Τρίτη 22 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Μπλέκει και πάει το «κουβάρι»

Τους επικίνδυνους δρόμους που ανοίγουν για τον λαό οι δρομολογούμενες διευθετήσεις στην περιοχή με τη σφραγίδα των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, επιβεβαιώνουν τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια.

Σε συνέντευξή του στα «Νέα», ο Ν. Δένδιας σημειώνοντας πως το ταξίδι στην Τρίπολη έγινε ως «προσωπική παραχώρηση» στον Μένφι, απαντάει σε ερώτηση για το ότι κι άλλες ξένες κυβερνήσεις μιλάνε με την κυβέρνηση της Λιβύης, πως «το θέμα είναι ότι για όλους ισχύει ότι έχει περιορισμένη εντολή, δεν μπορεί δηλαδή να υπογράφει συμφωνίες, αλλά τολμώ να πω και περιορισμένη χρησιμότητα. Και το δεύτερο είναι πως αυτές οι κυβερνήσεις δεν είναι υποχρεωμένες να αντιμετωπίσουν τη δική μας πραγματικότητα, που είναι το δεύτερο τουρκολιβυκό μνημόνιο», ενδεικτικό κι αυτό για το τι έχει να ελπίζει ο λαός από τις συμμαχίες της αστικής τάξης.

Για το κουβάρι που περιπλέκεται παραπέρα, ως αποτέλεσμα και των στενότερων λυκοφιλιών με άλλες χώρες της περιοχής, αποδίδει την αναχώρησή του από την Τρίπολη και στο ότι «υπάρχει μια κατανόηση με τους Αιγύπτιους», οι οποίοι αντιτίθενται στην κυβέρνηση Ντμπέιμπα. «Λένε ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να κάνει εκλογές. Και όχι μόνο δεν κάνει εκλογές, υφαρπάζει την παραμονή της, εκμεταλλευόμενη κατά το δοκούν τους πόρους της Λιβύης, και υπογράφει και με τους Τούρκους. Ε, δεν γίνεται», είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμπλήρωσε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι «να διατηρήσουμε μία ισχυρή σχέση με την Ανατολική Λιβύη, άρα και με το Κοινοβούλιο, άρα, στην πραγματικότητα, με ένα Σώμα που δίνει δύναμη στη θέση μας ενάντια στην αποδοχή και σύναψη παράνομων κειμένων με τους Τούρκους. Και από την άλλη, με τις μικρές μας δυνατότητες, γιατί θυμίζω ότι είναι μικρές οι δυνατότητές μας σε σχέση με τους άλλους, αφού θέλουμε χωρίς χρήματα και χωρίς στρατό να έχουμε επιρροή, να εμποδίσουμε την επέκταση των συμβατικών κατανοήσεων με την Τουρκία».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, και ο αναπ. υπουργός Εξωτερικών, Μιλ. Βαρβιτσιώτης, επισκέπτονται σήμερα το Κάιρο, όπου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους ομολόγους τους. Προγραμματίζεται, δε, η υπογραφή «Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με τη Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Ερευνάς και Διάσωσης», από τον υπουργό Αμυνας και από τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Mohamed Zaki.

Στο μεταξύ έντονα σχολιάστηκε και η θερμή χειραψία που είχε ο Ερντογάν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Φατάχ αλ Σίσι, στο Κατάρ (στο περιθώριο της τελετής έναρξης του Μουντιάλ). Μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν συνέδεσε τη χειραψία με την πορεία περαιτέρω εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, μιλώντας και για «άλλα βήματα» που θα ακολουθήσουν. Σημείωσε δε ότι ένα από αυτά που προσδοκά η Αγκυρα είναι το Κάιρο να αλλάξει τη στάση του ως προς τη θέση της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Θυμίζουμε πως την περασμένη Παρασκευή, τηλεφωνική επικοινωνία για την αξιοποίηση της Τουρκίας ως ενεργειακού κόμβου είχαν πάλι οι Πρόεδροι Τουρκίας - Ρωσίας, Ρ. Τ. Ερντογάν και Βλ. Πούτιν, με το Κρεμλίνο να εξηγεί ότι «ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις προοπτικές υλοποίησης της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός μεγάλου κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία».

Τέλος, ας καταγραφεί ότι σήμερα ξεκινάει διήμερες επίσημες επαφές στη Γερμανία ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε επικίνδυνες ατραπούς οδηγούν τα σχέδια «διευθετήσεων» και συνεκμετάλλευσης (2022-11-18 00:00:00.0)
«Ναρκοπέδιο» στήνουν τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και οι ανταγωνισμοί (2022-10-06 00:00:00.0)
Με νέο γύρο ΜΟΕ και «θετική ατζέντα» συνεχίζεται το παζάρι (2021-04-20 00:00:00.0)
Ετοιμη για νέα «κεφάλαια» στο βιβλίο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων και διευθετήσεων (2020-07-07 00:00:00.0)
Επικίνδυνες «διευθετήσεις» και σχέδια συνεκμετάλλευσης «οριοθετούν» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και κεφάλαιο (2020-06-19 00:00:00.0)
Συνέχεια προκλήσεων και ετοιμότητα για «κοινές λύσεις» εντός πλαισίου ΝΑΤΟ - ΕΕ (2020-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ