Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Με τα τρακτέρ στους δρόμους κλιμακώνουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους

Από την Κυριακή βγήκαν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας | «Ζεσταίνουν» τις μηχανές για το στήσιμο μπλόκου την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη στον Ε-65

Καρδίτσα: Παραταγμένα τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών
Καρδίτσα: Παραταγμένα τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών
Στις πλατείες δεκάδων χωριών της Καρδίτσας έχουν βγάλει από την Κυριακή οι βιοπαλαιστές αγρότες τα τρακτέρ τους, «ζεσταίνοντας» τις μηχανές τους για το στήσιμο μπλόκου την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη στον αυτοκινητόδρομο Ε-65, κλιμακώνοντας τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσής τους.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή των αγροτών στην κινητοποίηση, πραγματοποιούνται καθημερινά περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και τους τοπικούς Αγροτικούς Συλλόγους, με τους εκπροσώπους τους να αναδεικνύουν την αναγκαιότητα του οργανωμένου αγώνα, υπενθυμίζοντας τις κατακτήσεις που είχαν τα προηγούμενα χρόνια με τους αγώνες τους, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να αποκρούσουν τις πιέσεις που ασκούνται από την κυβέρνηση και άλλους μηχανισμούς, προκειμένου να μη συμμετάσχουν οι αγρότες στην κινητοποίηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας θα δώσουν σήμερα συνέντευξη Τύπου, ενώ την Παρασκευή 9 Δεκέμβρη, στη 1 μ.μ., στον Παλαμά, θα συνεδριάσει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με σκοπό να δοθεί ώθηση στην οργάνωση και τον συντονισμό των κινητοποιήσεων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα.

Σημειώνεται ακόμα πως εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς, με ανακοινώσεις τους, δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα, τονίζοντας ότι τα αιτήματα των αγροτών αφορούν όλο τον λαό.

Παλεύουν για μέτρα επιβίωσης απέναντι στα οξυμένα προβλήματα

Οι βιοπαλαιστές αγρότες βγαίνουν για άλλη μια φορά στους δρόμους του αγώνα, «υποκινούμενοι» μόνο από την οξύτητα των προβλημάτων τους και από τη θέλησή τους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Παλεύουν κυριολεκτικά για την επιβίωσή τους, αφού με τις πολιτικές που εφαρμόζονται, το εισόδημά τους συρρικνώνεται, δεν μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια στα χωριά τους, βλέπουν τα χρέη τους συνεχώς να αυξάνονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την περίοδο η τιμή στο βαμβάκι είναι χαμηλότερη από πέρυσι, ενώ αντίστοιχα το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχτεί. Κάτι που σημαίνει ότι πολλοί αγρότες όχι μόνο δεν θα έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους αξιοπρεπώς, αλλά δεν πρόκειται να καλύψουν ούτε τα έξοδά τους.

Ταυτόχρονα, τους αγρότες προβληματίζει και η νέα ΚΑΠ που θα εφαρμοστεί από 1/1/2023, με την οποία θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στις άμεσες ενισχύσεις για την καλλιέργεια βαμβακιού.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες καταγγέλλουν ταυτόχρονα την κυβέρνηση ότι αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους - επικαλούμενη τα «δημοσιονομικά δεδομένα» - δίνοντας μόνο μερικά ψίχουλα που δεν λύνουν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Την ίδια στιγμή, βέβαια, τα «δημοσιονομικά δεδομένα» που επικαλείται η κυβέρνηση δεν αποτελούν εμπόδιο για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης για αγροτική χρήση. Η κυβέρνηση, για μια και μόνο χρονιά και κάτω από την πίεση των μπλόκων, έδωσε 68 εκατομμύρια ευρώ στους αγρότες. Αυτό το ποσό δεν καλύπτει την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου τον τελευταίο χρόνο, είναι πολύ μικρότερο από τα χρήματα που δίνονταν πριν καταργηθεί η επιστροφή φόρου το 2016 (με το 3ο μνημόνιο, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), με πολύ χαμηλότερη τη μέση τιμή του ντίζελ. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2016 δίνονταν περίπου 180 εκατομμύρια και η τιμή του πετρελαίου ήταν περίπου 1 ευρώ/λίτρο. Την ίδια ώρα, κάθε χρόνο δίνονται 370 εκατομμύρια ευρώ σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ στα καύσιμα.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες διεκδικούν:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.

-- Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ