Τρίτη 22 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
«Ακαρπες» οι διαβουλεύσεις που έγιναν με «διαμεσολάβηση» της ΕΕ

Με υπαιτιότητα της Πρίστινας, λένε Βρυξέλλες και Βελιγράδι

Χωρίς να υπάρξει συμφωνία συμβιβασμού ολοκληρώθηκαν χτες στις Βρυξέλλες οι έκτακτες διαβουλεύσεις της ΕΕ με τους ηγέτες Σερβίας και Κοσόβου για το θέμα των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων των Σέρβων του Κοσόβου, το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί μια πτυχή του συνολικότερου παζαριού για την «εξομάλυνση» των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, με στόχο τη διευκόλυνση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλ. Κούρτι δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο επίμαχο ζήτημα, αφήνοντας αιχμές για τη στάση που τήρησε η Πρίστινα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι παρουσίασε στις δύο πλευρές έγγραφο το οποίο αποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Σερβίας αλλά απέρριψε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.

Για υπαιτιότητα του Κούρτι στην αποτυχία των συνομιλιών έκανε λόγο και ο Βούτσιτς, σε δήλωσή του σε Σέρβους δημοσιογράφους.

Ο δε Κούρτι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αρνήθηκε να υπογράψει το κείμενο για τις πινακίδες που παρουσίασε ο Μπορέλ διότι δεν συμπεριλαμβανόταν η πρότασή του να δεσμευτεί η Σερβία πως θα επιδιώξει την επίτευξη οριστικής συμφωνίας για την «εξομάλυνση» των σχέσεων με το Κόσοβο.

Σημειωτέον, από αύριο το πρωί η αστυνομία του προτεκτοράτου του Κοσόβου θα αρχίσει να επιβάλλει πρόστιμο 150 ευρώ στους ιδιοκτήτες περίπου 6.000 οχημάτων που κυκλοφορούν με σερβικές πινακίδες, αρνούμενοι να τις αντικαταστήσουν με πινακίδες που εκδίδουν οι αρχές της Πρίστινας. Σε επόμενες φάσεις προβλέπονται μεγαλύτερες κυρώσεις, μέχρι και κατάσχεση οχημάτων.

Οι αποφάσεις της Πρίστινας για το θέμα οδήγησαν σε νέα αναζωπύρωση των διμερών εντάσεων. Την περασμένη βδομάδα ο Μπορέλ είχε μιλήσει για «περιττές και αντιπαραγωγικές εντάσεις» μεταξύ των δύο πλευρών, που «φτάνουν σε πολύ επικίνδυνο επίπεδο», εκτιμώντας ότι «βρισκόμαστε δυστυχώς στα πρόθυρα μιας νέας κρίσης».

Να σημειωθεί επίσης ότι μετά τις παραιτήσεις εκατοντάδων Σέρβων του Κοσόβου από όλες τις αστυνομικές, δικαστικές και άλλες κρατικές υπηρεσίες του προτεκτοράτου, αστυνομικοί της ΕΕ (συγκεκριμένα από Ιταλία και Πολωνία) έχουν αναλάβει να περιπολούν στους δήμους του βόρειου Κοσόβου, όπου δεν υπάρχει παρουσία της τοπικής αστυνομίας. Οι συγκεκριμένες δυνάμεις δεν έχουν αρμοδιότητες π.χ. σύλληψης, ωστόσο η ενεργοποίησή τους είναι ενδεικτική της ετοιμότητας της ΕΕ να καλυφθούν «κενά ασφαλείας».

Οσο για τις ΗΠΑ, μέσα στο Σαββατοκύριακο ο σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ντ. Τσολέτ, σε ανάρτησή του στο Twitter, εξήγησε ότι σε επαφές που είχε και ο ίδιος με τις ηγεσίες των δύο πλευρών συζήτησε «για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης» και ζήτησε από την Πρίστινα «αναβολή της απόφασης για τα πρόστιμα των πινακίδων κυκλοφορίας, διατήρηση ανοιχτής πόρτας για την επιστροφή των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στα θεσμικά όργανα και επικέντρωση στην εξομάλυνση του διαλόγου με τη Σερβία», καταλήγοντας ότι «αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προωθηθεί η ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση του Κοσσυφοπεδίου».

Ο Κούρτι, από την πλευρά του, είπε ότι συζήτησαν για «την ανάγκη μιας συμφωνίας πλήρους εξομάλυνσης με τη Σερβία στο πλαίσιο της αμοιβαίας αναγνώρισης, με έμφαση στην κατάσταση της ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο, μαζί με το κράτος δικαίου».

Από τη δε σερβική πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών Ιβ. Ντάτσιτς δήλωσε ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο να παραστεί σε συνάντηση στις Βρυξέλλες ο Βούτσιτς, αναφέροντας ότι «είναι απαραίτητο να έρθει κάποιος στα συγκαλά του, για να αποφευχθούν πιθανά επεισόδια και σπίθες που μπορεί να πυροδοτήσουν ολόκληρη την περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να αναβληθεί η απόφαση για τις πινακίδες κυκλοφορίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ