Τρίτη 22 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Επανεξελέγη Πρόεδρος ο Τοκάγεφ

Ο Κ. Τζ. Τοκάγεφ, που τελεί Πρόεδρος του Καζακστάν από το 2019, κέρδισε με άνεση τις πρόωρες προεδρικές εκλογές της Κυριακής σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν περίπου 10 μήνες μετά την άγρια καταστολή των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων στις αρχές του χρόνου, αλλά και μετά την εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού από την «επιρροή» του πρώην Προέδρου Ν. Ναζαρμπάγεφ.

Ο Τοκάγεφ έλαβε το 81,31% των ψήφων και η συμμετοχή άγγιξε το 70%. Από τους πέντε αντιπάλους του - οι οποίοι αναφέρεται ότι ήταν άγνωστοι στο εκλογικό σώμα - κανένας δεν ξεπέρασε το 3,42%.

Για πρώτη φορά στις προεδρικές εκλογές υπήρχε η επιλογή της ψήφου «εναντίον όλων» και την επέλεξε το 5,8% των ψηφισάντων.

Το Καζακστάν, με πλούσιο υπέδαφος, σταυροδρόμι στρατηγικών εμπορικών οδών, βρίσκεται όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο του ανταγωνισμού μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως Ρωσία, ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Τοκάγεφ ενίσχυσε τις επαφές και τις σχέσεις με την Κίνα, αλλά και με την ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο φέτος υποδέχθηκε τους ηγέτες της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Κίνας, κορυφαίους Ευρωενωσιακούς αξιωματούχους και τον πάπα Φραγκίσκο.

Λίγο πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Γενάρη του 2022, οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατεστάλησαν με βιαιότητα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 238 ανθρώπων και τη φυλάκιση χιλιάδων, με παρέμβαση μάλιστα και στρατιωτικών δυνάμεων του Οργανισμού Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO, «αμυντικό» σύμφωνο υπό την ηγεσία της Ρωσίας).

Στη συνέχεια ο Τοκάγεφ προχώρησε σε εκκαθαρίσεις κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων από την εποχή του Ναζαρμπάγεφ.

Την περασμένη Πέμπτη, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν 7 οπαδούς εξόριστου αντιπολιτευόμενου, με την κατηγορία της «υποκίνησης πραξικοπήματος».

Μετά την καταστολή των κινητοποιήσεων, ο Τοκάγεφ ανήγγειλε συνταγματικές και άλλες μεταρρυθμίσεις με στόχο τον «εκσυγχρονισμό» του κράτους, την προσέλκυση επενδύσεων και την εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, καθώς και πρόωρες εκλογές για Πρόεδρο και κοινοβούλιο, με στόχο να εδραιώσει την εξουσία του.

Εκλογικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ σημείωσαν ότι δεν έγιναν σεβαστές «θεμελιώδεις ελευθερίες» για «τους όρους και τις προϋποθέσεις του εκλέγεσθαι» ή «την καταχώριση υποψηφιοτήτων».

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν συνεχάρη τον Τοκάγεφ για την επανεκλογή του, χαρακτηρίζοντάς την «μια πειστική απόδειξη της εμπιστοσύνης των συμπατριωτών σας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ