Τρίτη 22 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΕΕ και κυβέρνηση: «Pass» και «voucher» φτώχειας για τους λαούς, «πράσινα» και πολεμικά κέρδη για τους ομίλους

RIZOSPASTIS

Σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος για την ακρίβεια στην Ενέργεια και στα βασικά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης απάντησε ο αρμόδιος επίτροπος J. Wojciechowski.

Ο επίτροπος στην απάντησή του επιχειρεί να εμφανίσει την ΕΕ ως «αθώα του αίματος» για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ υπερασπίζεται τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, προσπερνώντας προκλητικά τις αρνητικές συνέπειες που αυτές έχουν στη ζωή των λαών, αλλά και το γεγονός ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί χρυσή «ευκαιρία» για μονοπωλιακά υπερκέρδη.

Παρουσιάζει σαν λύση στο πρόβλημα την πολιτική που το δημιουργεί και το αναπαράγει, δηλαδή τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» και της Ενέργειας - εμπόρευμα, που στο έδαφος του ανταγωνισμού για την κερδοφορία έχει οδηγήσει σε εκτίναξη του πληθωρισμού, σε ένταση της φτώχειας και της ανασφάλειας, ακόμα και για την εξασφάλιση των πιο στοιχειωδών αναγκών. Κι όλα αυτά τη στιγμή που σήμερα με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την πλήρη επάρκεια σε τρόφιμα, Ενέργεια κ.λπ.

Επιπρόσθετα, η Κομισιόν στην απάντησή της, επιχειρώντας να συγκαλύψει για τη σημερινή κατάσταση τις τεράστιες ευθύνες της ίδιας και της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΚΑΠ με το σχέδιο «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», παραπέμπει την αποτελεσματικότητά τους σε... μελλοντικές κρίσεις.

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει: «ΕΕ και κυβερνήσεις, όμως, υπηρετώντας την κερδοφορία του κεφαλαίου διαχρονικά υπονομεύουν τις πραγματικές παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα από πλεονασματική να έχει γίνει ελλειμματική σε μια σειρά από προϊόντα, όπως το μαλακό σιτάρι, οι ζωοτροφές, η ζάχαρη, ενώ η εκτόξευση του κόστους παραγωγής και οι χαμηλές τιμές σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων εντείνουν την εγκατάλειψη καλλιεργειών και εκτροφών ζώων.

Αποτελεί εμπαιγμό και πρόκληση να παρουσιάζονται τα πενιχρά κονδύλια που κατευθύνονται από την ΕΕ για την εξασφάλιση λίγων βασικών τροφίμων στις πιο εξαθλιωμένες οικογένειες ως μέτρα αντιμετώπισης της φτώχειας, καθώς ακόμα και αυτά προέρχονται από την άγρια φορολεηλασία των λαϊκών νοικοκυριών (π.χ. ΦΠΑ, ΕΦΚ κ.λπ.). Σε αυτήν ακριβώς τη λογική κινούνται και τα μέτρα της κυβέρνησης με τα διάφορα "pass" και τα "voucher", ενώ οι όποιες επιδοτήσεις στην Ενέργεια καταλήγουν τελικά στις τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων.

Πραγματικά μέτρα άμεσης ανακούφισης για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα "σπασμένα" της ακρίβειας και του πολέμου αποτελούν τα εξής:

-- Μείωση και καθορισμός πλαφόν στις τιμές λιανικής στα βασικά είδη διατροφής.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ σε Ενέργεια και βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

-- Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών: Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, όπως στους εφοπλιστές, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος στα επίπεδα που ήταν (0,069 ευρώ/κιλοβατώρα, κατάργηση των καπέλων ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ και οποιασδήποτε άλλης χρέωσης ή προσαύξησης), να κρατικοποιηθεί και να στηριχθεί η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) για παραγωγή και διάθεση φθηνών λιπασμάτων στους αγρότες κ.λπ.

-- Κατοχύρωση κατώτατων εγγυημένων τιμών που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ένα εισόδημα επιβίωσης στους αγροτοπαραγωγούς και προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

-- Αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τα τρακτέρ στους δρόμους κλιμακώνουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους (2022-12-06 00:00:00.0)
Δυσβάσταχτες οι συνέπειες των περιοριστικών μέτρων (2021-03-10 00:00:00.0)
Κομισιόν: Εγγυημένες τιμές για τους ομίλους και ξεκρέμαστοι οι βιοπαλαιστές αγρότες (2020-04-10 00:00:00.0)
Απαιτεί κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα (2020-02-25 00:00:00.0)
Σε αγωνιστικές αποφάσεις κατέληξε η σύσκεψη στη Νίκαια (2017-09-14 00:00:00.0)
Οδυνηρή προσαρμογή στην «απελευθέρωση» (2011-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ