Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε «ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας» με την τουρκική πλευρά

«Με τον Τούρκο ομόλογό μου έχουμε μία ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας», ξεκαθάρισε χτες ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο «Action24». «Η σχέση μας θεωρώ είναι αρκετά καλή. Εχουμε την ευχέρεια να ανταλλάσσουμε μηνύματα ο ένας με τον άλλον αν χρειαστεί, για όπου χρειαστεί», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, ζητώντας χαμήλωμα των τόνων για να «τρέξουν» οι «διευθετήσεις» μίλησε για «εμπρηστική ρητορική»: «Αν υπάρχει ένα περιθώριο να υπάρξει κατανόηση, θα πρέπει η Τουρκία να σταματήσει να επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά κι από εκεί και πέρα μπορεί να γίνουν μικρά βήματα. Οταν όμως μία χώρα απειλεί στρατιωτικά μία άλλη με αυτόν τον ευθύ τρόπο, τότε δεν υπάρχει περιθώριο. Κι αυτό, αν θέλετε, και μεταξύ συμμάχων μέσα στο ΝΑΤΟ, αποκτά μια ακόμα πιο σοβαρή διάσταση», ισχυρίστηκε, όταν η τουρκική προκλητικότητα θρέφεται κι ενισχύεται εντός ευρωατλαντικού πλαισίου.

Στο μεταξύ, επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει μία ανοιχτή πρόσκληση εκατέρωθεν» για ανταλλαγή επισκέψεων των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών, λέγοντας πως «πάντα πρέπει να εκτιμούμε τα δεδομένα και ενδεχομένως να κάνουμε και την κίνηση, αρκεί αυτό το κλίμα, το "μικροκλίμα" αν θέλετε, να βελτιωθεί για να έχουμε και απόδοση».

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, επισκέφτηκε το Καζακστάν, χώρα στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας, όπου η Τουρκία διατηρεί ερείσματα. Προηγήθηκε σειρά συναντήσεών του με ομολόγους του από κράτη της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου, οι οποίες έγιναν την Πέμπτη στην Πολωνία στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Σε δηλώσεις του, ο Ν. Δένδιας αναγνώρισε τον ρόλο του Καζακστάν λέγοντας ότι «είναι ένας πολύ αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος για την Ελλάδα και για ολόκληρη την ΕΕ». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «αποτελεί φυσικό σημείο εισόδου για την Ευρώπη», ενώ γνωστοποίησε ότι με τον Καζάκο ομόλογό του μίλησαν «για το κοινό μας ενδιαφέρον για τη διασύνδεση των υποδομών μεταφορών στην περιοχή» και τις σχέσεις ΕΕ - Καζακστάν, λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα χαρεί πολύ να διευκολύνει αυτές τις σχέσεις. Και χαιρετίζουμε την έναρξη ισχύος και την εφαρμογή της Συμφωνίας Ενισχυμένης Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας». Παρουσίασε έτσι τον ρόλο της ντόπιας αστικής τάξης ως μεσολαβητή.

Τουρκία: Ετοιμότητα για διάλογο πάνω σε «βαθιά προβλήματα»

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, ανέφερε ότι «στις σχέσεις με την Ελλάδα, είμαστε εξαιρετικά υπομονετικοί, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ό,τι χρειάζεται για την ειρήνη, για τη δίκαιη κατανομή του εδώ πλούτου», καλώντας σε «διάλογο» για τα «βαθιά προβλήματα» που υπάρχουν, ξεκαθαρίζοντας πως «αυτό δεν είναι αδυναμία (...) Θα προστατεύσουμε το δίκαιό μας. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας».

Επέμεινε ότι χρειάζεται «να μοιραστούμε δίκαια τα πλούτη του Αιγαίου. Υπάρχουν ακόμα προβλήματα, μερικά από αυτά καταστρέφουν αυτή την καλή θέληση, τα καλά βήματα. Το γνωρίζουμε και αυτό επίσης. Δηλώνουμε ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή. Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος. Να το ξέρετε αυτό και προσαρμόστε τη συμπεριφορά και τη δράση σας ανάλογα». Επανερχόμενος στο Κυπριακό σημείωσε ότι πρόκειται για «εθνική μας υπόθεση» και ότι «θέλουμε δύο ίσα, κυρίαρχα κράτη», για να καταλήξει ότι «η Τουρκία είναι πραγματικά ισχυρή, αποτελεσματική και αποτρεπτική με τις ιστορικές αξίες και τη γεωγραφία της. Δείχνει ότι είναι μια σημαντική χώρα με τον νεαρό στρατό και τον πληθυσμό της και ότι είναι μια ισχυρή χώρα. Ενα από τα σημαντικά ζητήματα είναι ότι πρέπει να είμαστε δυνατοί για να επιβιώσουμε, να ζήσουμε σε αυτή τη γεωγραφία».

Στο μεταξύ, ενόψει και των εκλογών του Ιούνη, δυναμώνει και η ενδοαστική συζήτηση στην Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής του (μεγαλύτερου κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης) σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP Οζντέν Καμπόγλου, επικρίνοντας την κυβέρνηση Ερντογάν στα Ελληνοτουρκικά, είπε στη Βουλή ότι «το "μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά", που χρησιμοποιείται ειδικά για την Ελλάδα δεν συνάδει με το Σύνταγμά μας» και υποστήριξε ότι λαθεμένοι χειρισμοί «δημιούργησαν ένα διεθνές μπλοκ πίσω από την Ελλάδα και έβαλαν την Τουρκία σε δεύτερο πλάνο».

Τέλος, σε 70 παραβιάσεις (37 από μαχητικά - τα 12 οπλισμένα, και 33 από UAV) προχώρησε χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και 5 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ