Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Οδυνηρή προσαρμογή στην «απελευθέρωση»

Με νέα δομή, πέρα από τις αυξήσεις κυρίως για τους φτωχότερους, εγγυώνται τα κέρδη των ιδιωτών παραγωγών και εμπόρων, όπως και της ΔΕΗ

Μια «νέα σελίδα» στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να διασφαλίζονται τα έσοδα και τα υπερκέρδη των ιδιωτών παραγωγών και εμπόρων που σχεδιάζεται να εισβάλουν στον κλάδο, σηματοδοτούν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, που αναλύθηκαν χτες από τον επικεφαλής της Α. Ζερβό. Παρά τις αυξήσεις που από την 1η του Γενάρη επιβάλλονται, κυρίως στις χαμηλές καταναλώσεις, αλλά και τις μειώσεις σε μεγάλες καταναλώσεις και εμποροβιομηχανικές συνδέσεις, ο κύριος στόχος των νέων τιμολογίων είναι η προσαρμογή τους με τις επιταγές της «απελευθέρωσης» της αγοράς, για τη δραστηριοποίηση όλων των ιδιωτών παραγωγών και εμπόρων με όρους κερδοφορίας. Αποτελούν και τη βάση των νέων οδυνηρών αυξήσεων, ώστε το ηλεκτρικό να γίνει ακριβό εμπόρευμα από κοινωνικό αγαθό.

Τα σχέδια κεφαλαιοκρατών, ΕΕ και κυβέρνησης βλέπουν μπροστά, όταν νέες επιβαρύνσεις θα μπουν στην παραγωγή, όπως τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων, όταν θα αυξηθεί υπέρογκα το κόστος για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όταν το κράτος θα σταματήσει να ρυθμίζει τις τιμές. Η διοίκηση της ΔΕΗ απέφυγε και πάλι να αναφερθεί ευθέως στις επόμενες επιβαρύνσεις, είναι όμως δεδομένες. Το λέει και η ευρωπαϊκή εμπειρία που επικαλέστηκε ο ίδιος ο Α. Ζερβός μιλώντας προχτές στη Βουλή: όπου έγινε η απελευθέρωση, είπε, οι τιμές αυξήθηκαν. Σημασία έχει όμως ότι κάθε είδους «εξορθολογισμός» και «αντικειμενική» χρέωση σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, είναι πλαστή. Προκύπτει από μια σειρά νόμους που δημιουργήθηκαν για να επανακοστολογηθεί διαχρονικά αυτό που έφτιαξαν - δίκτυα, μονάδες, γραμμές, εγκαταστάσεις, διασυνδέσεις - οι εργαζόμενοι με το υστέρημα και τη συνδρομή τους επί δεκαετίες. Εξάλλου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας συστήνει ...«εύλογο κέρδος» 5%. Παρ' όλο που η ΔΕΗ δηλώνει ότι τώρα θα «χάσει» 50 εκατ. ευρώ από τις νέες τιμές, το κέρδος της θα είναι πολλαπλάσιο για όλα τα επόμενα χρόνια.

Τα τιμολόγια

Τα νέα «κοστοβαρή» τιμολόγια, που επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο από την αύξηση του ΦΠΑ στο 13%, είναι ιδιαίτερα περίπλοκα. Ο ίδιος ο Α. Ζερβός υποστήριξε ότι οι τιμές δεν είναι συγκρίσιμες και ότι στόχος τους είναι να αντανακλούν το κόστος παραγωγής και εμπορικής διάθεσης. Ενας ...εξορθολογισμός, που στα πλαίσια της απελευθέρωσης σημαίνει όσο μεγαλύτερος είναι ο πελάτης, τόσο φτηνότερα θα πληρώνει το ρεύμα, ενώ μέχρι τώρα λειτουργούσαν σταυροειδείς επιδοτήσεις (υψηλότερα εμπορικά τιμολόγια και μεγάλων οικιακών καταναλώσεων για να επιδοτούνται τα «χαμηλά» οικιακά). Ετσι, τα νέα τιμολόγια θα είναι ακριβότερα, αν και υπάρχουν και μειώσεις στην τιμή της κιλοβατώρας. Κι αυτό επειδή αυξάνονται επιμέρους χρεώσεις, όπως αυτές για τα δίκτυα διανομής, μεταφοράς, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), τις επικουρικές υπηρεσίες. Ενδεικτική είναι η αύξηση του τέλους ΑΠΕ από 30 λεπτά στις 1.000 κιλοβατώρες στα 1,95 ευρώ (αύξηση 550%)! Από την άλλη - μικρή «παρηγοριά» - μειώθηκε ο καινούριος ΕΦΚ (ειδικός φόρος) στα 2,2 ευρώ από 5 ευρώ (μείωση 56%).

Η νέα δομή των τιμολογίων έχει ως εξής: Πρώτον, η «αξία ηλεκτρικού ρεύματος» που θα περιλαμβάνει μειωμένο πάγιο και ενιαία χρέωση για όλες τις κιλοβατώρες. Σε παράδειγμα της ΔΕΗ για τις 1.700 κιλοβατώρες κατανάλωσης, τα 123,80 ευρώ χρέωσης αυξάνονται σε 125,11 ευρώ. Αυτό είναι το λεγόμενο «ανταγωνιστικό» τμήμα, που μελλοντικά θα καθορίζεται διαφορετικά από κάθε εταιρεία. Παράλληλα, θα υπάρχουν χρεώσεις, που θα είναι ενιαίες από όλες τις εταιρείες, και εδώ περιλαμβάνονται: το κόστος χρήσης του Εθνικού Ηλεκτρικού Συστήματος, τα Δίκτυα, οι ΥΚΩ, οι ΑΠΕ κλπ. Στο παράδειγμα της ΔΕΗ, οι συγκεκριμένες χρεώσεις αυξάνονται από 65 ευρώ σε 72,57 ευρώ. Σε όλα αυτά προστίθενται: ΕΦΚ, τέλος ΔΕΤΕ και ΦΠΑ 13%.

Τα επόμενα δύο χρόνια τα «κόστη» θα αυξηθούν δραματικά. Ηδη αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου και άλλων καυσίμων. Κάθε χρόνο θα αναπροσαρμόζονται και τα δύο μέρη του λογαριασμού, κάθε χρόνο θα δίνεται ένας ακόμη άνισος αγώνας από τις εργατικές οικογένειες για να πληρώνουν και το ηλεκτρικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ