Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Ανταλλαγές προτείνει η κυβέρνηση

Δεδομένη η παραχώρηση μέρους της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες

Τη μέθοδο της ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας επέλεξε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε χτες και επίσημα, προκειμένου να συμμορφωθεί με την εκβιαστική απαίτηση της ΕΕ και της τρόικας για την αναγκαστική είσοδο των ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ. Παρά τα μεγάλα λόγια της ΕΕ για τον «κακό» λιγνίτη, το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από αυτόν είναι φτηνότερο σε σχέση με των άλλων καυσίμων και επιτρέπει στους συμβατικούς ηλεκτροπαραγωγούς που τη διαθέτουν να πουλάνε σίγουρα και με κέρδος.

Η κυβερνητική πρόταση προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ προβλέπει: Η ΔΕΗ θα διαθέσει στη διεθνή αγορά από το 2012 Συμβάσεις Ανταλλαγής Ενέργειας ίσης αξίας. Στην πράξη σημαίνει ότι θα δίνει περισσότερη ενέργεια από αυτή που θα παίρνει. Η ηλεκτρική ενέργεια προς τη ΔΕΗ θα διατίθεται σε άλλο κράτος - μέλος.

Οι συμβάσεις θα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες. Στις «μεταβατικές», οι οποίες αφορούν ηλεκτρική ενέργεια που θα προέρχεται από τις μονάδες που θα αποσυρθούν το 2020. Στις «μακροπρόθεσμες», που αφορούν λιγνιτικές μονάδες που θα λειτουργούν και μετά το 2020. Αυτές θα έχουν 15ετή διάρκεια και δυνατότητα 5ετών ανανεώσεων. Οι μεταβατικές συμβάσεις θα καλύπτουν ισχύ 443 MW και οι μακροπρόθεσμες 457 MW, συνολικά 900 MW. Στόχος είναι η σταδιακή αντιστοίχηση της ανταλλασσόμενης ενέργειας στο 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ.

Με την κατάθεση της πρότασης αναμένεται νέος κύκλος συζητήσεων για την τελική διαμόρφωσή της. Στόχος της κυβέρνησης είναι η «διευκόλυνση της εισόδου τρίτων μερών στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού με καύσιμο λιγνίτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ