Τρίτη 22 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν περιμένουμε από κανέναν «σωτήρα», δράση και κινητοποίηση για την Υγεία του λαού

Σε σύσκεψη με φορείς της περιοχής συμμετείχε ο Δ. Κουτσούμπας

Μπάμπης Αποστολίδης
Μπάμπης Αποστολίδης
Οι ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό στις δημόσιες δομές Υγείας και οι επιπτώσεις στον εργαζόμενο λαό της Πέλλας, αλλά και στους υγειονομικούς, αναδείχθηκαν μέσα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Γιαννιτσών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων του νομού. Στο επίκεντρο βρέθηκαν επίσης τα προβλήματα από την απουσία γιατρών Εργασίας στους χώρους δουλειάς καθώς και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ ήδη έχει αναδείξει τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία) και στα δύο Νοσοκομεία σε Εδεσσα και Γιαννιτσά, με σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή.

Τελευταία δραματική εξέλιξη, που ήρθε να επιβεβαιώσει τις επιπτώσεις στους υγειονομικούς εξαιτίας της εντατικοποίησης η οποία συνοδεύει τις μεγάλες ελλείψεις, ήταν η «κατάρρευση» ενός ακτινολόγου στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών ο οποίος νοσηλεύεται σε ΜΕΘ νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.

Τόσο ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, Μπάμπης Αποστολίδης, όσο και η γιατρός - ακτινολόγος Σοφία Κουπίδου ανέδειξαν ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί είναι επικίνδυνη για τους ίδιους και για τους ασθενείς.

Οπως είπε η Σοφία Κουπίδου, αναδεικνύοντας ότι για πολλούς μήνες οι ακτινολόγοι πραγματοποιούν κάθε μήνα από 13 εφημερίες για να καταφέρουν να λειτουργούν το Ακτινολογικό Τμήμα, «τους τελευταίους τρεις μήνες δουλεύουμε 3 γιατροί ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 9 για να λειτουργήσουμε με ασφάλεια τα τρία τμήματα (αξονικός, μαστογράφος, απλό ακτινολογικό). Τρέχει ένα άτομο από τμήμα σε τμήμα όλο το 24ωρο. Απαιτούμε να μη διαλυθεί το Ακτινολογικό γιατί αυτό θα σημάνει διάλυση του νοσοκομείου. Εδώ και τώρα να γίνουν προσλήψεις και να στελεχωθεί τουλάχιστον με 4 γιατρούς στην προοπτική να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις».

Λευτέρης Αβραμιδης

RIZOSPASTIS

Λευτέρης Αβραμιδης
Ο Μπάμπης Αποστολίδης ανέφερε ότι «οι ελλείψεις προσωπικού παραμένουν και η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Η εντατικοποίηση εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού έχει οδηγήσει σε παραιτήσεις ιατρών. Στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, πλέον στην εφημερία της Παθολογικής κλινικής σε πολλές περιπτώσεις επικεφαλής της εφημερίας αναλαμβάνουν γενικοί ιατροί που μετακινούνται από τα Κέντρα Υγείας.

Τα τελευταία χρόνια δίνουμε μαζί με τον λαό και τους φορείς του τη μάχη ενάντια στην υποστελέχωση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας. Η πείρα μάς έχει δείξει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε από κανέναν "σωτήρα" να δώσει λύσεις. Τα προβλήματα θα λυθούν με δράση και κινητοποίηση για την επιβολή του δίκιου του λαού».

Ο Λευτέρης Αβραμίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Πέλλας, ανέφερε την εκτίμησή του για τη συνέπεια λόγων και έργων που επιδεικνύει το ΚΚΕ. Ανέδειξε τη μεθοδευμένη δαιμονοποίηση του δημόσιου τομέα και την απαξίωσή του μέσα από την υποστελέχωση σε ό,τι αφορά τομείς που σχετίζονται με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η διαχείριση των απορριμμάτων. Ενώ την ίδια ώρα ενισχύονται τμήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και τον έλεγχο (δημοτική αστυνομία, εσωτερικός έλεγχος, κ.ά.).

Ο Αλέκος Ουγγρίνος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σημείωσε ότι «οι πολίτες της Πέλλας βιώνουμε τις επιπτώσεις από τα οξυμένα προβλήματα στις δομές Υγείας και ιδιαίτερα στα δύο νοσοκομεία, που πλέον δεν μπορούν να λειτουργούν ούτε με όρους Κέντρων Υγείας. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε παραπομπή πολλών ασθενών σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που επίσης στενάζουν. Ετσι, ουσιαστικά μας οδηγούν να αναζητήσουμε γιατρειά στον ιδιωτικό τομέα και να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Γι' αυτό κι εμείς απαιτούμε να ενισχυθεί το ΕΣΥ, με όλο το αναγκαίο προσωπικό».

Αλέκος Ουγγρίνος

RIZOSPASTIS

Αλέκος Ουγγρίνος
Η Χριστίνα Χατζηελευθερίου, μέλος του ΔΣ της Ομάδας Γυναικών Γιαννιτσών (ΟΓΕ), μετέφερε την αγωνία των γυναικών, τις επιπτώσεις στις ίδιες εξαιτίας της καταπόνησής τους στους χώρους δουλειάς καθώς χιλιάδες εργάζονται εποχικά σε εργοστάσια, κονσερβοποιεία, που έχουν ιδιαίτερη επιβάρυνση στον γυναικείο οργανισμό, ενώ χιλιάδες είναι αγρότισσες. Οπως είπε, «η υποστελέχωση και η υπολειτουργία των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων, των δύο νοσοκομείων εμποδίζουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας δημόσιες, σύγχρονες και δωρεάν. Δεν υπάρχουν παιδίατροι, δεν γίνονται τεστ ΠΑΠ, υπολειτουργεί η Γυναικολογική κλινική, δεν υπάρχει ούτε μια δομή που να μπορεί να συμβουλεύσει και να αγκαλιάσει μια γυναίκα που ζει την κακοποίηση. Την ίδια ώρα, οι οικογένειες είναι επιφορτισμένες με τη φροντίδα των ηλικιωμένων, καθώς δεν υπάρχουν τέτοιες δημόσιες δομές».

Η Μάρθα Σαλτσίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργατριών - Εργατών Γης, Κονσερβοποιείων, Διαλογητηρίων, Ψυγείων νομού Πέλλας, είπε ότι «αγωνιούμε για τα θέματα της Υγείας. Ζητάμε να ενισχυθεί η ΠΦΥ. Τα δύο τελευταία χρόνια, έγινε μεγάλη εξάπλωση του ιού στα εργοστάσια. Ζητάμε πιο αυστηρά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, να γίνονται τεστ με ευθύνη και κόστος της εργοδοσίας, η άδεια νόσησης να θεωρείται ασθενείας και να πληρώνεται κανονικά».

Χριστίνα Χατζηελευθερίου

RIZOSPASTIS

Χριστίνα Χατζηελευθερίου
Η Θεοδώρα Καρρά, πρόεδρος του Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών δήμου Εδεσσας - Σκύδρας - Αλμωπίας, πρόβαλε τις διεκδικήσεις για μόνιμη και σταθερή εργασία, μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καμία περικοπή στο ανθυγιεινό επίδομα, αξιοπρεπείς αμοιβές, απόδοση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, κ.λπ.

Ο Γ. Βουδούρης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών, αναφέρθηκε στην ταλαιπωρία που βιώνουν γονείς και αδέλφια ατόμων με ειδικές ανάγκες καθώς με τον νόμο Κατρούγκαλου καταργήθηκε το δικαίωμα όσων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα να βγαίνουν στη σύνταξη με 25 χρόνια δουλειάς και στα 50 έτη, ενώ διατηρείται για όσους εργάζονται στο Δημόσιο, και ζητάνε την επαναφορά του.

Ο Χρήστος Κοντίδης, γραμματέας του Συνδικάτου Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας και στελέχωσης των χώρων δουλειάς με γιατρούς και νοσηλευτές, σημειώνοντας ότι τα εργατικά «ατυχήματα» είναι καθημερινό φαινόμενο στις εποχικές επιχειρήσεις μεταποίησης, στα διαλογητήρια κ.λπ., όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, ιδιαίτερα την περίοδο παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Οπως είπε, «καθημερινά στους χώρους εργασίας γίνονται εργατικά "ατυχήματα". Πρόσφατα ένας συνάδελφός μας υπέστη ακρωτηριασμό δακτύλου και λόγω της έλλειψης ειδικών γιατρών και κλινικών χρειάστηκε να μεταφερθεί στη Λάρισα.

Μάρθα Σαλτσίδου

RIZOSPASTIS

Μάρθα Σαλτσίδου
Οι επιχειρήσεις επεξεργασίας και μεταποίησης είναι διάσπαρτες σε όλο τον νομό, δεν έχουν γιατρούς Εργασίας και νοσηλευτές και τα Κέντρα Υγείας είναι αποδεκατισμένα. Σε ένα ενδεχόμενο βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, που είναι πάντα προ των πυλών, δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε. Πέρσι ξέσπασε φωτιά σε μεγάλο εργοστάσιο στη Σκύδρα και η πυροσβεστική δύναμη χρειάστηκε να έρθει από την Εδεσσα». Κλείνοντας σημείωσε ότι οι «εργαζόμενοι του κλάδου νιώθουμε το ΚΚΕ αποκούμπι. Εχει καταθέσει στη Βουλή τις διεκδικήσεις μας για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, για μείωση των απαιτούμενων ενσήμων στους χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους ώστε να μπορούμε να βγαίνουμε στο ταμείο ανεργίας και να ελπίζουμε σε συνταξιοδότηση».

Το ΚΚΕ μαζί με τους εργαζόμενους του νομού για μαζικές προσλήψεις γιατρών, στελέχωση των δομών Υγείας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι τεράστιες οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο των Γιαννιτσών, στο Νοσοκομείο της Εδεσσας, σε όλο τον νομό Πέλλας, έχει απαξιωθεί πλήρως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα Κέντρα Υγείας. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία σε όλες τις ειδικότητες, λείπουν ακτινολόγοι και μια σειρά άλλες ειδικότητες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Θεοδώρα Καρρά

RIZOSPASTIS

Θεοδώρα Καρρά
Το ΚΚΕ, μαζί με τους εργαζόμενους εδώ στον νομό Πέλλας, θα παλέψει και στη Βουλή και στους αγώνες, για να γίνουν οι μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, για να φτιαχτούν οι απαραίτητες υποδομές, για να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας.

Την ίδια στιγμή, τέθηκε το τεράστιο ζήτημα του νέου νομοσχεδίου που βρίσκεται υπό διαβούλευση από το υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να απορριφθεί όχι μόνο από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους υγειονομικούς, αλλά να απορριφθεί από το σύνολο του ελληνικού λαού. Διότι είναι απαράδεκτο, ιδιωτικοποιεί παραπέρα την Υγεία, στέλνει τον δημόσιο γιατρό, το δημόσιο νοσοκομείο στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, στους μεγάλους ιδιώτες επενδυτές στον τομέα της Υγείας».


Σοφία Κουπίδου

RIZOSPASTIS

Σοφία Κουπίδου

Γ. Βουδούρης

RIZOSPASTIS

Γ. Βουδούρης

Χρήστος Κοντίδης

RIZOSPASTIS

Χρήστος Κοντίδης

RIZOSPASTIS


RIZOSPASTIS


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ