέθηκε ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός, Αλμπιν Κούρτι) ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, έσπευσε να δηλώσει ότι «οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν στην υλοποίηση» του σχεδίου, αλλά μετά αναφέρθηκε σε «λεπτομέρειες», των οποίων ο καθορισμός εκκρεμεί. Αξονες του συγκεκριμένου σχεδίου είναι η επισημοποίηση της ανακήρυξης του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου σε ανεξάρτητο κράτος και η επιτάχυνση μιας σειράς ενεργειακών και άλλων διμερών και περιφερειακών συνεργασιών στα Δυτικά Βαλκάνια, με ευρωΝΑΤΟική σφραγίδα, ώστε η Δύση να αποκτήσει προβάδισμα έναντι της Ρωσίας, αλλά και της Κίνας.

Ο Βούτσιτς αναγνώρισε ότι το σχέδιο «συνεπάγεται όντως» την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου «και γι' αυτό δεν το υπέγραψα», επαναλαμβάνοντας πως Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ «προωθούσαν ένα ανεξάρτητο Κόσοβο». Την ίδια στιγμή, όμως, έκρινε σκόπιμο να επαναλάβει και συνέπειες που θα έχει η απόρριψη του σχεδίου ακόμα και ως βάσης περαιτέρω διαπραγματεύσεων, που - όπως είπε - θα περιλαμβάνουν τη διακοπή της ενταξιακής πορείας της Σερβίας. Είπε πάλι ότι «θα υπάρξουν μια σειρά από άλλες συνέπειες, περιλαμβανομένης της μετατροπής της Σερβίας σε κράτος - παρία, απομονωμένο από τον άλλο κόσμο» και υποστήριξε ότι στις Βρυξέλλες «δεν καταλήξαμε σε συμφωνία, θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις και θα υπάρξουν πολλές ακόμα συζητήσεις». Ανέφερε δε ότι «όσο εγώ είμαι Πρόεδρος, δεν θα υπογράψω ούτε θα αποδεχθώ επίσημη ή άτυπη αναγνώριση του Κοσόβου και την ένταξη του Κοσόβου στα Ηνωμένα Εθνη» αλλά και ότι «είμαι ανοικτός σε όλα τα υπόλοιπα, όχι μόνο γιατί αυτό θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο, αλλά επίσης διότι είναι καλό για τις σχέσεις ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς». Επανέλαβε ότι προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας είναι η ίδρυση της Ενωσης Σερβικών Δήμων στο Βόρειο Κόσοβο, που ωστόσο, αν και προβλέπεται σε συμφωνίες, δεν είναι δεκτή από την Πρίστινα.

Από την πλευρά του, ο Κούρτι, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Σκοπίων, είπε ότι οι σχέσεις με τη Σερβία θα εξομαλυνθούν μέσω αμοιβαίων αναγνωρίσεων.

Νέα συνάντηση των δύο πλευρών αναμένεται να γίνει στα μέσα Μάρτη, στα Σκόπια. Μάλιστα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή πρόταση για τις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας, έκανε λόγο για «εξαιρετικά σημαντική» για το μέλλον και τη σταθερότητα της περιοχής πρόταση και πρόσθεσε ότι η χώρα του αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως συνιστά παράγοντα σταθερότητας.

Ανασχηματισμός στη Β. Μακεδονία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ανακοίνωσε προχτές έναν «μίνι» ανασχηματισμό της κυβέρνησης, στην οποία πλέον συμμετέχει και το (μέχρι πρόσφατα αντιπολιτευόμενο) αλβανικό κόμμα «Συμμαχία για τους Αλβανούς», του οποίου εκπρόσωποι ανέλαβαν τα υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης.

Το αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική», το οποίο ως τώρα είχε αναλάβει τα χαρτοφυλάκια Υγείας και Δημόσιας Διοίκησης αλλά και τα θέματα Διασποράς, δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Ακόμα, εκτός υπουργικού συμβουλίου βρέθηκε ο μέχρι πρότινος υπουργός Περιβάλλοντος, Νάσερ Νουρεντίνι (από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι), τον οποίο αντικατέστησε η προερχόμενη από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM του Κοβάτσεφσκι) Κάγια Σούκοβα. Το νέο υπουργικό συμβούλιο έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης 65 βουλευτών, από τους συνολικά 120.

Ο Κοβάτσεφσκι είπε ότι στόχος του ανασχηματισμού είναι η ενίσχυση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, για να δυναμώσει και η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδιο της Πρίστινας για νέα φάση στα παζάρια με τη Σερβία(2023-06-14 00:00:00.0)
Νέα ένταση στο βόρειο Κόσοβο(2023-04-12 00:00:00.0)
Προκαταρκτική συμφωνία με ευρωατλαντικό «καπέλο»(2023-03-21 00:00:00.0)
Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση στο μέτωπο Σερβίας - Κοσόβου(2022-12-17 00:00:00.0)
«Ακαρπες» οι διαβουλεύσεις που έγιναν με «διαμεσολάβηση» της ΕΕ(2022-11-22 00:00:00.0)
Πιέσεις Γκρένελ για γρήγορη επανέναρξη διαπραγματεύσεων(2019-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ