Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στις πλάτες των εργαζομένων η τουριστική ανάπτυξη

Το νέο μοντέλο ανάπτυξης, που παρουσίασε ο ΣΕΤΕ, περιλαμβάνει και ένταση της εκμετάλλευσής τους

Το «νέο αναπτυξιακό μοντέλο» για τον ελληνικό τουρισμό έως το 2020, που παρουσίασαν χτες οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού (συνεργασία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με την τράπεζα EUROBANK), περνά και μέσα από την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων του κλάδου, πέρα από τις αξιώσεις για πολύπλευρες θεσμικές και άμεσες οικονομικές στηρίξεις, που έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν μια νέα «ένδοξη» περίοδο ενίσχυσης του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού.

Η εκτεταμένη μελέτη, που αφιερώνει μεγάλο μέρος στις διαπιστώσεις για τη σημερινή κατάσταση, ενώ θέτει στόχους για το τουριστικό προϊόν, τη ζήτηση, την προσφορά κλπ., δίνει έμφαση σε μια σειρά παρεμβάσεις στη βάση ότι ο τουρισμός είναι η οικονομική δραστηριότητα που μπορεί να εγγυηθεί την ανάπτυξη.

Μερικές μόνο από τις προτάσεις των μεγαλοξενοδόχων, που έχουν ιδιαίτερο «βάρος» στον ΣΕΤΕ, είναι:

  • Εντατικοποίηση της εργασίας, στο πρότυπο της Τουρκίας, όπου αντιστοιχεί 1 εργαζόμενος ανά 57,5 αφίξεις. Στην Ελλάδα η σχέση είναι 1 εργαζόμενος ανά 36 επισκέπτες.
  • Διεύρυνση του μέτρου της επιδότησης της ανεργίας, σε μια διαδικασία διαρκούς πριμοδότησης των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αλλά και παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
  • Θεσμό «μαθητείας» για την ...κατάρτιση των εργαζομένων από 24 έως 36 μήνες με μειωμένη αμοιβή!

Ο ΣΕΤΕ προχωρά μέσω της μελέτης σε ένα πλήθος προτάσεων για παρεμβάσεις. Ενδεικτικά, προτείνουν:

  • Διάλυση του ΕΟΤ με μεταφορά αρμοδιοτήτων του σε υπηρεσίες του υπουργείου και δημιουργία θυγατρικής για το μάρκετινγκ, με προοπτική την εμπλοκή των ιδιωτών στη διοίκησή του.
  • Πριμοδότηση των αεροπορικών εταιρειών «χαμηλού κόστους» για τη σύνδεση με την Ελλάδα, μέσω ενισχύσεων, αλλά και της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων.
  • Περιφερειακές διοικήσεις τουρισμού, αντίστοιχες με τη δομή του «Καλλικράτη».

Τέλος, μια σειρά προτάσεις έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων, την προσέλκυση επενδύσεων, τις παρεμβάσεις χωροταξικού χαρακτήρα κ.ά.

Σ' αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, κινείται και η χτεσινή παρέμβαση του υφυπουργού Τουρισμού Γ. Νικητιάδη, που συνάντησε τον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη και του ζήτησε να ενταχθούν στις διαδικασίες «Φαστ Τρακ» οι επενδύσεις της παραλίας Τσαμπίκας και του Γκολφ Αφάντου, στη Ρόδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ