Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Εντείνονται οι διπλωματικές επαφές με Ρωσία και ΕΕ

Εντείνονται διπλωματικές επαφές για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, με οριοθέτηση των συνόρων τους και υπογραφή Συνθήκης Ειρήνης μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020, και με τη Ρωσία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ να ανταγωνίζονται για «διαμεσολάβηση» και επιρροή στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου.

Χθες συναντήθηκαν στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ και του Αζερμπαϊτζάν Τζ. Μπαϊράμοφ, συζητώντας τη μεσολάβηση της Ρωσίας και τις σχετικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει το 2020 και το 2021 οι ηγέτες Ρωσίας - Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, όπως και ζητήματα διμερών σχέσεων.

Το Αζερμπαϊτζάν θέλει να «διευθετήσει» τη σύγκρουση με την Αρμενία το συντομότερο δυνατόν και είναι έτοιμο να υπογράψει μια Συνθήκη Ειρήνης, δήλωσε ο Μπαϊράμοφ, καθώς το Μπακού βιάζεται να ανοίξουν εμπορικοί δρόμοι και διασυνδέσεις μέσα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και των υπόλοιπων περιοχών του Νότιου Καυκάσου.

Ο Λαβρόφ από την πλευρά του σημείωσε ότι η Ρωσία είναι ένας από τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους του Αζερμπαϊτζάν και ότι η αξία του μεταξύ τους εμπορίου φέτος «αυξήθηκε εντυπωσιακά», καθώς έχει ξεπεράσει τα 3 δισ. δολάρια τους πρώτους 10 μήνες και μπορεί να φτάσει τα 4 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ προανήγγειλε επίσης κοινά επενδυτικά έργα ρωσικών και αζέρικων ομίλων, «συμπεριλαμβανομένης της ανασυγκρότησης του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν μετά τη σύγκρουση» με την Αρμενία.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η ατζέντα περιλαμβάνει υλοποίηση μεγάλων επιχειρηματικών έργων, «όπως η παραγωγή φορτηγών GAZ, η ανάπτυξη του κέντρου εξυπηρέτησης "Russian Helicopters"» κ.ά.

Πριν από μια βδομάδα, ο Μπαϊράμοφ είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΕΕ για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, συζητώντας «διάφορες πτυχές της συνεργασίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της ΕΕ, τη διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, στους τομείς της επικοινωνίας και των μεταφορών, σύμφωνα με συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί με την ΕΕ».

Ο Αζέρος ΥΠΕξ είχε κατηγορήσει την Αρμενία ότι προσπαθεί να παρεμποδίσει τη διαδικασία «ειρήνευσης», με παραβίαση των δεσμεύσεων των τριμερών συμφωνιών Ρωσίας - Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, καθώς και ότι αρμένικοι ένοπλοι σχηματισμοί ακόμα δεν έχουν αποσυρθεί πλήρως από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν και χρησιμοποιούν τον διάδρομο του Λατσίν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Την ίδια μέρα ο Αρμένιος ΥΠΕΞ Αρ. Μιζοργιάν είχε προτείνει να γίνει νέα συνάντηση των ηγετών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας με τον Γάλλο Πρόεδρο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με φόντο και τις επικρίσεις του Αζερμπαϊτζάν για τη Γαλλία ότι μεροληπτεί υπέρ της Αρμενίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αρμενία έλαβε τις απαντήσεις του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με το προσχέδιο Συνθήκης Ειρήνης που είχε αποστείλει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ